KONKURSY


PODZIĘKOWANIE


Z MLEKIEM W ROLI GŁÓWNEJ


Nieodzownym elementem szkolnych obchodów Dnia Mleka jest konkurs “Z mlekiem w roli głównej”. Zadaniem pierwszego etapu konkursu było wysłanie najbardziej kreatywnego zdjęcia z mlecznym akcentem. Uczniowie jak zwykle stanęli na wysokości zadania a ich prace miały szeroki zakres: od procesu produkcji serów w domowym zaciszu, po zakupy mleczne aż po selfie z krowami. Na podstawie przesłanych fotografii Jury wyłoniło zwycięską szóstkę, która przystąpiła do zadania kulinarnego, gdzie wykorzystano produkt mleczarski OSM Piątnica. To był wyjątkowy finał, a jego efektem były kolorowe naleśniki po brzegi wypełnione pysznym farszem w towarzystwie pięknych dekoracji. Autorami najlepszego dania byli:

1 miejsce Weronika Bubrowiecka 2g
2 miejsce Aleksandra Suska 1c
3 miejsce ex aequo: Oliwia Turska oraz Karolina Kula 1m  

Wyróżnienie zdobyli: Mateusz Rutkowski 2g oraz Patrycja Grzyb 1m. Fundatorem nagród głównych była OSM Piątnica za co serdecznie dziękujemy!  

Ewa Okowicka- Dyl
Milena Tyszka

KONKURS NA NAJLEPSZEGO KSIĘGOWEGO 2023


Małgorzata Złotkowska

Mamy "PUDŁO"


 

22 maja 2023 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku odbyła się I edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego pt " WIEPRZOWINA NA PODLASKIM STOLE"! Karolina Walczak i Zuzanna Walkowiak z klasy 1Tg zajęły III miejsce na 13 zakwalifikowanych drużyn z całej Polski i Litwy!

Zadaniem konkursowym było sporządzenie na podstawie autorskiej receptury gorącego dania głównego oraz przekąski zimnej zgodnych z tematem konkursu.

W daniu głównym jak i przystawce należało wykorzystać mięso wieprzowe oraz minimum jeden polski produkt aplikujący lub zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność z województwa podlaskiego.

W trakcie trwania turnieju odbyły się zaplanowane wydarzenia towarzyszące:  
- pokaz baristyczny p. Marta Kupiec i p. Łukasz Dyszewski „White Bear Coffee”
- prezentacja „Ser Koryciński” – p. Łukasz Marcinkiewicz przedstawiciel firmy Zarzeccy
- pokaz barmański p. Przemysław Marczuk „Przystanek Bar – Usługi Barmańskie”
- pokaz flambirowania p. Przemysław Kruszewski i pokaz filetowania owoców p. Paweł Karetko – nauczyciele zawodu z Zespołu Szkół Gastronomicznych

Od godzin rannych odbywały się również warsztaty cukiernicze prowadzone przez właścicieli dwóch białostockich cukierni. Przygotowanie tortu i deserów zaplanowała i przygotowała Pani Kinga Poskrobko – Nieradka z Cukierni Artystycznycznej „Słodka Dama”. Druga grupa uczniów sporządzała desery pod kierunkiem Pani Katarzyna Korolczuk z Cukierni „Pani K”

W jury konkursu zasiadali:
p. Marek Rybacki – przewodniczący jury, szef kuchni w Hotelu Sulbin w Garwolinie,
p. Ewelina Łapińska – finalistka 7. edycji programu Top Chef
p. Kinga Poskrobko Nieradka - Mistrz Cukiernictwa, autorka Cukierni Artystycznej „ Słodka Dama” i współwłaścicielka Cukierni KINGA
p. Bartosz Łukaszewicz - szef kuchni restauracji „Pawilon Towarzyski” w Białymstoku
p. Mateusz Kozłowski – szef kuchni restauracji „Bona Me” w hotelu Mercure w Białyms
p. Mariusz Kisiel - vice mistrz programu kulinarnego Masterchef 10 -tej edycji, właściciel Master Truck by Mariusz Kisiel - juror techniczny konkursu
p. Łukasz Rakowski – szef kuchni restauracji Cristal w Białymstoku, szef kuchni restauracji Hotelu Żubrówka w Białowieży
p. Mariusz Zając - właściciel Sali Bankietowej AIDA w Kobyłce k. Warszawy - juror techniczny konkursu .

Jury podkreślało wysoki poziom przygotowanych dań. Wszystkie dania główne zawierały wymagany regulaminem surowiec czyli mięso wieprzowe. Spełniony był też drugi warunek eliminacji czyli użycie produktu regionalnego z Podlasia. Uczniowie wykorzystali w swoich potrawach m.in. karpia knyszyńskiego, chleb staropolski, miód z Sejneńszczyzny, boczek wędzony z Ejszeryszek, ser koryciński, masło z Filipowa, twaróg hajnowski i mąkę z Podlasia.

Do konkursu dziewczyny przygotowywała pani Ewa Okowicka-Dyl Serdecznie gratulujemy dziewczynom i liczymy na kolejne sukcesy! 

Ewa Okowicka-Dyl


 ...  ...


6 z 88

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl