22 maja 2023 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku odbyła się I edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego pt " WIEPRZOWINA NA PODLASKIM STOLE"! Karolina Walczak i Zuzanna Walkowiak z klasy 1Tg zajęły III miejsce na 13 zakwalifikowanych drużyn z całej Polski i Litwy!
Zadaniem konkursowym było sporządzenie na podstawie autorskiej receptury gorącego dania głównego oraz przekąski zimnej zgodnych z tematem konkursu.
W daniu głównym jak i przystawce należało wykorzystać mięso wieprzowe oraz minimum jeden polski produkt aplikujący lub zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność z województwa podlaskiego.
W trakcie trwania turnieju odbyły się zaplanowane wydarzenia towarzyszące:
- pokaz baristyczny p. Marta Kupiec i p. Łukasz Dyszewski „White Bear Coffee”
- prezentacja „Ser Koryciński” – p. Łukasz Marcinkiewicz przedstawiciel firmy Zarzeccy
- pokaz barmański p. Przemysław Marczuk „Przystanek Bar – Usługi Barmańskie”
- pokaz flambirowania p. Przemysław Kruszewski i pokaz filetowania owoców p. Paweł Karetko – nauczyciele zawodu z Zespołu Szkół Gastronomicznych
Od godzin rannych odbywały się również warsztaty cukiernicze prowadzone przez właścicieli dwóch białostockich cukierni. Przygotowanie tortu i deserów zaplanowała i przygotowała Pani Kinga Poskrobko – Nieradka z Cukierni Artystycznycznej „Słodka Dama”. Druga grupa uczniów sporządzała desery pod kierunkiem Pani Katarzyna Korolczuk z Cukierni „Pani K”
W jury konkursu zasiadali:
p. Marek Rybacki – przewodniczący jury, szef kuchni w Hotelu Sulbin w Garwolinie,
p. Ewelina Łapińska – finalistka 7. edycji programu Top Chef
p. Kinga Poskrobko Nieradka - Mistrz Cukiernictwa, autorka Cukierni Artystycznej
„ Słodka Dama” i współwłaścicielka Cukierni KINGA
p. Bartosz Łukaszewicz - szef kuchni restauracji „Pawilon Towarzyski” w Białymstoku
p. Mateusz Kozłowski – szef kuchni restauracji „Bona Me” w hotelu Mercure w Białyms
p. Mariusz Kisiel - vice mistrz programu kulinarnego Masterchef 10 -tej edycji, właściciel Master Truck by Mariusz Kisiel - juror techniczny konkursu
p. Łukasz Rakowski – szef kuchni restauracji Cristal w Białymstoku, szef kuchni restauracji Hotelu Żubrówka w Białowieży
p. Mariusz Zając - właściciel Sali Bankietowej AIDA w Kobyłce k. Warszawy - juror techniczny konkursu .
Jury podkreślało wysoki poziom przygotowanych dań. Wszystkie dania główne zawierały wymagany regulaminem surowiec czyli mięso wieprzowe. Spełniony był też drugi warunek eliminacji czyli użycie produktu regionalnego z Podlasia. Uczniowie wykorzystali w swoich potrawach m.in. karpia knyszyńskiego, chleb staropolski, miód z Sejneńszczyzny, boczek wędzony z Ejszeryszek, ser koryciński, masło z Filipowa, twaróg hajnowski i mąkę z Podlasia.
Do konkursu dziewczyny przygotowywała pani Ewa Okowicka-Dyl
Serdecznie gratulujemy dziewczynom i liczymy na kolejne sukcesy!
Ewa Okowicka-Dyl