KONKURSY


PODSUMOWANIE OLIMPIADY Z ZUS „WARTO WIEDZIEĆ WIĘCEJ O UBEZPIECZENIACH SPOŁECZNYCH”


Projekt edukacyjny „Lekcje z ZUS” wieńczy Olimpiada „Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych”, w której wzięli udział uczniowie klasy 5 technikum ekonomicznego. I etap Olimpiady został przeprowadzony 26 listopada w formie stacjonarnej. Uczniowie mieli do rozwiązania test jednokrotnego wyboru składający się z 20 zadań.

Najwyższą liczbę punktów uzyskała Milena Kruk z klasy 5A. Dyplomy oraz nagrody wręczyła Pani Wicedyrektor Elżbieta Niedźwiedzka oraz Pan Wicedyrektor Adam Zienkiewicz podczas uroczystego podsumowania Olimpiady.

Nad przebiegiem Olimpiady czuwała KOMISJA SZKOLNA: Barbara Parzych, Małgorzata Złotkowska, Joanna Skarzyńska oraz przewodniczący Pan Wicedyrektor Adam Zienkiewicz.

Gratulujemy wszystkim wyróżnionym uczennicom oraz życzymy sukcesów na egzaminie zawodowym.

Nagrody ufundowała Spółdzielnia Uczniowska „EKONOMIK”. 

Barbara Parzych

Sukces naszych uczniów w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Kukurydziane inspiracje”!


Sukces naszych uczniów w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Kukurydziane inspiracje”!

Z ogromną radością informujemy, że nasi utalentowani uczniowie – Karolina Walczak z klasy 3g oraz Adam Pawłowski z klasy 2g – zdobyli III miejsce w finale prestiżowego konkursu kulinarnego „Kukurydziane inspiracje”, który odbył się 28 listopada 2024 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie k. Warszawy!

Konkurs przyciągnął najlepszych młodych kucharzy z całej Polski, a jury oceniało zgłoszenia pod kątem:
- kreatywności przepisów,
- ilości zastosowanych składników kukurydzianych,
- innowacyjności wykonania, technik kulinarnych,
- estetyki podania,
- a także wartości odżywczej i aspektów dietetycznych przygotowanych potraw.

Nasza drużyna przygotowała niezwykle wyszukane i smakowite dania
- Zupa krem z kukurydzy i zielonego groszku – aksamitna, pełna aromatu i idealnie zbalansowana.
- Polędwiczka wieprzowa z musem drobiowym nadziana mini kukurydzą, podana z - polentą na tartaletce z mąki kukurydzianej, gnocchi buraczkowym, karmelizowanymi warzywami, polentą na tartaletce z mąki kukurydzianej, karmelizowanymi warzywami oraz demi-glace z zielonym pieprzem.

Wysoki poziom finału potwierdza skład jury, w którym zasiedli:
Maciej Piątek – przewodniczący jury
Karolina Mikołajczyk-Nieckarz – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych,
Artur Wesoły – kucharz i dietetyk.

Konkurencja była ogromna, ale Karolina i Adam wykazali się niezwykłym talentem kulinarnym, kreatywnością i umiejętnościami, które zapewniły im miejsce na podium!

Do konkursu uczniów przygotowywały wychowawczynie naszej dwójki czyli Milena Tyszka i Ewa Okowicka -Dyl .

Serdecznie gratulujemy Karolinie, Adamowi oraz ich opiekunom za ciężką pracę, pasję i zaangażowanie w przygotowania do tego konkursu. Życzymy dalszych sukcesów i czekamy na kolejne kulinarne osiągnięcia!

Milena Tyszka, Ewa Okowicka - Dyl

Finał XIII Ogólnopolskiego Konkursu dla Szkół Gastronomicznych!


23.11.2024 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Warszawie „Komorska” odbył się finał prestiżowego konkursu, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Tematem tegorocznej edycji było stworzenie dania głównego z wykorzystaniem polskich produktów regionalnych i tradycyjnych o chronionych oznaczeniach jakości.

Naszą szkołę godnie reprezentowali Karolina Walczak z klasy 3G i Adam Pawłowki z klasy 2G, którzy znaleźli się wśród 10 finalistów spośród ponad 40 zgłoszeń z całej Polski! Ich praca zyskała tytuł wyróżnienia, co jest ogromnym osiągnięciem w tak wymagającym konkursie.

W skład jury wchodzili wybitni szefowie kuchni, m.in. Łukasz Konik i Jarosław Uściński, którzy pochwali uczestników za kreatywność i podkreślili, że była to jedna z najsmaczniejszych edycji konkursu. Każda drużyna miała także okazję wysłuchać cennych wskazówek od ekspertów, co z pewnością pozostanie bezcennym doświadczeniem.

Do Konkursu uczniów przygotowywały Pani Milena Tyszka i Ewa Okowicka-Dyl.

Serdecznie gratulujemy Karolinie i Adamowi oraz dziękujemy za godne reprezentowanie naszej szkoły! Życzymy kolejnych sukcesów i dalszego rozwijania kulinarnych pasji!

Ps. Coś czujemy, że już niedługo o nich znów usłyszymy ? 


Pani Milena Tyszka i Ewa Okowicka-Dyl

WYNIKI OLIMPIAD HOTELARSKICH


W październiku w naszej szkole odbyły się dwie Olimpiady o zasięgu krajowym o tematyce hotelarskiej: Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej i Olimpiada Umiejętności Hotelarskich. Nasza szkoła jak co roku bierze udział w tych wydarzeniach.

W obydwu Olimpiadach wzięli udział uczniowie z kl. 2H, 3H i 4H.

Olimpiadę Wiedzy Hotelarskiej wygrała Oliwia Mróz z kl. 3 H. II miejsce zajął Michał Wołosz z kl. 3 H, a III miejsce Amelia Jabłonowska również z kl. 3 H.

Oliwia i Michał zapewnili sobie miejsce w etapie okręgowym Olimpiady który odbędzie się 11.12.2024 w Zielonce.

Natomiast Olimpiadę Umiejętności Hotelarskich wygrała Wiktoria Ponichtera z kl.4H, II miejsce zajęła Magdalena Siemborska z kl.4H, III miejsce Ewa Szkodzińska także z kl.4H.

Magdalena jako laureatka szkolnego etapu Olimpiady, będzie reprezentować naszą szkołę w etapie okręgowym w Białymstoku.

Obie Olimpiady przygotowały Krystyna Pyskło i Magdalena Wlazło.

Gratulujemy laureatom i życzymy powodzenia na kolejnych etapach zmagań z wiedzą z zakresu hotelarstwa.

Nagrody dla naszych uczniów sponsorowali:

• Rada Rodziców
• Stowarzyszenie Razem Dla Czwórki
• Firma Beton Stal Ostrołęka  

Dziękujemy!! Magdalena Wlazło

MISTRZ CHEMII 2024 – Międzyszkolny Konkurs Chemiczny w naszej szkole!


21.11.2024 w naszej szkole odbył się międzyszkolny konkurs MISTRZ CHEMII, który w tym roku poświęcony był tematyce UKŁADU OKRESOWEGO PIERWIASTKÓW CHEMICZNYCH. To już dziewiąta edycja konkursu, skierowanego do uczniów klas pierwszych szkół średnich z Ostrołęki.

W tym roku wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Ostrołęki, pana Pawła Niewiadomskiego.

W konkursie wzięło udział 14 uczniów, a poziom wiedzy uczestników był naprawdę imponujący! Wyniki konkursu:
I miejsce: Zuzanna Podbielska (II LO)
II miejsce: Natalia Wekwejt (I LO)
III miejsce: Maja Morka (I LO)  

Naszą szkołę godnie reprezentowały Justyna Kaszuba z klasy 1H i Julia Prusaczyk z klasy 1G – jesteśmy z Was bardzo dumni!

Ogromne podziękowania kierujemy do:

• Pani Mileny Tyszki oraz uczniów klas 3 i 1G za organizację poczęstunku,
• uczniów klasy 3C, którzy przygotowali pyszne słodkości,
• oraz wszystkich uczestników i ich opiekunów za zaangażowanie i przygotowanie do konkursu.  

Konkurs zorganizowali nauczyciele chemii: Elżbieta Rogalska, Ewa Okowicka-Dyl, ks. Marek Spiżewski oraz Magdalena Grzyb.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom, a naszym uczennicom życzymy powodzenia w kolejnych konkursach! 

Nauczyciele Chemii




3 z 94

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl