KONKURSY


III edycja konkursu "Świąteczne światełko dla środowiska"


Już po raz trzeci nasza szkoła organizuje konkurs "Świąteczne światełko dla środowiska".

Tegoroczna edycja konkursu, polega na wykonaniu drzewka z butelek PET oraz wykonanie i powieszenie na choince ozdób - łańcucha z materiału nadającego się do recyklingu (tektura, papier).

Mając świadomość, że wiele odpadów, które wyrzucamy, nadaje się do ponownego wykorzystania. Uczniowie klas 1 i 4 wykonali przepiękną choinkę, która ozdobiła szkolny korytarz.

Zdjęcie wykonanego drzewek bierze udział w losowaniu internetowym. Na wybraną choinkę można głosować od 24 grudnia do 31 grudnia 2023 roku za pośrednictwem portalu eOstroleka.pl.

Link:
https://www.eostroleka.pl/iii-edycja-konkursu-swiateczne-swiatelko-dla-srodowiska---glosowanie-online-zdjecia,art107851.html

 

Serdecznie zachęcamy całą społeczność szkolą do głosowania.

 

Organizatorzy:
U. Kaliszewska A. Stefańska B. Zaborowska

 

Rozstrzygnięcie konkursu „ Zbiórka butelek plastikowych PET”


W dniu. 19.12.2023r. obyło się rozstrzygnięcie szkolnego konkursu na „ Zbiórkę butelek plastikowych PET”.

Z przyjemnością informujemy, że tegoroczny konkurs wygrała uczennica klasy 5A1 Gabrysia Krakowiecka.

Zebrane butelki posłużyły do wykonania świątecznej choinki w naszej szkole.

Nagrodę ufundowało Koło Ekologiczne EKOMANIACY / GOZ. 

Organizatorzy:
B.Zaborowska, U.Kaliszewska, A.Stefańska

KONKURS KULINARNY “KURPIOWSKIE SMAKI”


Idealnym zwieńczeniem obchodów 55lecia okazał się zorganizowany w ramach obchodów Dnia Kucharza konkurs kulinarny “Kurpiowskie Smaki”. Swoją wersję przystawki oraz dania głównego inspirowanych kuchnią kurpiowską zaprezentowało 8 zespołów, z Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, Zespołu Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie, Zespół Szkół

Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem oraz ZSZ 4 w Ostrołęce.

Uczestnicy konkursu spisali się fantastycznie, a ich potrawy koncepcja kurpiowskich potraw w połączeniu z produktami partnerów konkursu zachwyciły aranżacją i pomysłowością. Jury w znakomitym gronie Mateusz Czekierda, Dariusz Sienicki, Jacek Grala, Paweł Biskupski, Damian Wasiak, Ireneusz Żuchowski, Tomasz Ogórek, Krystian Klimek wyłonili zwycięzców:

Mistrzowskie wydanie potrawy, zainspirowanej kuchnią kurpiowską przygotowały Daria Kobosko oraz Kornelia Wnorowska wraz z opiekunem Panią Agnieszką Kaliszczyk z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem

Drugie miejsce zajęły Weronika Bubrowiecka i Mgadalena Piersa z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce

Trzecie miejsce na podium zajęły uczennice Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, w składzie Magda Wyszomierska oraz Alicja Trzaska, a do konkursu przygotowywała ich Pani Małgorzata Gajewska.

Nagrodę specjalną Hotelu Korona otrzymały Julita Gąska oraz Wiktoria Koziatek z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.

Sponsorami nagród dla uczestników konkursu były: OSM PIĄTNICA, Perino, HEINZ, Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży oraz Hotel Korona.

Wydarzenie nie odbyłoby się gdyby nie ogromne zaangażowanie Partnerów konkursu: OSM PIĄTNICA, HEINZ oraz Perino za co ogromnie dziękujemy. Dziękujemy także Cukiernia- piekarnia Romanowski za ufundowanie przepięknych pierników z logo konkursu.

Dziękujemy kucharzom oraz sympatykom gastronomii za wspaniale spędzony czas, a uczestnikom i opiekunom konkursu “Kurpiowskie Smaki” rozwijania pasji i zwycięstw w kolejnych konkursach.

Milena Tyszka
Ewa Okowicka- Dyl

Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2024.


 

Julita Gąska i Damian Ścięgaj z klasy 5g1 jako pierwsi w historii naszej szkoły odważyli się i przystąpili do eliminacji XII edycji Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2024.

Aby wziąć udział należało wykonać tort dowolną techniką, ale nawiązujący do głównego tematu jakim były „KWIATY POLSKIE”.

Naszej dwójce niestety nie udało się zakwalifikować do finału, jednakże praca ich została doceniona, a w nagrodę pocieszenia uczniowie otrzymali książki „Moje pierniki „ autorstwa mistrzyni cukiernictwa i dekorowania Igi Sarzyńskiej - Komorowskiej! Do konkursu naszą reprezentacje przygotowywała pani Ewa Okowicka-Dyl.

Serdecznie gratulujemy naszym śmiałkom i dziękujemy za przetarcie szlaków młodszemu pokoleniu . 

Ewa Okowicka-Dyl

NAGRODA SPECJALNA z tegorocznego konkursu kulinarnego Trophee Mille Polska


12 grudnia Weronika Bubrowiecka i Mateusz Rutkowki odebrali swoją nagrodę specjalną czyli spersonalizowane szkolenie w Academii Callebaut w Łodzi z tegorocznego konkursu kulinarnego Trophee Mille Polska.

Tematem szkolenia była czekolada. Pod okiem profesjonalisty, technologa, cukiernika Michała Kleiber nasza dwójka wraz z opiekunem i trenerką panią Ewą Okowicką – Dyl nauczyła się temperowania jej , tworzenia pięknych dekoracji oraz pralin .Było fantastycznie ! 

 

Ewa Okowicka-Dyl




4 z 89

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl