KONKURSY


22 MARCA ŚWIATOWY DZIEŃ WODY!!!!


Dnia 22 marca w naszej szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Wody (H2O). Z tej okazji nauczyciele uczący przedmiotów: chemia, geografia, EDB, a także realizujący zadania projektów w szkole: EPAS i SK Ekologicznego Ekomaniacy/GOZ postanowili zorganizować szkolny konkurs o wodzie dla klas I. Do konkursu przystąpiło 33 osób z następujących klas: 1A, 1H,1G,1S,1O, 1M, 1C Zwycięzcami konkursu zostali następujący uczniowie:

I miejsce – zajął Shan Sapkota z klasy 1A

II miejsce - zajął Antoni Ruszczyk z klasy 1A

III miejsce - Emilia Staśkiewicz z klasy 1A, Jakub Part z klasy 1A i Oliwia Pazik z klasy 1H 

Nagrody dla zwycięzców ufundowała Spółdzielnia Uczniowska „EKONOMIK” oraz Szkolny Klub Europejski, za które bardzo dziękujemy. Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział w konkursie i gratulujemy jeszcze raz zwycięzcom konkursu.

Szkoła w tym roku szkolnym po raz drugi przystąpiła do udziału w akcji Światowy Dzień Wody z PAH. W ramach realizacji tej akcji przez miesiąc marzec i kwiecień na lekcjach chemii, geografii, EDB, a także na zajęciach z wychowawcą były przeprowadzone lekcje ekologiczne poświęcone tematom o wodzie. Nauczyciele i uczniowie uczestniczyli w webinariach np.: Jak moje decyzje wpływają na dostęp do wody na świecie organizowanych przez PAH. Została przygotowana również gazetka na korytarzu szkolnym poświęcona zagadnieniom o wodzie, a także prezentacja .

Organizatorzy Światowego Dnia Wody:
E.Rogalska, E.Okowicka- Dyl,
M.Zalewska, B.Zaborowska

II edycja Konkursu Kulinarnego w Białymstoku


Wśród zapachów przypraw i soczystych aromatów, 10-cio osobowa grupa uczniow z naszej szkoły wyjechała do Białegostoku , by zmierzyć się w epickiej bitwie smaków podczas II edycji Konkursu Gastronomicznego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku . To niezwykłe wydarzenie przyniosło ze sobą nie tylko pyszne dania, ale także niezliczone przeżycia kulinarnych podróży.

Uczniowie klas 2g, 2c,3g pod opieką Pani Mileny Tyszki i Ewy Okowickiej – Dyl, zaprezentowali swoje umiejętności gotowania i cukiernicze stawiając na talerzu nie tylko smak, ale również wyrafinowaną estetykę.

Elementem obowiązkowym zarówno w kategorii kulinarnej jak i cukierniczej było użycie tradycyjnego Sera Koryciskiego z firmy Zarzeccy , posiadający certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne .

Zaskakującym elementem konkursu był fakt, że niektórzy z młodych kucharzy zainspirowali się tradycyjnymi potrawami swoich rodzin, tworząc nowoczesne interpretacje przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Uczniowie z klasy 3h pod opieką Pani Ewy Tyszki spróbowali swoich sił w kategorii KELNERSKIEJ który składał się z 3 etapów:

1. Wykonanie nakrycia dla 2 gości zgodnie z wylosowanym menu oraz zastosowanie odpowiedniego serwisu zgodnego z techniką kelnerską.

2. Sporządzenie drinka/ koktajlu bezalkoholowego

3.Podanie i wyserwowanie wina bezalkoholowego w obecności gości. 

Oprócz konkursu , w międzyczasie odbywały się Warsztaty cukiernicze w których z dumna reprezentowały naszą szkołę uczennice z klasy 2g.

I choć finalnie nie udało się naszym drużynom zająć miejsca na przysłowiowym „pudle„, to i tak jesteśmy z nich niezwykle dumni zwłaszcza, że do konkursu stawili się uczniowie nie tylko z naszego kraju ale również Litwy i Francji!

Widok pełnych pasji i determinacji uczniów podczas przygotowywania swoich zadań był nie do opisania i napawał dumą .

Dla nas prawdziwą nagrodą była radość z możliwości eksploracji kulinarnego świata i nawiązania nowych przyjaźni w atmosferze wzajemnej pasji i szacunku.

Ewa Tyszka, Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl

Etap okręgowy konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy”


8 marca 2024 roku uczniowie Technikum ekonomicznego Gabriela Krakowiecka i Mateusz Siok z klasy 5A1 pod opieką Joanny Skarzyńskiej reprezentowali naszą szkołę w etapie okręgowym konkursu organizowanego pod honorowym patronatem Ministra Edukacji Narodowej „Poznaj swoje prawa w pracy”.

Celem konkursu jest popularyzowanie wśród uczniów szkół ponadpodstawowych wiedzy dotyczącej przepisów prawnej ochrony pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz legalności zatrudnienia i innej pracy zarobkowej. Zadaniem konkursowym dla uczestników etapu okręgowego było udzielenie odpowiedzi na pytania z testu wiedzy z zakresu prawa pracy, w tym przepisów bhp, opracowanego przez Okręgową Komisję Konkursową. Test wiedzy składał się z 35 pytań.

W Warszawie usłyszeliśmy wiele ciepłych słów i pochwał na temat tak dobrego przygotowania uczestników do konkursu. Uczniowie przygotowywali się do konkursowych zmagań pod opieką nauczycieli Małgorzaty Złotkowskiej i Joanny Skarzyńskiej. Za uzyskanie wysokich wyników i udział w etapie okręgowym otrzymali od organizatorów nagrody rzeczowe.

J.Skarzyńska

ZAPRASZAMY na konkurs - „GIMNASTYKA MÓZGU”


Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce ma zaszczyt zaprosić do międzyszkolnego konkursu matematycznego „GIMNASTYKA MÓZGU” uczniów klas ósmych Szkół Podstawowych z Ostrołęki oraz okolic w dniu 14.03.2024 o godzinie 11:45 w auli Szkoły w budynku na ul. Traugutta 10.

Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie.

Szczegóły konkursu w Regulaminie.

Matematycy ZSZ nr 4

KONKURS - ŚWIATOWY DZIEŃ WODY


REGULAMIN KONKURSU

 

Ewa Okowicka-Dyl


 ...  ...


7 z 94

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl