AKTUALNOŚCI


Międzynarodowe Targi Turystyki


W dniu 25 .11.2023 uczniowie klasy 1O, 2 O, 3 O, 4 O i 5O o profilu turystycznym wraz z opiekunami: Eweliną Sienkiewicz, Edytą Zabielską, Sylwią Dyko i Robertem Piątkiem wybrali się do Warszawy na Międzynarodowe Targi Turystyki.

Miłośnicy podróży mogli zapoznać się z ofertą turystyczną przedstawicieli branży turystycznej regionu Dolnego Śląska, Bułgarii, Hiszpanii, Niemiec, Czech, Gruzji oraz Litwy oraz wielu innych krajów. Ponadto młodzież poznała walory turystyczne Macedonii Północnej.

Dodatkową atrakcją był Festiwal Kulinarny, czyli podróż przez smaki, kuchnie i zwyczaje. Przepyszne Bałkany, Węgry, tureckie słodycze wraz z produktami regionalnymi.

Znalazł się również czas aby młodzież mogła zregenerować swoje siły oraz spożyć posiłek w Centrum handlowym Arkadia.

Opiekunowie wycieczki:
Ewelina Sienkiewicz
Edyta Zabielska
Sylwia Dyko
Robert Piątek

WIGILIA SPÓŁDZIELCÓW


 

W dniu 18 grudnia członkowie Spółdzielni Uczniowskiej „EKONOMIK” uczestniczyli w spotkaniu wigilijnym zorganizowanym przez zarząd spółdzielni oraz radę nadzorczą. Podczas wigilii spółdzielczej gościliśmy dyrekcję szkoły oraz nauczycieli i opiekuna spółdzielni. Aleksandra Modzelewska – członek zarządu - poprowadziła wspólną modlitwę, a następnie popłynęły życzenia i wiele serdeczności wśród młodzieży spółdzielczej. Dzieliliśmy się opłatkiem, słuchaliśmy kolęd oraz degustowaliśmy potrawy wigilijne. Spędziliśmy miło czas w przyjaznej atmosferze, a także wspólnie celebrowaliśmy nasze spółdzielcze sukcesy.

Dziękujemy za życzliwość i wsparcie w organizacji spotkania nauczycielom przedmiotów zawodowych gastronomicznych:

• Pani Ewie Okowickiej-Dyl,
• Pani Renacie Lech,
• Pani Milenie Tyszka  

za przygotowanie poczęstunku na młodzieży.

Opiekun Spółdzielni Uczniowskiej „EKONOMIK”
Barbara Parzych

Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2024.


 

Julita Gąska i Damian Ścięgaj z klasy 5g1 jako pierwsi w historii naszej szkoły odważyli się i przystąpili do eliminacji XII edycji Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2024.

Aby wziąć udział należało wykonać tort dowolną techniką, ale nawiązujący do głównego tematu jakim były „KWIATY POLSKIE”.

Naszej dwójce niestety nie udało się zakwalifikować do finału, jednakże praca ich została doceniona, a w nagrodę pocieszenia uczniowie otrzymali książki „Moje pierniki „ autorstwa mistrzyni cukiernictwa i dekorowania Igi Sarzyńskiej - Komorowskiej! Do konkursu naszą reprezentacje przygotowywała pani Ewa Okowicka-Dyl.

Serdecznie gratulujemy naszym śmiałkom i dziękujemy za przetarcie szlaków młodszemu pokoleniu . 

Ewa Okowicka-Dyl

NAGRODA SPECJALNA z tegorocznego konkursu kulinarnego Trophee Mille Polska


12 grudnia Weronika Bubrowiecka i Mateusz Rutkowki odebrali swoją nagrodę specjalną czyli spersonalizowane szkolenie w Academii Callebaut w Łodzi z tegorocznego konkursu kulinarnego Trophee Mille Polska.

Tematem szkolenia była czekolada. Pod okiem profesjonalisty, technologa, cukiernika Michała Kleiber nasza dwójka wraz z opiekunem i trenerką panią Ewą Okowicką – Dyl nauczyła się temperowania jej , tworzenia pięknych dekoracji oraz pralin .Było fantastycznie ! 

 

Ewa Okowicka-Dyl

Warsztaty kulinarne pt. "Święta Bożego Narodzenia w kuchni francuskiej"


W ramach nagrody dla najbardziej zaangażowanej szkoły , biorącej udział w I edycji AMS by Belvedere, uczniowie oraz nauczyciele ZSZ 4 w Ostrołęce, gościli dziś Szefa Kreatywnego Belvedere Catering Davida Gaboriaud, który poprowadził warsztaty kulinarne pt. „ Święta Bożego Narodzenia w kuchni francuskiej.

Uczestnicy warsztatów mieli niepowtarzalną okazję zapoznać się z świątecznymi potrawami kuchni śródziemnomorskiej wykorzystując min. małże św. Jakuba czy specjalnie wyselekcjonowany filet z piersi kaczki z dodatkami . Czas spędzony na warsztatach z Davidem Gaboriaud był dla wszystkich niezwykle interesujący i inspirujący, a specjały sporządzone wspólnie z mistrzem były bardzo smaczne.

Dzięki wygranym warsztatom zdobyliśmy możliwość poznania i zasmakowania sekretów kuchni francuskiej, a tym samym poczuć już zbliżający się świąteczny klimat.

Udział uczniów z naszej szkoły w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest niecodzienną szansą nauki od wybitnych szefów kuchni oraz specjalistów z zakresu gastronomii, co za tym idzie poszerzaniu umiejętności profesjonalnej wiedzy z zakresu gastronomii.

Dziękujemy za wyróżnienie i możliwość brania udziału w tym spektakularnym projekcie i jesteśmy niezwykle dumni z faktu iż nasza uczennica Wiktoria Koziatek wygrała jej pierwszą edycję!  

 

Ewa Okowicka-Dyl




14 z 404

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl