“Przez żołądek do serca czyli pomaganie przez gotowanie” to projekt społeczny Łucji Kmiołek i Arhipa Treshchenko- który prowadzą w ramach ogólnopolskiej Olimpiady Zwolnieni z Teorii. Młodzież we współpracy z 34 kucharzami i cukiernikami, nie tylko z Polski ale również z zagranicy stworzyli wspaniały eBook z przepisami na wspaniałe potrawy i desery, z którego dochód przeznaczony zostanie na leczenie małej Kornelki. Wśród tych przepisów znajdziemy także receptury tegorocznych maturzystów, którzy także włączyli się w akcję pomagania.
Łucja i Arhip to uczniowie klasy gastronomicznej , którzy nie są obojętni na ludzką krzywdę, dlatego zdecydowali się pomóc wesprzeć zbiórkę na leczenie Córeczki Absolwentki ostrołęckiej Czwórki, która cierpi na mózgowe porażenie dziecięce pod postacią niedowładu połowiczego lewostronnego. Koszty rehabilitacji oraz ortez są ogromne, dlatego uczniowie zdecydowali się wykorzystać swój kierunek kształcenia, poznanych kucharzy i cukierników aby wspomóc walkę o normalne życie dla małej Kornelki.
Po więcej informacji zapraszamy na profil Instagramowy przez_zoladek_do_serca_zsz4
Opiekunkami merytorycznymi projektu są Panie Ewa Okowicka- Dyl i Milena Tyszka
Milena Tyszka