AKTUALNOŚCI


Wycieczka do Białegostoku


6 grudnia 2023 z okazji Mikołajek uczniowie klas: IA, IC, IS, IH, pod opieką nauczycielek p.B.Zaborowskiej E.Rogalskiej , R.Lech wybrali się na wycieczkę do Białegostoku. Punktem naszego programu było " Logic Games"- największe centrum rozrywkowe w Białymstoku, które zapewnia możliwość zabawy i ruchu z wykorzystaniem najnowszych technologii. Tu wybraliśmy dwie aktywności: Laserowy Paintball oraz pokoje zagadek, czyli Escape Room. Uczniowie zostali podzieleni na dwie grupy. Część uczestników w podgrupach 5-6 osobowych musiała działać zespołowo, dzielić się zadaniami i wykorzystywać swoje najmocniejsze strony w pokojach zagadek: " Wyspa Odkrywców" , " Misja Specjalna" , " Klątwa Faraona" oraz " Orion 53" o różnych stopniach trudności. Nie wszystkim udało się wyjść z pokoju, ale wszyscy byli zadowoleni z zabawy.

Druga część uczestników odważnie zdecydowała się na Laserowy Paintball, czyli bezkrwawą walkę czerwonych i niebieskich. Najpierw zostało przeprowadzone szkolenie z zakresu zasad bezpiecznego posługiwania się bronią, a następnie przeszliśmy do części praktycznej .W klimatycznej sali z różnymi przeszkodami podczas pojedynku, ekipy zdobywały punkty, a końcowe wyniki każdego uczestnika oraz danego zespołu, można było porównać na elektronicznej tablicy wyników. Zajęcia dostarczyły nam wiele satysfakcji i radości.

Pozwoliliśmy sobie też na chwilę odpoczynku i relaksu, udając się do cześć gastronomicznej w Galerii Atrium Biała, w której każdy z nas znalazł sobie coś dobrego dla swojego podniebienia oraz poczuć magię świąt .

Atmosfera podczas wycieczki była gorąca , a atrakcje, w których mieliśmy przyjemność uczestniczyć, dawały dużo radości i zabawy.

Wycieczka dostarczyła nam wielu niezapomnianych wrażeń i na długo pozostanie w naszej pamięci.

Barbara Zaborowska

 

III edycja konkursu "Świąteczne światełko dla środowiska"


Już po raz trzeci nasza szkoła organizuje konkurs "Świąteczne światełko dla środowiska".

Tegoroczna edycja konkursu, polega na wykonaniu drzewka z butelek PET oraz wykonanie i powieszenie na choince ozdób - łańcucha z materiału nadającego się do recyklingu (tektura, papier).

Mając świadomość, że wiele odpadów, które wyrzucamy, nadaje się do ponownego wykorzystania. Uczniowie klas 1 i 4 wykonali przepiękną choinkę, która ozdobiła szkolny korytarz.

Zdjęcie wykonanego drzewek bierze udział w losowaniu internetowym. Na wybraną choinkę można głosować od 24 grudnia do 31 grudnia 2023 roku za pośrednictwem portalu eOstroleka.pl.

Link:
https://www.eostroleka.pl/iii-edycja-konkursu-swiateczne-swiatelko-dla-srodowiska---glosowanie-online-zdjecia,art107851.html

 

Serdecznie zachęcamy całą społeczność szkolą do głosowania.

 

Organizatorzy:
U. Kaliszewska A. Stefańska B. Zaborowska

 

Rozstrzygnięcie konkursu „ Zbiórka butelek plastikowych PET”


W dniu. 19.12.2023r. obyło się rozstrzygnięcie szkolnego konkursu na „ Zbiórkę butelek plastikowych PET”.

Z przyjemnością informujemy, że tegoroczny konkurs wygrała uczennica klasy 5A1 Gabrysia Krakowiecka.

Zebrane butelki posłużyły do wykonania świątecznej choinki w naszej szkole.

Nagrodę ufundowało Koło Ekologiczne EKOMANIACY / GOZ. 

Organizatorzy:
B.Zaborowska, U.Kaliszewska, A.Stefańska

KONKURS KULINARNY “KURPIOWSKIE SMAKI”


Idealnym zwieńczeniem obchodów 55lecia okazał się zorganizowany w ramach obchodów Dnia Kucharza konkurs kulinarny “Kurpiowskie Smaki”. Swoją wersję przystawki oraz dania głównego inspirowanych kuchnią kurpiowską zaprezentowało 8 zespołów, z Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, Zespołu Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie, Zespół Szkół

Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem oraz ZSZ 4 w Ostrołęce.

Uczestnicy konkursu spisali się fantastycznie, a ich potrawy koncepcja kurpiowskich potraw w połączeniu z produktami partnerów konkursu zachwyciły aranżacją i pomysłowością. Jury w znakomitym gronie Mateusz Czekierda, Dariusz Sienicki, Jacek Grala, Paweł Biskupski, Damian Wasiak, Ireneusz Żuchowski, Tomasz Ogórek, Krystian Klimek wyłonili zwycięzców:

Mistrzowskie wydanie potrawy, zainspirowanej kuchnią kurpiowską przygotowały Daria Kobosko oraz Kornelia Wnorowska wraz z opiekunem Panią Agnieszką Kaliszczyk z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem

Drugie miejsce zajęły Weronika Bubrowiecka i Mgadalena Piersa z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce

Trzecie miejsce na podium zajęły uczennice Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, w składzie Magda Wyszomierska oraz Alicja Trzaska, a do konkursu przygotowywała ich Pani Małgorzata Gajewska.

Nagrodę specjalną Hotelu Korona otrzymały Julita Gąska oraz Wiktoria Koziatek z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.

Sponsorami nagród dla uczestników konkursu były: OSM PIĄTNICA, Perino, HEINZ, Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży oraz Hotel Korona.

Wydarzenie nie odbyłoby się gdyby nie ogromne zaangażowanie Partnerów konkursu: OSM PIĄTNICA, HEINZ oraz Perino za co ogromnie dziękujemy. Dziękujemy także Cukiernia- piekarnia Romanowski za ufundowanie przepięknych pierników z logo konkursu.

Dziękujemy kucharzom oraz sympatykom gastronomii za wspaniale spędzony czas, a uczestnikom i opiekunom konkursu “Kurpiowskie Smaki” rozwijania pasji i zwycięstw w kolejnych konkursach.

Milena Tyszka
Ewa Okowicka- Dyl

DZIEŃ KUCHARZA


Szkolne obchody Dnia Kucharza w naszej szkole to już tradycja, dlatego w tym roku również nie mogło zabraknąć tej uroczystości w kalendarzu imprez Szkoły! Jak zwykle, dzień ten obfitował w różnorodne gry i zabawy podczas, których nasi gastronomowie mogli wykazać się wiedzą, sprawnością fizyczną, sprytem oraz perfekcyjnym zmysłem smaku. Było mnóstwo wrażeń i jeszcze więcej śmiechu- i o to chodziło! Jak wiadomo nasi uczniowie to nie tylko wspaniali kucharze ale także artyści, a ich talent mogliśmy podziwiać podczas występu Bartka oraz fantastycznego skeczu podczas którego zawitały gwiazdy mody oraz znawcy kulinarnego świata.

Podczas wydarzenia nie mogło zabraknąć wspaniałego jedzenia- dlatego nasi gości przygotowali prawdziwą ucztę dla naszych uczestników. Pan Damian Wasiak, szef kuchni, doradca kulinarny w The Kraft Heinz Company przygotował wyśmienity krem z pomidorów w nowoczesnym wydaniu zaś Pan Tomasz Ogórek wraz z Panią Anną Kemską z Perino zaprezentowali wykorzystanie firmowego produktu jakim było ravioli borowikowe oraz ravioli ze szpinakiem i ricottą.

Możliwość rozmów oraz inspiracji z kucharzami przedstawicieli takich firm jak Piątnica- Strefa Mistrzów Smaku, Perino, Heinz, Garage Grill&Bar, Restauracja Miodowa w hotelu Korona to idealne połączenie zabawy oraz zdobywania wiedzy dla naszej młodzieży.

Ten dzień na długo pozostanie w pamięci a to wszystko dzięki nieocenionej pomocy klasy 2g oraz 1g, którzy poprowadzili całą uroczystość, a także zadbali o słodki poczęstunek dla naszych gości.

Serdeczne podziękowania kierujemy do Cukiernia- Piekarnia Romanowski, OSM Piątnica oraz Rady Rodziców ZSZ nr 4, którzy wspomogli organizację tego dnia. 

Milena Tyszka
Ewa Okowicka- Dyl


 ...  ...


13 z 405

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl