AKTUALNOŚCI


Warsztaty kulinarne z Bonduelle Polska S.A.


Po raz kolejny uczniowie kierunków gastronomicznych mieli okazję uczyć się od najlepszych. A to wszystko za sprawą zajęć prowadzonych przez przedstawicieli Bonduelle Polska S.A. Zaproszeni goście w ramach Akademii Greenology zaprezentowali wykład na temat kuchni roślinnej, która może dostarczyć organizmowi mnóstwo składników odżywczych, a także wbrew pozorom zapewnić organizmowi źródło wartościowego białka. Zaprezentowano także ogrom asortymentu półproduktów oferowanych na rynku, które są świetnym rozwiązaniem w pracy restauracji. Punktem kulminacyjnym spotkania były warsztaty kulinarne z szefem kuchni Mariuszem Jamroszczykiem, które sprawiły, że nawet najwięksi mięsożercy przekonali się, że potrawy roślinne mogą być smaczne, stawić podstawę zbilansowanej diety, jednocześnie chroniąc środowisko.

Młodzież zyskała ogromną dawkę wiedzy na temat oferowanych półproduktów firmy Bonduelle oraz inspiracje do ich wykorzystania podczas przygotowywania posiłków. Wszystkich zachęcamy do skorzystania z aplikacji Bonduelle Master, która jest kopalnią wiedzy na temat trendów kuchni roślinnej.

Ewa Okowicka- Dyl, Milena Tyszka

PODZIĘKOWANIE


CYKL SPOTKAŃ DLA EKONOMISTÓW


W ramach współpracy Ze Stowarzyszeniem Głównych Księgowych w Polsce uczniowie klas ekonomicznych i nauczyciele uczestniczyli w cyklu spotkań online z doradcami i praktykami. Celem spotkań było przybliżenie praktycznych aspektów pracy księgowego.

W 2 semestrze były to następujące spotkania :

02.03.2022 - „RACHUNKOWOŚĆ JAKO NARZĘDZIE NIEZBĘDNE DO ZARZADZANIA PRZEDSIĘBIORSTWEM W DOBIE CYFRYZACJI ” - osobami prowadzącymi byli: Pani Magdalena Giedrojć, Marta Kostrzewa Aneta Wilk- Łyś – biegli rewidenci

06.04.2022 „ORGANIZACJA PRACY BIURA RACHUNKOWEGO” - Pani Agnieszka Gajewska – biegły rewident

28.04.2022 "VAT W OBROCIE KRAJOWYM – WYBRANE ZAGADNIENIA" - Pani Katarzyna Zasiewska – doktor nauk ekonomicznych

Spotkania realizowane w ramach WSDZ  

Małgorzata Złotkowska

AKCJA SZLACHETNE ZDROWIE


W kalendarzu dni - świąt związanych ze zdrowiem jest bardzo dużo, aż 52. Jednak, gdy pomyślimy, iż dni w roku jest 365, to każdy z nich staje się cenny w promowaniu zdrowego trybu życia. Carpe diem chwytaj dzień i dbaj o własne zdrowie.

Wystarczy kilka prostych kroków, aby poprawić swoje nawyki żywieniowe.

- 1. Ogranicz spożycie soli

- 2. Używaj przypraw i ziół

- 3. Pożegnaj się z rafinowanym cukrem… na zawsze!

- 4. Wykorzystaj słodycz zawartą w owocach

- 5. Im więcej warzyw, tym lepiej

- 6. Częściej używaj piekarnika

- 7. Zdrowe nawyki żywieniowe: unikaj tłustego nabiału

- 8. Uważnie czytaj etykiety

- 9. Pożegnaj się z przetworzoną żywnością

- 10. Samodzielnie przygotowuj swoje posiłki wg zasad piramidy żywności  

Uczniowie klasy 2A i 4 H wykonali plakaty w ramach Akcji Szlachetne Zdrowie, jej głównym celem jest szerzenie świadomości na temat znaczenia, jakie ma zbilansowana dieta i aktywność fizyczna. 

Zapraszamy do obejrzenia prac

i sprawdzenia wiedzy na temat zdrowego stylu życia Zdrowy styl życia - Prawda czy fałsz (wordwall.net)

Niech myśl z poezji Horacego Chwytaj dzień zachęci Was do tego, aby nie marnować czasu, a zdrowy styl życia stał się nie tylko utartą maksymą, ale systematycznym działaniem dającym ZDROWIE!

Zachęcamy do wykonania plakatu bądź fotografii [realistycznych produktów i przedmiotów] przedstawiającą piramidę żywienia i aktywności fizycznej (od 06.06.2022r.)

Edyta Zabielska

Barbara Zaborowska

Agnieszka Wilińska  

 

WYKWINTNA KOLACJA W WYKONANIU NASZEGO ABSOLWENTA


Z dumą ogłaszamy, że uczestniczymy w wydarzeniach z życia naszych absolwentów! Wczoraj mieliśmy okazję brać udział w kolacji przygotowanej przez Mateusza Perkowskiego, który ukończył naszą szkołę na profilu Technik żywienia i usług gastronomicznych zaledwie 3 lata temu, a już osiągnął tak wiele!

Mateusz szkolił się pod okiem wielu szefów kuchni w trakcie dni wolnych od nauki szkolnej, jak i w wakacje. Posiada certyfikat Akademii Kurta Schellera znanego z programów telewizyjnych Top Chef, Master Chef oraz Hell’s Kitchen. Po zakończeniu nauki wyjechał na kilkumiesięczny staż na Cypr, gdzie poznawał lokalną kuchnię. Kolejnym krokiem była Warszawa, w której spędził ponad rok, poznając pracę w jednych z najlepszych restauracji w Polsce między innymi Hotelu Warszawa - Restauracja Warszawska. Ukończył wiele kursów związanych z branżą gastronomiczną. Aktualnie studiuje i pracuje w Gdańsku.

ARBUZ / KOLENDRA / OLEJ CHILLI / CZERWONA CEBULA
ZIEMNIAK / TOPINAMBUR / BOCZEK / POR
RAVIOLI / KACZKA / JAJO / NORI / SEZAM
KASZA / KAPUSTA / WIEPRZOWINA / MARCHEW
DORSZ / KAWIOR / SZPINAK / CYTRYNA
ZIOŁA / KWIATY / RZODKIEW / GROCH
TWARÓG / BIAŁA CZEKOLADA / WANILIA / KARMEL / TONKA 

Było fantastycznie i przepysznie! Oby więcej takich kolacji w Twoim wykonaniu Mateusz! Życzymy samych sukcesów i do zobaczenia!
Ps. Kolację obsługiwała uczennica 3 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Edyta Radulska.

 

Ewa Okowicka-Dyl, Milena Tyszka




92 z 411

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl