Obchody Dnia Mleka na stałe wpisały się w terminarz wydarzeń w naszej szkole! 19 maja w ramach promocji kierunku Technik przetwórstwa mleczarskiego przygotowaliśmy moc atrakcji dla uczniów naszej szkoły jak i zaproszonych szkół podstawowych!
Dzień ten obfitował m.in. w:
· warsztaty kulinarne z TOP Chefem Mateuszem Czekierdą - szefem Kuchni Piątnica
· wykłady z udziałem UWM z Olsztyna z katedry mleczarstwa,
· konkurs kulinarny na najlepsze Pierogi “ukraińskie”
· Produkcja lodów z wykorzystaniem suchego lodu
· Wycieczka po szkole
· liczne zabawy z produktami mlecznymi
Na naszych gości ze szkół podstawowych czekała niespodzianka – wspólnie z uczestnikiem programu TOP CHEF ósmoklasiści mieli okazję przygotować fantastyczne pancake oraz spring rollsy, do produkcji których wykorzystano produkty mleczne OSM PIĄTNICA, a szefowi Czekierdzie dzielnie pomagał w trakcie prowadzenia warsztatów nasz tegoroczny absolwent Jakub Dubaj!
Dzień mleka to również świetna okazja do zmagań kulinarnych dla naszych uczniów! Na podstawie przesyłanych zdjęć z mlecznym akcentem wytypowano piątkę uczestników, którzy walczyli o zwycięstwo w konkursie na najlepsze pierogi „ukraińskie ”. Mimo wyrównanego, wysokiego poziomu Jury dokonało wyboru:
1 miejsce Julita Gąska 3g1
2 miejsce Wiktoria Koziatek 3g1
3 miejsce Magdalena Grzyb 3g1
Podczas prezentacji z zaprzyjaźnionym UWM mieliśmy okazję wysłuchać faktów i mitów o mleku, dlaczego w serze są dziury , a także dodatkowo została zaprezentowana młodzieży, w bardzo ciekawy sposób możliwość kontynuowania nauki po skończeniu kierunku Technik przetwórstwa mleczarskiego i nie tylko. Ciekawą zachętą dla uczniów do kontynuowania nauki na Uniwersytecie była obecność naszego absolwenta Piotra Kurpiewskiego z kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych, który obecnie pisze praca inżynierską właśnie w katedrze mleczarstwa.
Podczas obchodów nie zabrało przedstawicieli OSM Piątnica - kierownika produkcji Piotra Muracha, który również zachęcił uczniów klas 8 do wyboru naszej szkoły , ponieważ właśnie ten ogromy zakład mleczarski obejmie patronatem klasę mleczarską.
Na koniec uroczystości na naszych gości czekał fantastyczny poczęstunek słodkich dzieł sztuki przygotowany przez naszych cukierników z klas 3cs i 3kc, oraz 3tg , a obsługę na wysokim poziomie zagwarantowały klasy hotelarskie 1h i 3sh1 pod kierunkiem Magdaleny Wlazło oraz Renaty Lech, które dodatkowo zadbały o przepiękny wystrój sal, w których odbywały się poczęstunki, jak również wspólnie z młodzieżą wykonały potrawy na bankiet.
Za realizację całego Dnia Mleka odpowiedzialne były pomysłodawczynie wydarzenia panie Milena Tyszka oraz Ewa Okowicka-Dyl.
Produkty mleczne, nagrody, warsztaty kulinarne odbyły się dzięki głównemu sponsorowi OSM PIĄTNICA
Ewa Okowicka-Dyl, Milena Tyszka