Ostrołęka walczy o Puchar Rowerowej Stolicy Polski
1 czerwca 2022 r. rozpoczęła się ogólnopolska rywalizacja o Puchar Rowerowej Stolicy Polski. Wśród 56 miast, które przystąpiły do akcji jest również Ostrołęka. Dzięki bardzo dużej aktywności ostrołęczan nasze miasto w zeszłym roku zajęło 7. miejsce w końcowej klasyfikacji na 53 rywalizujących ze sobą miast.
Podobnie jak roku temu ZSZ Nr 4 przyłącza się do akcji. Zatem zachęcamy całą społeczność szkolną – uczniów oraz kadrę nauczycieli i administracji do włączenia się do wspólnej zabawy. Dodatkowo szkoła, której reprezentanci przejadą najdłuższy dystans dla Ostrołęki, otrzyma nagrodę pieniężną na zakup sprzętu sportowego :)
Zróbmy wszystko aby nasza szkoła przejechała jak najwięcej kilometrów i pomogła Ostrołęce zająć jak najwyższe miejsce w ogólnej klasyfikacji.
Wystarczy pobrać aplikację AKTYWNE MIASTA, wybrać miasto oraz szkołę i dołączyć do rywalizacji.
55 rocznica śmierci Patrona Naszej Szkoły Adama Chętnika (20.XII.1885 – 29.V.1967)
W dniu 29 maja 2022r. minęła 55 rocznica śmierci patrona Naszej Szkoły Adama Chętnika. W tym dniu została odprawiona w jego intencji uroczysta msza św. w kościele Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Nowogrodzie. Po mszy członkowie rodziny i zaproszeni goście złożyli kwiaty na grobie Adama Chętnika na miejscowym cmentarzu.
Po części oficjalnej nie zabrakło czasu na spotkanie przy kawie oraz rozmów i wspomnień dotyczących pracy i osiągnięć naukowych Naszego Patrona. Omawiano plany dalszej współpracy z organizacjami propagującymi tradycje kurpiowskie, z którymi Adam Chętnik był tak bardzo związany, w tym dalszej współpracy z Zespołem Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika oraz innymi szkołami noszącymi jego imię. Spotkanie to odbyło się na terenie Skansenu Kurpiowskiego w Nowogrodzie. Z ramienia szkoły w spotkaniu uczestniczyła Anna Przygoda-Majewska.
Anna Przygoda - Majewska
Dzień Dziecka
Gotowanie z profesjonalistami
Kolejną atrakcją przygotowaną dla uczniów klas gastronomicznych były warsztaty kulinarne z przedstawicielami The Kraft Heinz Company pod nazwą “Vege wariacje”! W pracowni technologicznej powstały przepyszne dania, które wspólnie z naszymi uczniami przygotował Pan Damian Wasiak, którego wspierał Pan Paweł Biskupski. Obaj Panowie mogą poszczycić się niebagatelnym doświadczeniem kulinarnym oraz wspaniałym podejściem do młodzieży, co wpłynęło na świetną atmosferę podczas warsztatów.
W menu przygotowanych przez uczniów znalazły się takie potrawy jak:
-Ser Burata podawana na sałatce z pomidorów oraz świeżych liści szpinaku z kremem balsamicznym i kompresowaną w miodzie czerwoną cebulą oraz
-Polenta kukurydziana z pestkami dyni i mlekiem kokosowym podawane z ragu warzywnym i serem tofu
Warsztaty odbyły się w ramach nagrody zdobytej przez Martynę Popielarczyk, Bartosza Mierzejewskiego oraz Panią Ewę Okowicką- Dyl w konkursie kulinarnym Kuchnia Polska z Pomysłem.
Panu Damianowi oraz Pawłowi serdecznie dziękujemy za obecność i wiedzę przekazaną naszym uczniom
Milena Tyszka
Ewa Okowicka Dyl
Warsztaty kulinarne z Łukaszem Przybysz
Zajęcia praktyczne w klasie 3g technik żywienia i usług gastronomicznych tym razem były wyjątkowe. Nie była to lekcja prowadzona przez nauczycieli naszej szkoły, ale przez szefa kuchni Łukasza Przybysz oraz tegorocznego maturzystę Jakuba Dubaj!
Pan Łukasz może pochwalić się wieloletnim doświadczeniem w pracy w kuchni. Podczas pracy w jednej z restauracji zyskał uznanie Pani Magdy Gessller, która właśnie przeprowadzała kuchenne rewolucje w tym lokalu.
To pod czujnym okiem prowadzących, nasi uczniowie przygotowali przepyszne dania, dbając nie tylko o wykwintny smak ale również o estetykę wydanej potrawy. Wspólnie sporządzili słynną przystawkę- tatar wołowy, krem z białych warzyw oraz polędwiczki wieprzowe z kaszą pęczak w towarzystwie warzyw korzennych, sosu borowikowego oraz karmelizowanych buraków. Uczniowie pozyskali cenną wiedzę na temat pracy kucharza w restauracji oraz nabyli nowe umiejętności z aktualnych trendów serwisu potraw.
Była to bardzo wartościowa lekcja, która mamy nadzieję ułatwi start naszym uczniom na rynku pracy