AKTUALNOŚCI


Europejski Dzień Języków


26 września w naszej szkole świętowaliśmy Europejski Dzień Języków. To wyjątkowa okazja, aby docenić różnorodność językową Europy i odkrywać nowe kultury.

Na uczniów w tym dniu czekało wiele atrakcji:

- quiz językowy Kahoot z nagrodami
- pyszne przekąski z różnych zakątków Europy i świata
- szafa grająca Music Box - sesja zdjęciowa na ściance
- belgijka zatańczona na długiej przerwie  

Poza tym wszyscy uczniowie naszej szkoły mogli sprawdzić swoją wiedzę o Europejskim Dniu Języków biorąc udział w krótkim quizie, który przeprowadziły uczennice klasy 3 HT. Każdy uczestnik dostał drobny upominek od księgarni Polanglo.

Było nam bardzo miło gościć uczniów Szkoły Podstawowej Nr 2, którzy również wzięli udział w quizie zaskakując nas poziomem swojej wiedzy o językach.

Cieszymy się, że uczniowie z takim entuzjazmem biorą udział w tych obchodach. Nauka języków to nie tylko klucz do komunikacji, ale także most do poznawania świata!

Realizowane w ramach EPAS 

Nauczyciele języków obcych

 

Światowy Dzień Jabłka w naszej szkole!


Dziś w naszej szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka! Z tej okazji przygotowaliśmy wyjątkową akcję rozdawania jabłek, aby uczcić to zdrowe i pyszne owoce. Uczniowie mieli okazję spróbować różnych odmian jabłek, a także dowiedzieć się więcej o ich właściwościach zdrowotnych. To nie tylko świetna okazja, by promować zdrowe nawyki żywieniowe, ale także możliwość zjednoczenia całej społeczności szkolnej we wspólnym świętowaniu. Jabłka szybko znikały z koszy, co tylko potwierdza, że nasi uczniowie lubią zdrowe przekąski! Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w akcji i przyczynili się do jej sukcesu! Już nie możemy doczekać się kolejnych owocowych wydarzeń!

Milena Tyszka, Ewa Okowicka – Dyl

 

GRZYBOBRANIE DLA GASTRONOMII


Kolejny sukces naszych uczniów! Nasza drużyna w składzie: Weronika Bubrowiecka, Magdalena Piersa i Mateusz Rutkowski z klasy 4g zdobyła 3 miejsce w zmaganiach kulinarnych, pt. Grzybobranie dla Gastronomii. Konkurs okazał się bardzo wymagający, ale nasi uczniowie stanęli na wysokości zadania! Magdalena zmierzyła się z testem wiedzy gastronomicznej oraz zadaniami zręcznościowymi- przygotowała majonez oraz mistrzowsko luzowała kaczkę. Tymczasem Mateusz i Weronika musieli wykazać się kreatywnością, przygotowując aż 8 dań głównych z tajemniczymi składnikami z Black Box. Jak przystało na "Grzybobranie", w każdej potrawie musiały znaleźć się... oczywiście grzyby.

W kucharskich zmaganiach naszych uczniów dopingowała pozostała społeczność uczniowska, która pojechała aż do Lubiszewa Tczewskiego, aby wesprzeć swoje Koleżanki i Kolegę. Transparenty, banery oraz akcesoria w barwach szkoły sprawiły, że atmosfera była wspaniała, a TEAM CZWÓRKĘ zapamiętają wszyscy uczestnicy Grzybobrania.

To było niezwykłe wydarzenie, które na pewno zapadnie długo w naszej pamięci. Młodzież miała możliwość zapoznania się z trendami branży, produktami wiodących firm na rynku gastronomicznym, a także zyskać ogrom wiedzy sporządzając potrawy u boku wspaniałych kucharzy.

Udział w Grzybobraniu dla Gastronomii był możliwy dzięki wsparciu OSM PIĄTNICA, za co serdecznie dziękujemy! 

Milena Tyszka, Elżbieta Rogalska, Ewa Okowicka - Dyl

 

30 lat Amazonek


19 września w ramach współpracy ze środowiskiem lokalnym, mieliśmy niezwykły zaszczyt wziąć udział w obchodach 30-lecia ostrołęckich Amazonek, przygotowując oraz obsługując uroczysty poczęstunek dla uczestników. Było to dla nas nie tylko cenne doświadczenie, ale również wyjątkowa okazja, by wesprzeć tak wspaniałą inicjatywę i spotkać niesamowite kobiety. Jesteśmy dumni, że mogliśmy dołożyć swoją cegiełkę do tego pięknego wydarzenia. Wszystkim Paniom życzymy dużo zdrowia i energii  

Milena Tyszka, Ewa Okowicka - Dyl

WYCIECZKA DO AGRANY


13 września uczniowie klasy 3M mieli niepowtarzalną okazję odwiedzić zakład produkcyjny AGRANA Fruit Polska, jeden z pięciu zakładów firmy AGRANA w Polsce. AGRANA specjalizuje się w przetwarzaniu owoców na półprodukty, które są wykorzystywane w produkcji soków, jako dodatki do lodów i ciastek, a także w przemyśle mleczarskim.

Podczas wycieczki uczniowie zobaczyli, jak wygląda zakład od wewnątrz, poznając szczegóły linii produkcyjnych, przetwórstwa owoców, tworzenia wsadów i pulp, a także sortowni. Mogli obserwować cały proces – od skupu, zamrażania, sortowania, aż po przygotowanie owoców i warzyw jako surowców do dalszej produkcji komponentów owocowych i warzywnych.

Na zakończenie wycieczki uczniowie mieli wyjątkową okazję do degustacji przetworów owocowych, podczas której każdy mógł skomponować swój własny, pyszny jogurt z owocami! Była to doskonała okazja, aby na własnym podniebieniu poczuć efekty pracy, którą zobaczyli podczas zwiedzania zakładu. Ta interaktywna część wycieczki dostarczyła wszystkim wiele radości i była pysznym zwieńczeniem dnia pełnego nowych doświadczeń.

To była niezwykle pouczająca i inspirująca wycieczka, która na pewno na długo zostanie w pamięci wszystkich uczestników!

Wycieczka odbyła się w ramach Doradztwa zawodowego. 

Milena Tyszka, Ewa Okowicka - Dyl

 


 ...  ...


6 z 419

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl