Sukces naszych uczniów w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Kukurydziane inspiracje”!
Z ogromną radością informujemy, że nasi utalentowani uczniowie – Karolina Walczak z klasy 3g oraz Adam Pawłowski z klasy 2g – zdobyli III miejsce w finale prestiżowego konkursu kulinarnego „Kukurydziane inspiracje”, który odbył się 28 listopada 2024 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie k. Warszawy!
Konkurs przyciągnął najlepszych młodych kucharzy z całej Polski, a jury oceniało zgłoszenia pod kątem:
- kreatywności przepisów,
- ilości zastosowanych składników kukurydzianych,
- innowacyjności wykonania,
technik kulinarnych,
- estetyki podania,
- a także wartości odżywczej i aspektów dietetycznych przygotowanych potraw.
Nasza drużyna przygotowała niezwykle wyszukane i smakowite dania:
- Zupa krem z kukurydzy i zielonego groszku – aksamitna, pełna aromatu i idealnie zbalansowana.
- Polędwiczka wieprzowa z musem drobiowym nadziana mini kukurydzą, podana z - polentą na tartaletce z mąki kukurydzianej,
gnocchi buraczkowym, karmelizowanymi warzywami, polentą na tartaletce z mąki kukurydzianej, karmelizowanymi warzywami oraz demi-glace z zielonym pieprzem.
Wysoki poziom finału potwierdza skład jury, w którym zasiedli:
Maciej Piątek – przewodniczący jury
Karolina Mikołajczyk-Nieckarz – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych,
Artur Wesoły – kucharz i dietetyk.
Konkurencja była ogromna, ale Karolina i Adam wykazali się niezwykłym talentem kulinarnym, kreatywnością i umiejętnościami, które zapewniły im miejsce na podium!
Do konkursu uczniów przygotowywały wychowawczynie naszej dwójki czyli Milena Tyszka i Ewa Okowicka -Dyl .
Serdecznie gratulujemy Karolinie, Adamowi oraz ich opiekunom za ciężką pracę, pasję i zaangażowanie w przygotowania do tego konkursu. Życzymy dalszych sukcesów i czekamy na kolejne kulinarne osiągnięcia!
Milena Tyszka, Ewa Okowicka - Dyl