AKTUALNOŚCI


GRZYBOBRANIE DLA GASTRONOMII


Kolejny sukces naszych uczniów! Nasza drużyna w składzie: Weronika Bubrowiecka, Magdalena Piersa i Mateusz Rutkowski z klasy 4g zdobyła 3 miejsce w zmaganiach kulinarnych, pt. Grzybobranie dla Gastronomii. Konkurs okazał się bardzo wymagający, ale nasi uczniowie stanęli na wysokości zadania! Magdalena zmierzyła się z testem wiedzy gastronomicznej oraz zadaniami zręcznościowymi- przygotowała majonez oraz mistrzowsko luzowała kaczkę. Tymczasem Mateusz i Weronika musieli wykazać się kreatywnością, przygotowując aż 8 dań głównych z tajemniczymi składnikami z Black Box. Jak przystało na "Grzybobranie", w każdej potrawie musiały znaleźć się... oczywiście grzyby.

W kucharskich zmaganiach naszych uczniów dopingowała pozostała społeczność uczniowska, która pojechała aż do Lubiszewa Tczewskiego, aby wesprzeć swoje Koleżanki i Kolegę. Transparenty, banery oraz akcesoria w barwach szkoły sprawiły, że atmosfera była wspaniała, a TEAM CZWÓRKĘ zapamiętają wszyscy uczestnicy Grzybobrania.

To było niezwykłe wydarzenie, które na pewno zapadnie długo w naszej pamięci. Młodzież miała możliwość zapoznania się z trendami branży, produktami wiodących firm na rynku gastronomicznym, a także zyskać ogrom wiedzy sporządzając potrawy u boku wspaniałych kucharzy.

Udział w Grzybobraniu dla Gastronomii był możliwy dzięki wsparciu OSM PIĄTNICA, za co serdecznie dziękujemy! 

Milena Tyszka, Elżbieta Rogalska, Ewa Okowicka - Dyl

 

30 lat Amazonek


19 września w ramach współpracy ze środowiskiem lokalnym, mieliśmy niezwykły zaszczyt wziąć udział w obchodach 30-lecia ostrołęckich Amazonek, przygotowując oraz obsługując uroczysty poczęstunek dla uczestników. Było to dla nas nie tylko cenne doświadczenie, ale również wyjątkowa okazja, by wesprzeć tak wspaniałą inicjatywę i spotkać niesamowite kobiety. Jesteśmy dumni, że mogliśmy dołożyć swoją cegiełkę do tego pięknego wydarzenia. Wszystkim Paniom życzymy dużo zdrowia i energii  

Milena Tyszka, Ewa Okowicka - Dyl

WYCIECZKA DO AGRANY


13 września uczniowie klasy 3M mieli niepowtarzalną okazję odwiedzić zakład produkcyjny AGRANA Fruit Polska, jeden z pięciu zakładów firmy AGRANA w Polsce. AGRANA specjalizuje się w przetwarzaniu owoców na półprodukty, które są wykorzystywane w produkcji soków, jako dodatki do lodów i ciastek, a także w przemyśle mleczarskim.

Podczas wycieczki uczniowie zobaczyli, jak wygląda zakład od wewnątrz, poznając szczegóły linii produkcyjnych, przetwórstwa owoców, tworzenia wsadów i pulp, a także sortowni. Mogli obserwować cały proces – od skupu, zamrażania, sortowania, aż po przygotowanie owoców i warzyw jako surowców do dalszej produkcji komponentów owocowych i warzywnych.

Na zakończenie wycieczki uczniowie mieli wyjątkową okazję do degustacji przetworów owocowych, podczas której każdy mógł skomponować swój własny, pyszny jogurt z owocami! Była to doskonała okazja, aby na własnym podniebieniu poczuć efekty pracy, którą zobaczyli podczas zwiedzania zakładu. Ta interaktywna część wycieczki dostarczyła wszystkim wiele radości i była pysznym zwieńczeniem dnia pełnego nowych doświadczeń.

To była niezwykle pouczająca i inspirująca wycieczka, która na pewno na długo zostanie w pamięci wszystkich uczestników!

Wycieczka odbyła się w ramach Doradztwa zawodowego. 

Milena Tyszka, Ewa Okowicka - Dyl

 

III Edycja Akademii Mistrzów Smaku rozpoczęta !


9 września 2024 odbyły się eliminacje trójki naszych uczniów do III edycji Akademii Mistrzostw Smaku by Belvedere, które miały miejsce w wyjątkowej scenerii – na Stadionie Legii w Warszawie. Mateusz Rutkowski z 4g, Karolina Walczak z 3G i Gabrysia Świder zmierzyli się z dwiema częściami egzaminu : pisemną i ustną, które sprawdzały ich wiedzę oraz umiejętności w obszarze gastronomii.

W części pisemnej uczniowie musieli wykazać się znajomością zagadnień kulinarnych, odpowiadając na pytania otwarte i zamknięte. Następnie przyszła kolej na część ustną, podczas której jury zadawało pytania dotyczące inspiracji, pasji do gotowania oraz kreatywnego podejścia do gastronomii. Ważnym elementem tej części było również zadanie polegające na zaprezentowaniu pomysłu na danie z wylosowanych produktów spożywczych. Każdy uczestnik miał okazję zaprezentować swoją wyobraźnię i umiejętności kulinarne.

Do finałowej 24-ki studentów Akademii zakwalifikował się Mateusz Rutkowski !Serdecznie gratulujemy i obiecujemy że będziemy śledzić jego postępy na bieżąco

Ewa Okowicka - Dyl

 

"Śladami Powstania Warszawskiego – młodzież na VII Zlocie PTTK"


27 września corocznie obchodzimy święto turystyki ustanowione przez organizacje ONZ, członkiem której jest Polska. W 1979r decyzją UNWTO uchwalono Światowy Dzień Turystyki, którego zadaniem jest podniesienie świadomości na temat roli turystyki na świecie. Dzień ten został również wpisany na stałe w kalendarz naszej szkoły. W tym roku nasi uczniowie obchodzili to święto pod hasłem "Śladami Powstania Warszawskiego 1944" w dniu 19.09.2024r. 28 - osobowa grupa wraz z nauczycielkami Panią Eweliną Sienkiewicz i Edytą Zabielską uczestniczyła w VII Wojewódzkim Zlocie Młodzieży organizowanym przez Mazowieckie Forum Oddziałów PTTK, który odbył się w Warszawie. Spotkanie rozpoczęło się grą terenową Śladami Powstania Warszawskiego. Trasa wynosiła 6km i trwała 1,5 godziny. Po ukończeniu gry udaliśmy się do Muzeum Wojska Polskiego gdzie zwiedzaliśmy Muzeum z przewodnikiem, braliśmy udział w warsztatach, konkursie wiedzy historyczno - krajoznawczej oraz sprawdzaliśmy swoje umiejętności na strzelnicy. Bardzo dziękujemy młodzieży za aktywną postawę. Pogoda i humory dopisały a zatem wszyscy wrócili zadowoleni z kolejnym turystycznym bagażem doświadczeń. Za rok spotkamy się znów aby uczcić święto turystyki.  

Ewelina Sienkiewicz

 




2 z 414

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl