AKTUALNOŚCI


Ósmoklasiści w naszej szkole – zdrowe odżywianie i perspektywy na przyszłość!


7 marca mieliśmy przyjemność gościć ósmoklasistów ze Szkoły Podstawowej im. Władysława Broniewskiego w Olszewie-Borkach w ramach projektu "Jem zdrowo piramidowo" realizowanego w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Zwolnieni z Teorii.

Uczniowie z klasy 2H – Ania, Zuzia ,Grzegorz oraz 2M - Patrycja i Wiola przedstawili młodszym kolegom i koleżankom zasady zdrowego stylu życia i prawidłowego odżywiania.

Po zdobyciu teoretycznej wiedzy uczniowie mieli okazję ją zweryfikować, biorąc udział w quizie. Na pamiątkę każdy uczestnik otrzymał upominek z logo naszej szkoły.

Przedstawiliśmy również kierunki kształcenia w naszej szkole na rok szkolny 2025/2026.

Uczennica z klasy 4G-Magdalena zaprezentowała kierunki gastronomiczne, opowiadając o swojej pasji i doświadczeniu zdobytym podczas nauki w Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Natomiast Oliwia z klasy 4H przedstawiła zawód Technika Hotelarstwa pokazując, jak przygotować zdrowe koktajle.

Wierzymy, że zaprezentowane przez nas możliwości edukacyjne przekonają ósmoklasistów, że nasza szkoła to najlepszy wybór dla ich przyszłości.”

W drugiej części spotkania zaprosiliśmy ósmoklasistów do aktywnego udziału w warsztatach kulinarnych „Zdrowe śniadanie- smacznie, kolorowo i zdrowo! ”, na których uczniowie zdobyli cenną wiedzę na temat komponowania pełnowartościowych i zdrowych zestawów śniadaniowych. Dzięki praktycznym wskazówkom i wspólnemu przygotowywaniu posiłków uczniowie nauczyli się, jak łączyć składniki, aby ich śniadania były nie tylko smaczne, ale także odżywcze i zbilansowane. Mamy nadzieję, że udało nam się przekonać Was, jak ważne jest śniadanie oraz jakie składniki powinny się w nim znaleźć.

Było nie tylko zdrowo, ale i pysznie!

Dziękujemy za wspólne gotowanie, świetną atmosferę i dobrą zabawę. Liczymy na to, że już wkrótce dołączycie do teamu Czwórki!

 

Ewa Tyszka, Anna Kuropatwa

Nasze uczennice finalistkami Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie!


W dniach 10-13 marca 2025 we Włoszczowej odbył się ogólnopolski etap Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie. Naszą szkołę reprezentowały uczennice kształcące się w zawodzie Technik Przetwórstwa Mleczarskiego: Zuzanna Siemińska, Zofia Siemińska, Patrycja Grzyb oraz Patrycja Kulas.

Olimpiada trwała trzy dni i składała się z trzech etapów: części teoretycznej, praktycznej oraz finałowej części ustnej. Był to czas intensywnej rywalizacji, ale także doskonała okazja do poszerzenia wiedzy i zdobycia cennego doświadczenia.

Organizatorzy zadbali również o dodatkowe atrakcje. Uczestnicy mieli okazję zwiedzić Okręgową Spółdzielnię Mleczarską Włoszczowa i zapoznać się z procesem produkcji mlecznych specjałów. W programie znalazły się także pokazy artystyczne oraz wykłady branżowe prowadzone przez wykładowców Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego z Wydziału Nauk o Żywności.

Mimo że naszej drużynie nie udało się zdobyć tytułu laureata, dziewczyny uzyskały tytuł finalistek. Oznacza to zwolnienie z teoretycznej części egzaminu zawodowego, co stanowi duże ułatwienie w dalszej edukacji i karierze zawodowej.

Serdeczne podziękowania kierujemy do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Piątnica za objęcie patronatem naszego kierunku kształcenia i nieocenione wsparcie w edukacji przyszłych specjalistów branży mleczarskiej. 

Bogdan Zych
Nauczyciele TPM

Międzynarodowy Dzień Działań na rzecz Rzek 2025


Według badania EKObarometr 56% Polaków uznaje rzeki za najbardziej zanieczyszczone obszary w kraju. Jednocześnie co czwarty uważa, że to właśnie zanieczyszczenie rzek stanowi największe zagrożenie dla przyszłości naszej planety.

Z tej okazji uczniowie klas 2S i 5S w ramach koła ekologicznego „EKOMANIACY” zorganizowali akcję sprzątania w plenerze. Mając świadomość, że nasza szkoła znajduje się w pobliżu rzeki Narew, we wtorek posprzątali teren i okolice nabrzeża rzeki.

Pamiętajmy, że mamy wpływ na stan rzek, nie bądźmy obojętni wobec zanieczyszczenia środowiska. Angażujmy się w społeczne sprzątanie i promujmy ekologiczne nawyki i zachowania. Zachęcamy również do przyłączenia się do akcji „Operacja Czysta Rzeka”, która odbędzie się w Ostrołęce 12 kwietnia.  

 

Urszula Kaliszewska, Agnieszka Stefańska

PiKawa – Matematyczna Dawka Energii!


14 marca w naszej szkole obchodziliśmy jedno z najciekawszych matematycznych świąt – Światowy Dzień Liczby Pi! To wyjątkowe wydarzenie było nie tylko okazją do nauki i zabawy, ale także do integracji naszej szkolnej społeczności. W tym roku uczennice z klasy 3C, pod opieką swojej wychowawczyni – nauczycielki matematyki, przygotowały niespodziankę dla wszystkich miłośników nauki i dobrej kawy!

“PiKawa” – energia do myślenia! 
Podczas dużej przerwy uczennice zorganizowały akcję “PiKawa”, w ramach której częstowały wszystkich chętnych aromatyczną kawą. Ten ciepły napój nie tylko umilił szkolny dzień, ale także dodał energii do dalszych zmagań matematycznych. Bo przecież każdy wie, że dobra kawa + matematyka = przepis na sukces!

Podziękowania dla naszego patrona!
Tego dnia kawa była jeszcze lepsza dzięki wysokiej jakości mleku od naszego patrona – OSM Piątnica. Dziękujemy za wsparcie i pomoc w organizacji tego wydarzenia!

Matematyka to nie tylko liczby!
Dzień Liczby Pi to nie tylko święto matematyki, ale również okazja do pokazania, że nauka może być inspirująca i angażująca. Mamy nadzieję, że to wydarzenie zmotywowało uczniów do dalszego odkrywania tajników królowej nauk i dostarczyło im wielu pozytywnych wrażeń.  

Dziękujemy wszystkim za udział i niech liczba π inspiruje Was nie tylko dziś, ale każdego dnia!

 

Milena Tyszka , Ewa Okowicka - Dyl

EuroGastro 2025 – Inspiracja dla Przyszłych Gastronomów i Hotelarzy !


Dnia 13 marca 2025 roku uczniowie klas gastronomicznych oraz hotelarskich mieli niezwykłą okazję uczestniczyć w dwóch prestiżowych wydarzeniach branżowych: 28. edycji targów EuroGastro oraz 17. edycji targów World Hotel. Obie imprezy odbyły się w PTAK EXPO w Nadarzynie i dostarczyły naszym uczniom wielu inspiracji oraz cennej wiedzy z zakresu gastronomii i hotelarstwa.

Targi EuroGastro to jedno z najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej, a nasi uczniowie mogli na własne oczy zobaczyć nowe trendy, innowacyjne technologie oraz uczestniczyć w inspirujących rozmowach z ekspertami. To także doskonała okazja do doradztwa zawodowego i spotkań z absolwentami naszej szkoły, którzy ukończyli kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych i obecnie rozwijają swoje kariery w świecie gastronomii.

World Hotel 2025 – przyszłość branży hotelarskiej

Równolegle uczniowie klas hotelarskich mieli szansę uczestniczyć w targach World Hotel, które poświęcone były nowoczesnym rozwiązaniom i technologiom w branży hotelarskiej. Spotkania z ekspertami, prezentacje innowacyjnych produktów oraz najnowsze trendy w HoReCa stanowiły cenną inspirację dla przyszłych hotelarzy.

Dziękujemy organizatorom i opiekunom!

Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę organizatorów wydarzenia za możliwość uczestnictwa oraz zdobycia cennego doświadczenia. Szczególne podziękowania należą się również opiekunom wycieczki: pani Ewie Okowickiej-Dyl, pani Renacie Lech, pani Ewie Tyszce i pani Milenie Tyszce, które wspierały uczniów podczas tej niezwykłej edukacyjnej podróży.

Targi były dla nas ogromną dawką wiedzy i inspiracji – już nie możemy doczekać się kolejnej edycji!

Ewa Tyszka,
Milena Tyszka,
Renata Lech ,
Ewa Okowicka - Dyl




5 z 437

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl