AKTUALNOŚCI


PODSUMOWANIE ROKU NASZYCH STYPENDYSTÓW


W kończącym się roku szkolnym nasza szkoła mogła poszczycić się aż 18 uzdolnionymi uczniami, którzy otrzymali stypendium zawodowe w ramach projektu „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych”.

Stypendyści z klas gastronomicznych, cukierniczych i hotelarskich przez cały rok szkolny rozwijali swoje pasje i zdolności, poszerzali swoje zainteresowania, pogłębiali wiedzę, szlifowali swoje umiejętności zawodowe, poznawali tajniki gastronomii i cukiernictwa.

Jedni piekli i wykonywali piękne dzieła cukiernicze m.in. torty piętrowe, ciasta, monoporcje, fit deserki, drudzy miksowali drinki i koktajle owocowe, kolejni uczyli się wykonywania dekoracji cukierniczych i figurek z lukru, poznawali tajniki czekolady, dietetyki sportowej czy językowego treningu personalnego, jeszcze inni uczyli się jak fotografować żywność. Można by wymieniać i wymieniać kolejne umiejętności jakie zdobywali nasi uczniowie.

Pomimo trudnego roku szkolnego, jaki mamy za sobą, jesteśmy pewni, że każdy stypendysta kończy go bogatszy nie tylko w wiedzę teoretyczną i praktyczną, ale także pewniejszy siebie i bardziej doświadczony. My opiekunowie jesteśmy z wszystkich naszych stypendystów bardzo dumni i zadowoleni, że mogliśmy uczestniczyć w ich rozwoju zawodowym i jesteśmy przekonani, że jeszcze o nich usłyszymy w przyszłości.

Życząc wielu sukcesów, dziękujemy Wam, że godnie reprezentowaliście naszą szkołę.

 

W imieniu wszystkich opiekunów:
Ewa Okowicka – Dyl i Magdalena Karczewska

Medale 120-Lecie spółdzielni uczniowskich w Polsce 1900-2020


SZKOŁA AMBASADOR PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO


TAJEMNICE CZEKOLADY


W dniu 19 czerwca 2021r. uczennice z klasy 4R Milena Brzóska i Eliza Olszewska – tegoroczne stypendystki w ramach projektu „ Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych” uczestniczyły w kursie pt. „ Tajemnice czekolady” w Instytucie Sztuki Kulinarnej w Warszawie. Stypendystki miały możliwość rozwijania swoich zainteresowań, zdobycia umiejętności praktycznych w zakresie temperowania czekolady na kamieniu, wylewania form, komponowania nadzień ganaszowych, pracy z kolorem i techniki zdobienia czekoladek.

Życzymy sukcesów w rozwijaniu swoich pasji. 

 

Opiekun: Ewa Tyszka

POKAZ I DEGUSTACJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH


Dnia  09 czerwca 2021r. Weronika Plona z klasy 4TG i Wiktoria Kordek z klasy4R – tegoroczne absolwentki naszej szkoły i zarazem stypendystki w ramach projektu „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych  w roku szkolnym 2020/2021” podzieliły się swoimi wiadomościami i umiejętnościami z uczniami klasy 3R i 3H na temat etapów sporządzania tortów, brownie, kremów oraz tworzenia figurek z lukru plastycznego . Uczennice w ramach projektu ukończyły warsztaty cukiernicze  poszerzające ich  wiedzę, rozwijające zdolności i umiejętności. 

 

Renata Lech




3 z 278

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Aldona Zadroga

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl