AKTUALNOŚCI


Pierwsza Wielka Gala Finałowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere już za nami.


Ach, co to był za wieczór! Data 13 czerwca 2023 roku na długo pozostanie w pamięci grupy młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz ich mentorów. Wtedy właśnie miała miejsce Wielka Gala Finałowa rocznika 2022/2023 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Dla wszystkich było to bardzo emocjonujące wydarzenie.

Organizatorzy: Belvedere Gourmet Group oraz Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere zadbali o wyjątkową oprawę tego wieczoru zapraszając Gości do imponującej Auli Kryształowej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy ulicy Nowoursynowskiej w Warszawie. Ujawniając, kto w ocenie kadry trenerskiej Akademii okazał się być najzdolniejszym uczniem pierwszej edycji Akademii oraz ceremonią wręczenia dyplomów wszystkim studentom uroczyście zakończono debiutancki rok akademicki 2022/2023. Wśród punktów programu wieczoru, znalazły się również uroczyste wręczenie nagród specjalnych dla najbardziej wyróżniających się Studentów rocznika oraz zwieńczającego galę eleganckiego Koktajl Party.  

Więcej informacji o wydarzeniu

Ewa Okowicka Dyl

WYCINANKA KURPIOWSKA


Wycinanka kurpiowska to temat prac plastycznych uczniów klas pierwszych wykonanych na zajęciach z plastyki. Pierwotnie były to ozdoby wycięte z papieru za pomocą nożyc charakterystyczne dla twórczości ludowej. Obecnie wycinanki kurpiowskie są motywem często wykorzystywanym w pamiątkowych gadżetach, pocztówkach czy etnodesignie. Prezentowane prace wykonali uczniowie klasy 1R, 1G, 1C, 1H, 1O, 1S, 1G.

Krystyna Korczakowska- Nosek

Multimedialną ekspozycję Muzeum Historii Polski „POWSTALI 1863–64”


Ekspozycję można od 13 do 25 czerwca oglądać w na dziedzińcu Muzeum Żołnierzy Wyklętych przy ul. R. Traugutta 19 w Ostrołęce.!

Ta plenerowa wystawa została zorganizowana z okazji 160. rocznicy Powstania Styczniowego. Bardzo ciekawym i widowiskowym elementem ekspozycji jest rotunda, w formie nowoczesnej jurty, w której można obejrzeć multimedialną prezentację opowiadającą o bohaterach powstania. To miejsce doskonałe wprowadzaj odbiorców w klimat powstańczych zmagań.

Faktografia Powstania Styczniowego 1863-1864 została chronologicznie przedstawiona na szesnastu instalacjach. Etapy - od przygotowań, manifestacji, przez przebieg walk oraz działanie wybranych postaci w pryzmacie różnych grup społecznych, z podkreśleniem roli kobiet w Powstaniu Styczniowym, aż do upamiętnienia weteranów już w niepodległej Polsce i kolejnych obchodach rocznic wybuchu insurekcji.

14 czerwca 2023r. w MŻW odbyło się szkolenie metodyczne dla nauczycieli historii i pedagogów na temat Powstania Styczniowego w oparciu o treści wystawy plenerowej zorganizowanej przez Muzeum Historii Polski. Pan prof. Zbigniew Janiszewski otrzymał podziękowania od dyrektora MŻW za spektakularne otwarcie wystawy (wystrzały) -zobacz clip

Zapraszamy do obejrzenia wystawy – wstęp wolny – nie zwlekaj, obejrzyj historyczny environment!  

Agnieszka Wilińska

 

Podsumowanie III edycji „Zakręconej Czwórki”


Zakończyła się III edycja Szkolnej Akcji Rowerowej „Zakręcona Czwórka” pod hasłem „Mistrz kilometrów”. Jest nam bardzo miło, że z każdym rokiem nasza zabawa cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W tegorocznej edycji wzięło udział 33 uczniów, co się przełożyło na 7153,5 przejechanych kilometrów.

Tegoroczną edycję wygrała i otrzymała tytuł „Mistrza Kilometrów”

Julia Perzan z klasy 2S (854,24 km)

2 miejsce zajęła Julia Kobus z klasy 2A (795,29 km)

3 miejsce zajęła Wiktoria Kuciejczyk z klasy 1A (784,83 km) 

GRATULUJEMY!!!! 

Jak widać walka o pierwsze miejsca była zacięta, a przejechane kilometry są godne podziwu. W linku tabela Zakręcona Czwórka.xlsx jest tabela z ogólną klasyfikacją tegorocznych zmagań.

Wielkie podziękowania i gratulacje kierujemy do wszystkich uczestników – za wasze zaangażowanie, wytrwałość i chęć wzięcia udział w rywalizacji. To dzięki Wam odbyła się kolejna edycja :)

Wręczenie nagród odbędzie się podczas uroczystości zakończenia roku szkolnego, na które wszystkich serdecznie zapraszamy.

Sponsorami super nagród są Prezydent Miasta Ostrołęki Pan Łukasz Kulik, sklep rowerowy FAT BIKE Ostrołęka, ZSZ Nr 4.

Zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy w przyszłym roku ;) :)

SPONSORZY NAGRÓD

Małgorzata Litwa

Mamy "PUDŁO"


 

22 maja 2023 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku odbyła się I edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego pt " WIEPRZOWINA NA PODLASKIM STOLE"! Karolina Walczak i Zuzanna Walkowiak z klasy 1Tg zajęły III miejsce na 13 zakwalifikowanych drużyn z całej Polski i Litwy!

Zadaniem konkursowym było sporządzenie na podstawie autorskiej receptury gorącego dania głównego oraz przekąski zimnej zgodnych z tematem konkursu.

W daniu głównym jak i przystawce należało wykorzystać mięso wieprzowe oraz minimum jeden polski produkt aplikujący lub zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność z województwa podlaskiego.

W trakcie trwania turnieju odbyły się zaplanowane wydarzenia towarzyszące:  
- pokaz baristyczny p. Marta Kupiec i p. Łukasz Dyszewski „White Bear Coffee”
- prezentacja „Ser Koryciński” – p. Łukasz Marcinkiewicz przedstawiciel firmy Zarzeccy
- pokaz barmański p. Przemysław Marczuk „Przystanek Bar – Usługi Barmańskie”
- pokaz flambirowania p. Przemysław Kruszewski i pokaz filetowania owoców p. Paweł Karetko – nauczyciele zawodu z Zespołu Szkół Gastronomicznych

Od godzin rannych odbywały się również warsztaty cukiernicze prowadzone przez właścicieli dwóch białostockich cukierni. Przygotowanie tortu i deserów zaplanowała i przygotowała Pani Kinga Poskrobko – Nieradka z Cukierni Artystycznycznej „Słodka Dama”. Druga grupa uczniów sporządzała desery pod kierunkiem Pani Katarzyna Korolczuk z Cukierni „Pani K”

W jury konkursu zasiadali:
p. Marek Rybacki – przewodniczący jury, szef kuchni w Hotelu Sulbin w Garwolinie,
p. Ewelina Łapińska – finalistka 7. edycji programu Top Chef
p. Kinga Poskrobko Nieradka - Mistrz Cukiernictwa, autorka Cukierni Artystycznej „ Słodka Dama” i współwłaścicielka Cukierni KINGA
p. Bartosz Łukaszewicz - szef kuchni restauracji „Pawilon Towarzyski” w Białymstoku
p. Mateusz Kozłowski – szef kuchni restauracji „Bona Me” w hotelu Mercure w Białyms
p. Mariusz Kisiel - vice mistrz programu kulinarnego Masterchef 10 -tej edycji, właściciel Master Truck by Mariusz Kisiel - juror techniczny konkursu
p. Łukasz Rakowski – szef kuchni restauracji Cristal w Białymstoku, szef kuchni restauracji Hotelu Żubrówka w Białowieży
p. Mariusz Zając - właściciel Sali Bankietowej AIDA w Kobyłce k. Warszawy - juror techniczny konkursu .

Jury podkreślało wysoki poziom przygotowanych dań. Wszystkie dania główne zawierały wymagany regulaminem surowiec czyli mięso wieprzowe. Spełniony był też drugi warunek eliminacji czyli użycie produktu regionalnego z Podlasia. Uczniowie wykorzystali w swoich potrawach m.in. karpia knyszyńskiego, chleb staropolski, miód z Sejneńszczyzny, boczek wędzony z Ejszeryszek, ser koryciński, masło z Filipowa, twaróg hajnowski i mąkę z Podlasia.

Do konkursu dziewczyny przygotowywała pani Ewa Okowicka-Dyl Serdecznie gratulujemy dziewczynom i liczymy na kolejne sukcesy! 

Ewa Okowicka-Dyl




39 z 411

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl