AKTUALNOŚCI


TARGI WARSAW SWEET TECH


21 września klasa 1 i 2 C o specjalności Cukiernik uczestniczyła w Targach Rozwiązań dla Branży Cukierniczej, Lodziarskiej, Kawiarnianej i Piekarniczej w Warszawie. Młodzież miała okazje zobaczyć nowoczesne urządzenia, zasmakować pysznych słodkości czy tez uczestniczyć w pokazach cukierniczych!

Warsaw Sweet Tech to wydarzenie branżowe, którego celem jest zgromadzenie czołowych firm, ekspertów technicznych i praktyków związanych z sektorem w Polsce i całym regionie środkowo wschodniej Europy. Targi oferują doskonałą okazję do nawiązania relacji biznesowych, prezentacji innowacyjnych technologii oraz wymiany wiedzy i doświadczeń. Warsaw Sweet Tech to miejsce, gdzie innowacje spotykają się z praktycznym zapotrzebowaniem, a potencjał branży jest wykorzystywany do maksimum.

Było intensywnie i inspirująco. Wycieczkę zawdzięczamy oficjalnemu patronowi kierunku Piekarni Cukierni Romanowscy.

Dziękujemy!  

Milena Tyszka
Ewa Okowicka-Dyl

World Inwestor Week 2023


6 października 2023r uczniowie klas 4Te i 5Te1 w ramach kampanii World Inwestor Week 2023 organizowanej przez Komisję Nadzoru Finansowego w Warszawie, obejrzeli webinary „ Oszustwa i inne przestępstwa na rynku finansowym. Zasady inwestowania” oraz „Różne strony ryzyka - ocena poziomu ryzyka, zależność między zyskiem i ryzykiem na przykładach wybranych usług i produktów finansowych”.

Wykłady prowadzili panowie Paweł Jaroszewicz i Maciej Kurzajewski, specjaliści z Departamentu Spraw Karnych Komisji Nadzoru Finansowego. Młodzi ekonomiści poznali następujące mechanizmy oszustw i innych przestępstw, na które narażeni są początkujący inwestorzy rynku finansowego:

1. Fałszywe inwestycje w popularne kryptowaluty i akcje światowych gigantów,
2. Oszustwa z wykorzystaniem wizerunku ludzi, instytucji, spółek,
3. Pożyczki inwestycyjne, bony inwestycyjne, weksle inwestycyjne,
4. Scam nigeryjski,
5. Zawłaszczenie środków tytułem prowizji, opłat,
6. Piramidy finansowe (schemat Ponziego),
7. Alternatywne inwestycje(np. w dzieła sztuki),
8. Inwestycje w złoto z opcją przechowywania kruszcu,
9. Oszustwa w celu pozyskania danych osobowych lub danych o rachunku,
10. Nieuczciwe pożyczki pod zastaw nieruchomości,
11. Inne przestępcze praktyki.  

Joanna Skarzyńska

Nowy rok akademicki w Akademii Mistrzów Smaków by Belvedere.


W dniu 4 października 2023 roku Akademia Mistrzów Smaków by Belvedere wstąpiła z wielką pompą w nowy rok akademicki, prezentując na konferencji inaugurującej pełen entuzjazmu program. To wydarzenie, prowadzone przez Elżbietę Nitsze i Pawła Grubę, było pełne niespodzianek, inspirujących zapowiedzi i niezapomnianych momentów.

Na początek uczestnicy mieli okazję poznać dotychczasowych i nowych trenerów oraz ekspertów, którzy przyłączyli się do Akademii. Do zespołu projektu dołączyły takie sławy jak Martin Gimenez Castro, Jakub Kuroń, Maciej Nowicki, Piotr Ogiński, Tomasz Purol i Maciej Siąkowski. Wszyscy są doświadczonymi profesjonalistami gotowymi dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z tegorocznymi adeptami sztuki kulinarnej.

„Drugi rok akademicki jest rokiem spokojniejszym, bo wyciągnęliśmy wnioski z organizacji pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere oraz wyeliminowaliśmy pewne niewielkie niedociągnięcia i błędy. To spowodowało, że jesteśmy jeszcze lepsi i dobrze przygotowani. Dzięki temu w tym roku bardziej skupimy się na merytoryce i jakości. A będzie bardzo wyjątkowo – mamy sześciu nowych trenerów kulinarnych oraz specjalną nagrodę główną, jaką jest tygodniowy staż w wyjątkowo prestiżowej restauracji we włoskiej Modenie u boku jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie”. – powiedziała z dumą Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group.

Nowi studenci zostali serdecznie przywitani i obdarowani zestawami powitalnymi zawierającymi m.in. kitle kucharskie, noże i zestawy cukiernicze, które są niezbędnymi narzędziami pracy dla każdego profesjonalnego kucharza. 

Jednym z głównych punktów konferencji było krótkie przemówienie Wiktorii Koziatek, zwyciężczyni pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaków by Belvedere. Jej poruszające słowa dodatkowo zainspirowały uczestników i potwierdziły, że znaleźli się we właściwym miejscu.

Podczas konferencji ogłoszono wszystkie nagrody dla uczestników programu, a jedną z najbardziej prestiżowych jest tygodniowy staż w Osteria Francescana, ekskluzywnej restauracji Massimo Bottury w Modenie. Szef Bottura to jeden z najważniejszych kucharzy globalnej sceny gastronomicznej, posiadacz trzech gwiazdek Michelin. To wyjątkowa okazja dla uczestników Akademii, aby zdobyć doświadczenie w jednej z najbardziej renomowanych restauracji na świecie.

„Na drugi rok akademicki przygotowaliśmy kilka nowości. Są to przede wszystkim nowi trenerzy Akademii. Rozszerzamy i zmieniamy także tematykę warsztatów. Będziemy używać najlepszych produktów oraz wielu technik. Dla naszych laureatów przygotowaliśmy bardzo ciekawe nagrody – a szczególnie tę główną dla zwycięzcy, czyli staż w wyjątkowym miejscu, w restauracji Masssimo Bottury w Modenie we Włoszech. To będzie na pewno wielkie wyróżnienie dla wygranej osoby”. – stwierdziła Anna Paprocka, kierownik projektu AMS.

Warto również wspomnieć, że Akademia Mistrzów Smaków by Belvedere zdobyła kolejny patronat honorowy – Bocuse d’Or oraz nowe patronaty medialne od wydawnictw „Szef Kuchni” oraz „Restaurant Management”.

Po części konferencyjnej uczestnicy mieli okazję wziąć udział w pierwszych warsztatach, które odbyły się w restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Warsztaty poprowadził Tomasz Łagowski, szef kuchni restauracji Belvedere. Przekazywał swoją wiedzę na temat przygotowywania dań z ryb i owoców morza.

W drugiej edycji Akademii bierze udział 15 nowych szkół, w tym placówki z Kielc, Opola, Studzieńca, Żychlina, Grybowa, Poznania. Warto w tym miejscu podkreślić, że zasięg Akademii poszerzył się o szkoły z mniejszych miejscowości, znacznie oddalonych od Warszawy. To dowodzi, że program zyskuje na popularności i przyciąga uczestników z różnych regionów. Dla porównania, w pierwszej edycji programu udział wzięło 10 placówek oświatowych.

Akademia Mistrzów Smaków by Belvedere to nie tylko miejsce nauki, ale także inspiracji, współpracy i kształtowania przyszłych wybitnych szefów kuchni. Nie możemy się doczekać, co przyniesie ten nowy rok akademicki!

O Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere:

Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere to autorski projekt edukacyjny Belvedere Gourmet Group. Misją Akademii jest aktywne wsparcie młodych talentów w rozwoju oraz pogłębianie pasji do kreowania smaków poprzez zetknięcie z doświadczeniem sztuki kulinarnej na najwyższym możliwym poziomie przekazywanym przez wybitnych trenerów i ekspertów: kucharzy, cukierników oraz gości specjalnych Akademii. Co istotne, koncept Akademii jest formułą otwartą. Zakłada nie tylko rozwój jej studentów, ale również jej samej, jako miejsca łaknącego nowych pomysłów, czy koncepcji. Dlatego też Akademia zakłada ewolucję zarówno podczas pierwszej edycji, jak i kolejnych, po to, aby być miejscem wyjątkowym każdego dnia. Jest otwarta na nowych trenerów, kolejnych ekspertów, a także Mecenasów mogących objąć ją opieką. 

 

Więcej informacji o Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znajduje się na stronie internetowej www.akademiamistrzowsmaku.pl oraz na profilach społecznościowych:

www.akademiamistrzowsmaku.pl

facebook.com/AkademiaMistrzowSmaku

instagram.com/akademiamistrzowsmaku

X EDYCJA PROJEKTU EDUKACYJNEGO „Lekcje z ZUS”


W dniach 9-10 października gościliśmy w naszej szkole pracowników Inspektoratu ZUS w Ostrołęce: Panią Annę Janyszko oraz Panią Małgorzatę Kamecką-Mrozek, które służyły wsparciem merytorycznym podczas spotkań z młodzieżą.  

Do projektu zostali zgłoszeni uczniowie klas ekonomicznych.

W ramach realizacji IX edycji projektu edukacyjnego ,,Lekcje z ZUS’’ w roku szkolnym 2022/2023 zostały przeprowadzone lekcje z zakresu ubezpieczeń społecznych:

 

• „Świadomy zawsze ubezpieczony – czym jest ZUS i co robi”,

• „Co ci się należy kiedy płacisz składki – praca zarobkowa a ubezpieczenia”,

• „Renty i emerytury – Twoja przyszłość w Twoich rękach”,

• „E-ZUS czyli firma pod ręką – prawa i obowiązki rozpoczynających działalność gospodarczą”.

Uczniowie zgłoszeni do projektu otrzymali materiały dydaktyczne (podręczniki, filmy, prezentacje) skonstruowane tak, aby młodzi ludzie zdobyli nie tylko wiedzę teoretyczną, lecz także dowiedzieli się, jak zgłosić siebie i pracowników do ubezpieczeń, gdy założą własną firmę, czy też jak rozliczyć składki za pośrednictwem pierwszego kompleksowego e-urzędu w Polsce – Platformy Usług Elektronicznych ZUS.

Współpraca z ZUS ma na celu kształtowanie świadomości ubezpieczeniowej młodego pokolenia, gdyż wiedza na temat ubezpieczeń społecznych stanowi ochronny parasol przed zdarzeniami, które mogą je spotkać np. utrata pracy czy niezdolność do jej wykonywania.

Nauczyciele realizujący projekt edukacyjny „Lekcje z ZUS”:
Małgorzata Złotkowska, Joanna Skarzyńska, Barbara Parzych.  

Barbara Parzych

SPOTKANIA DLA EKONOMISTÓW W ROKU SZKOLNYM 2023-2024


Małgorzata Złotkowska




38 z 419

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl