"Produkty regionalne i tradycyjne wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej”
W dniu 11.10.2014r. uczennice klasy IV Technik Kucharz Magda Orzoł i Patrycja Piętka
pod kierunkiem p. Ewy Tyszki reprezentowali szkołę w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy
przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona
Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność .
Organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wykonawcą – Polska Izba Produktu
Regionalnego i Lokalnego.
Część praktyczna konkursu odbywała się w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Makro Cash & Carry w Warszawie.
Celem konkursu było m.in. poszerzenie wiedzy z dziedziny produktów regionalnych i tradycyjnych wysokiej
jakości oraz podwyższanie poziomu i ostatecznie sprawdzenie swoich umiejętności
kulinarnych.
Skład jury konkursowego:
Jarosław Uściński – prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
Piotr Szczygielski - Sekretarz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników
Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Dariusz Goszczyński – Zastępca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Praca konkursowa polegała na stworzeniu przepisu kulinarnego z uzasadnieniem wyboru produktów i kompozycji ich zestawienia z wykorzystaniem minimum jednego polskiego produktu aplikującego lub zarejestrowanego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Dziękujemy Radzie Rodziców za wsparcie finansowe umożliwiające przygotowanie do konkursu.
Gratulujemy Madzi i Patrycji zakwalifikowania się jako jedna z 10 drużyn z całej Polski , udziału i godne reprezentowanie naszej szkoły. Życzymy dalszych sukcesów.
Ewa Tyszka
|