W dniu 29.10.2014r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbył się I Ogólnopolski Konkurs kulinarny „ Literacka Kuchnia” . Patronat Honorowy nad konkursem objęli : Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk, Prezydent Miasta Gdańsk Paweł Adamowicz, Pomorski Kurator Oświaty Elżbieta Wasilenko.
Celem konkursu było propagowanie czytelnictwa, zapoznanie z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią. Tematem konkursu było sporządzenie potraw na podstawie literatury.
Po eliminacjach szkolnych naszą szkołę w konkursie reprezentował zespół uczniów z klasy 4 TK1 Anna Jankowska i Mateusz Łasiewicki. Uczniowie przyrządzili danie główne : zrazy wołowe zawijane z grzybami leśnymi na carpaccio buraczkowym i puree ziemniaczano - pietruszkowym oraz deser : szarlotkę z sosem czekoladowo – karmelowym i kawą po królewsku. Inspiracją literacką Ani i Mateusza do sporządzenia potraw był „ Pan Tadeusz” Adama Mickiewicza i „ Postny obiad abo zabaweczka….” Hiacynta Przetockiego.
W jury konkursu zasiadali:
1. Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenie Polskich Kucharzy
2. Mariusz Gachewicz - Szef Kuchni „Zamku Gniew”
3. Adam Woźniak - Szef Kuchni „Hotel Hilton Gdańsk”
4. Tomasz Deker - Właściciel firmy T.Deker
5. Paweł Mieszała - Mistrz Polski Cukierników i wykładowca Akademii Zeelandia
6. Michał Doroszkiewicz - Doradca technologiczny oraz wykładowcy Akademia Zeelandia
7. Krystian Szidel - Szef Kuchni w Hotelu Sheraton
Zwycięzcami Szkolnego etapu Olimpiady zostali:
1. Grzegorz Nakrajnik - Szef kuchni Restauracji „ La Cucina”
2. Krzysztof Gradzewicz - Szef Kuchni Hotel Promenada Ostróda
3. Wojciech Dembowski - Szef Kuchni Banglob
4. Krzysztof Marciniak - Szef Kuchni Akademii kulinarnej Farutex
5. Rafał Wałęsa - Szef Kuchni Restauracji Sztuczka
6. Marcin Paździoch - Mistrz cukiernictwa
Jury literackie
1. Tomasz Szturo - Kulturoznawca
Dla uczniów i nauczycieli zostały zorganizowane warsztaty i pokazy , które przeprowadzili:
- Pan Krzysztof Wierzba - doradca kulinarny Firmy Polska Gastronomia: pokaz metody gotowania „ sous- vide”,
- Pan Grzegorz Gniech z firmy „Carving – Gniech” , Pan Paweł Sztenderski z firmy „ Carving – Art.pl” – pokaz i warsztaty carvingu dla młodzieży,
- Pan Tomasz Deker mistrz cukiernictwa i współwłaściciel cukierni T. Deker Patissier&Chocolatier – pokaz sporządzania pralin z czekolady,
- Pana Piotr Sawczenko - Szef Kuchni Restauracji Szafarnia 10, Pan Daniel Borowski – kucharz w Ristorante La Cucina – pokaz kuchni włoskiej.
Dziękujemy Panu Krzysztofowi Wierzbie doradcy kulinarnemu Firmy Polska Gastronomia za zorganizowanie nam wycieczki do PGE Areny w Gdańsku, wycieczki do Ogrodnictwa Lawenda , zapewnienie noclegu i wyżywienia w Hotelu Ramzes w Gdańsku oraz miłą i serdeczną opiekę podczas konkursu.
Dziękujemy Radzie Rodziców za pokrycie kosztów przejazdu na konkurs.
Gratulujemy Ani i Mateuszowi za udziału i godne reprezentowanie naszej szkoły. Życzymy dalszych sukcesów.
Ewa Tyszka
Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka
Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka
tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl
Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl