2014.10.29 I OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY „ LITERACKA KUCHNIA”

W dniu 29.10.2014r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbył się I Ogólnopolski Konkurs kulinarny „ Literacka Kuchnia” . Patronat Honorowy nad konkursem objęli : Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk, Prezydent Miasta Gdańsk Paweł Adamowicz, Pomorski Kurator Oświaty Elżbieta Wasilenko.

 

Celem konkursu było propagowanie czytelnictwa, zapoznanie z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią. Tematem konkursu było sporządzenie potraw na podstawie literatury.

 

Po eliminacjach szkolnych naszą szkołę w konkursie reprezentował zespół uczniów z klasy 4 TK1 Anna Jankowska i Mateusz Łasiewicki. Uczniowie przyrządzili danie główne : zrazy wołowe zawijane z grzybami leśnymi na carpaccio buraczkowym i puree ziemniaczano - pietruszkowym oraz deser : szarlotkę z sosem czekoladowo – karmelowym i kawą po królewsku. Inspiracją literacką Ani i Mateusza do sporządzenia potraw był „ Pan Tadeusz” Adama Mickiewicza i „ Postny obiad abo zabaweczka….” Hiacynta Przetockiego.

 

W jury konkursu zasiadali:

 

1.  Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenie Polskich Kucharzy
2.  Mariusz Gachewicz - Szef Kuchni „Zamku Gniew”
3. Adam Woźniak - Szef Kuchni „Hotel Hilton Gdańsk”
4. Tomasz Deker - Właściciel firmy T.Deker
5. Paweł Mieszała - Mistrz Polski Cukierników i wykładowca Akademii Zeelandia
6. Michał Doroszkiewicz - Doradca technologiczny oraz wykładowcy Akademia Zeelandia
7. Krystian Szidel - Szef Kuchni w Hotelu Sheraton

 

Zwycięzcami Szkolnego etapu Olimpiady zostali:

 

1. Grzegorz Nakrajnik - Szef kuchni Restauracji „ La Cucina”
2. Krzysztof Gradzewicz - Szef Kuchni Hotel Promenada Ostróda
3. Wojciech Dembowski - Szef Kuchni Banglob
4. Krzysztof Marciniak - Szef Kuchni Akademii kulinarnej Farutex
5. Rafał Wałęsa - Szef Kuchni Restauracji Sztuczka
6. Marcin Paździoch - Mistrz cukiernictwa

 

Jury literackie

1. Tomasz Szturo - Kulturoznawca

 

 Dla uczniów i nauczycieli zostały zorganizowane  warsztaty i pokazy , które przeprowadzili:  


- Pan Krzysztof Wierzba - doradca kulinarny Firmy Polska Gastronomia:  pokaz metody gotowania „ sous- vide”,

- Pan Grzegorz Gniech z firmy „Carving – Gniech” , Pan Paweł Sztenderski z firmy „ Carving – Art.pl” – pokaz i warsztaty carvingu dla młodzieży,

- Pan Tomasz Deker mistrz cukiernictwa i współwłaściciel cukierni T. Deker Patissier&Chocolatier – pokaz sporządzania pralin z czekolady,

- Pana Piotr Sawczenko  - Szef Kuchni  Restauracji Szafarnia 10, Pan Daniel Borowski – kucharz w Ristorante La Cucina – pokaz kuchni włoskiej.

 

Dziękujemy Panu Krzysztofowi  Wierzbie  doradcy  kulinarnemu  Firmy Polska Gastronomia za zorganizowanie nam wycieczki do PGE Areny w Gdańsku, wycieczki do Ogrodnictwa Lawenda , zapewnienie  noclegu i wyżywienia w Hotelu Ramzes w Gdańsku oraz miłą i serdeczną opiekę podczas konkursu.

 

Dziękujemy Radzie Rodziców za pokrycie kosztów przejazdu na konkurs.

 

Gratulujemy  Ani i Mateuszowi  za  udziału  i  godne reprezentowanie naszej  szkoły.  Życzymy dalszych sukcesów.  

 

Ewa Tyszka

 

 

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl