KONKURSY


2015.03.10 KONKURS WIEDZY o FRANCJI i KRAJACH FRANKOFOŃSKICH



   

Dnia 10 marca 2015 r. w ZSZ Nr 4 im. A.Chętnika odbył się II etap „Konkursu Wiedzy o Francji i krajach frankofońskich”, etap finałowy. Do konkursu przystąpiło 22 uczniów z różnych szkół m.in. ZSZ Nr 4, I LO im.Gen J. Bema, Liceum i Gimnazjum Klasycznego im. Jana Pawła II, Gimnazjum nr 1 im. Janusza Kusocińskiego oraz z Publicznego Gimnazjum im. Aleksandra Krzyżanowskiego „Wilka” w Kadzidle.

 

Jury w składzie: p. Barbara Stepnowska, p. Dominika Sakowska i p. Katarzyna Wasyk wyłoniło zwycięzców. Wyniki zostaną ogłoszone na uroczystościach z okazji obchodów Dni Języka Francuskiego „Frankofonia 2015” 18 marca o godz.12.00 w Auli ZKN. 

Barbara Stepnowska, Dominika Sakowska

 

 

2015.02.26 MAZOWIECKIE SMAKI - RYBY NA POLSKIM STOLE



   

W dniu 26 lutego, w Zespole Szkół nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie odbyło się wydarzenie pod nazwą „Mazowieckie Smaki – ryby na polskim stole i ich tradycja”. Impreza składała się z dwóch równolegle odbywających się części: X Konferencji Produktu Lokalnego i Regionalnego oraz Turnieju Szkół Gastronomicznych, nad którymi patronat objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Starosta Powiatu Wyszkowskiego. Podczas konferencji można było posłuchać prelekcji nt. hodowli ryb, ich przetwórstwa a także bezpieczeństwa żywności. Odbyła się także dyskusja związana z w/w zagadnieniami.

 

Rywalizacja w turnieju rozpoczęła się od wylosowania miejsc startowych, po czym osiem dwuosobowych zespołów przystąpiło do pracy. W tegorocznej edycji konkursu naszą szkołę reprezentował zespół uczniów z klasy III TG 1 Klaudia Mierzejewska i Hubert Płodzich, których przygotowywała Pani Wioleta Pędzich. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu sześciu porcji dania, którego głównymi składnikami był pstrąg i kapusta włoska. Oprócz cech samej potrawy oceniana była także technika filetowania ryby.

 

Na zakończenie konferencji jury, któremu przewodniczył Carlos Gonzàlez – Tejera wyłoniło laureatów. Zwycięzcy otrzymali nagrody a wszyscy uczestnicy zestawy upominków ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego. Wręczył je przedstawiciel Sekcji Informacji i Promocji Oddziału Terenowego ARR w Warszawie – Andrzej Kołodziejczyk. Nasz zespół ze swoją potrawą zajął czwarte miejsce.

 

Gratulujemy Klaudii i Hubertowi za udziału i godne reprezentowanie naszej szkoły. Życzymy dalszych sukcesów.

Wioleta Pędzich

obejrzyj zdjęcia

 

2015.03.05 MIĘDZYSZKOLNY KONKURS MATEMATYCZNY


Uprzejmie informujemy, że dnia 13 marca 2015 r. o godz. 11:00 w Zespole Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce ul. Traugutta 10 odbędzie się międzyszkolny konkurs matematyczny „Najsłynniejsza liczba świata” z okazji Światowego Dnia Liczby π.

 

Do konkursu zapraszamy uczniów klas III gimnazjum. W załączeniu przesyłamy regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy.

Serdecznie zapraszamy.

Uczennice klasy II technikum żywienia i

usług gastronomicznych z nauczycielem matematyki  

pobierz regulamin konkursu


2014.01.14 ETAP OKRĘGOWY VII OLIMPIADY WIEDZY HOTELARSKIEJ


   

W dniu 15 stycznia 2015 r. w Zespole Szkół Hotelarsko – Turystyczno - Gastronomicznych nr 1 w Warszawie odbyły się eliminacje okręgowe VII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Do Olimpiady przystąpiło 60 uczestników z województwa mazowieckiego. Z naszej szkoły w wyniku eliminacji szkolnych zostały zakwalifikowane Anna Przeździecka z kl. III Ht1 i Natalia Rudajko z kl. III Ht. Uczniów przygotowywała P. Renata Lech.

 

Tematem przewodnim Olimpiady były „Usługi hotelarskie w środkach transportu". Uczestnicy konkursu odpowiadali na pytania testowe - wielokrotnego wyboru.

 

Ani i Natalii dziękujemy za udział i godne reprezentowanie naszej szkoły. Życzymy dalszych sukcesów .

 

Opiekun: Renata Lech

 

2015.01.09 – ETAP OKRĘGOWY OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI


   

W dniu 09.01.2015r. odbył się etap okręgowy XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Zespole Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie. Do Olimpiady w wyniku eliminacji szkolnych zostały zakwalifikowane uczennice: Martyna Jędrzejczyk z kl. III Tg pod kierunkiem P. Agnieszki Wojtasik i Aleksandra Piersa z kl. IV Tg pod kierunkiem P. Barbary Krzemińskiej .


Po pełnych emocji rozgrywkach jury ogłosiło III miejsce dla Martyny Jędrzejczyk z ZSZ Nr 4 w OSTROŁĘCE .Uczennica tym samym zakwalifikowała się do etapu centralnego , który odbędzie się w dniach 19-21 .03.2015r. w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie.


W tym roku tematem wiodącym Olimpiady było „Bezpieczeństwo żywności i żywienia”. Uczestnicy konkursu odpowiadali na pytania testowe - wielokrotnego wyboru, skojarzeniowe, prawda czy fałsz, uzupełniali tekst odpowiednimi pojęciami, oraz przyporządkowywali właściwe sobie hasła.

 

Opiekę nad uczniami podczas Olimpiady sprawowała P. Renata Lech. Podczas pobytu nauczyciele uczestniczyli w zajęciach decoupage.

 

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów Martynie podczas etapu centralnego Olimpiady.

Renata Lech

 

 

 


 ...  ...


77 z 89

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl