KONKURSY


2015.11.09 XX OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU



 
 
 

W dniu 09.11.2015 r. w naszej szkole odbył się etap szkolny XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności o tematyce wiodącej „ Ewolucja na talerzu”. Wydarzenie to jest tradycją wśród młodzieży naszej szkoły. Po raz kolejny uczniowie klas gastronomicznych 4 TG, 4 TR, 3 TG, 3 TR, 2 TG rywalizowali ze sobą z zakresu wiedzy z przedmiotu- technologia gastronomiczna, zasady żywienia człowieka. Test Olimpiady opracowały: P. Magdalena Kacperek i P. Małgorzata Damięcka.

 

Skład komisji tworzyli nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych:

P. Ewa Tyszka

P. Magdalena Kacperek

P. Małgorzata Damięcka

 

Zwycięzcami szkolnego etapu Olimpiady zostali uczniowie:

I miejsce - Anna Budna – klasa 4 tg

II miejsce – Martyna Jędrzejczyk – klasa 4 tg

III miejsce – Beata Ścięgaj – klasa 3 tg oraz Patrycja Janczak – klasa 3 TR  

 

Kandydatami do udziału w etapie okręgowym Olimpiady jest Anna Budna i Martyna Jędrzejczyk . Gratulujemy zwycięzcom i życzymy powodzenia w etapie okręgowym Olimpiady, która odbędzie się 11.01.2016r. w Zespole Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.

 

Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród zwycięzcom XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności odbyło się w dniu 13.11.2015 r. Dyplomy i nagrody wręczyły P. Wicedyrektor Barbara Stepnowska i P. Wicedyrektor Bogusława Grabowska .

 

Dziękujemy Radzie Rodziców za ufundowanie nagród.

Ewa Tyszka 

 

XL EDYCJA OLIMPIADY WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH


     

W dniach 23-24 października odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych zorganizowany przez p.Barbarę Krzemińską i p.Elżbietę Stepnowską. Uczniowie, którzy zgłosili swój udział w konkursie przystąpili do pisemnej części teoretycznej, a następnie praktycznej w dwóch blokach tematycznych: technologia żywności oraz gastronomia.

 

Test teoretyczny z gastronomii obejmował głównie zasady sporządzania i ekspedycji potraw, a także obsługę konsumenta. Wiedzą z zakresu zasad sporządzania potraw, warunków przechowywania żywności, wartości odżywczej, wpływu obróbki cieplnej na wartość odżywczą potraw, metod utrwalania żywności oraz maszyn i urządzeń gastronomicznych musieli wykazać się startujący w bloku technologia żywności.

 

Po części teoretycznej przyszedł czas na zadania praktyczne. W gastronomii była to m.in. obsługa konsumenta oraz przygotowanie pierogów leniwych. Technologia żywności obejmowała sporządzenie marynaty octowej, rozpoznanie produktów spożywczych oraz ich klasyfikacji (kasze, zboża), rozpoznania grzybów jadalnych.

 

Uczniów oceniała komisja w skład której wchodzili nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych: p.Barbara Krzemińska, p.Elżbieta Stepnowska, p.Ewa Okowicka-Dyl, p.Wioleta Pędzich, p.Małgorzata Ustarbowska.

 

Zwycięzcami szkolnego etapu Olimpiady zostali uczniowie:

W bloku gastronomia:

I miejsce – Beata Ścięgaj – 3 TG Kacper Michalski - 4 TR

II miejsce – Patrycja Janczak – 3 TR Wojciech Bieńkowski – 3 TR


W bloku technologia żywności:

I miejsce – Klaudia Majkowska – 3 TG

II miejsce – Norbert Sobotka - 3 TR

III miejsce – Patryk Zalewski - 2 TG

IV miejsce – Patryk Bogdański - 3 TR

 

Uczniowie z najlepszymi wynikami mają szansę reprezentować naszą szkołę w eliminacjach okręgowych, które odbędą się w kwietniu 2016r.

Gratulujemy zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów.

Małgorzata Ustarbowska 

KONKURS "AKTYWNY MATEMATYK"


Wszystkich uczniów klas I – IV technikum zapraszamy do udziału w szkolnym konkursie matematycznym

 

„AKTYWNY MATEMATYK”

 

Konkurs trwa:

od XI. 2015 do III. 2016 dla klas IV

od XI. 2015 do V. 2016 dla klas I – III

 

Jeśli:

- lubisz uczęszczać na zajęcia matematyki

- lubisz rozwiązywać zadania matematyczne

- chcesz poznać program matematyczny Geogebra,

 

to jest to konkurs właśnie dla Ciebie. Szczegóły konkursu znajdują się w regulaminie. - pobierz regulamin konkursu

 

POWODZENIA!

NAUCZYCIELE MATEMATYKI

 

2015.09.30 MIĘDZYSZKOLNY KONKURS NA GADKĘ KURPIOWSKĄ 30.09.2015



 
 

W dniu 30.09.2015r. w ramach Roku Chętnikowskiego w naszej szkole odbył się Międzyszkolny Konkurs Na Gadkę Kurpiowską. Patronat nad konkursem objęli: p. Stanisław Kubeł - Starosta Powiatu Ostrołęckiego, p. Janusz Kotowski - Prezydent Miasta Ostrołęki i p. Anna Przygoda-Majewska, dyrektor ZSZ Nr 4 im. A. Chętnika w Ostrołęce.

 

Konkurs przeznaczony był dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych powiatu ostrołęckiego.

 

obejrzyj zdjęcia

czytaj dalej >>

 

2015.09.25 KONKURS "WY(ko)MIKSUJ SIĘ Z DOPALACZY!"


Zapraszamy do udziału w konkursie "WY(ko)MIKSUJ SIĘ Z DOPALACZY!". Stwórzcie w klasie komiks i pokażcie, że dopalacze to już historia! – to wystarczy, by wygrać w naszym konkursie.

 

Celem konkursu "WY(ko)MIKSUJ SIĘ Z DOPALACZY!" jest upowszechnianie wśród uczniów wiedzy na temat szkodliwego działania dopalaczy oraz kształtowanie negatywnej postawy wobec ich używania. Naszymi partnerami są Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Ministerstwo Zdrowia. To oni razem z MEN zafundują nagrody laureatom.

 

Do udziału w konkursie zapraszamy całe klasy uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych. Z każdej szkoły może zgłosić się dowolna liczba klas.

 

Co należy zrobić? To bardzo proste!

 

Na kartce A4 narysujcie wspólnie komiks i pokażcie w nim historię, jak dopalacze kradną życie. Do 11 października wyślijcie nam swoją pracę na adres e-mail: komiks@men.gov.pl Uczniowie zwycięskich klas wraz z opiekunami zostaną zaproszeni na uroczystą Galę Finałową oraz zwiedzą Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. 

 

Na zgłoszenia czekamy do 11 października. Więcej informacji na stronie www.men.gov.pl

 

Z wyrazami szacunku

Zespół Departamentu Informacji i Promocji

Ministerstwo Edukacji Narodowej  


 ...  ...


73 z 89

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl