AKTUALNOŚCI


Etap okręgowy Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej


Dnia 4 stycznia 2023 roku nasze hotelarki - Gabriela Białczak z kl. 4 Ah i Oliwia Bednarczyk z kl. 4 Sh1 reprezentowały naszą szkołę etapie okręgowym XIV edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w Zielonce. Tematem przewodnim olimpiady w tym roku była „Turystyka odpowiedzialna”.

Nasze uczennice wraz z grupą innych uczniów z całej Polski rozwiązywały test składający się z 60 pytań.

Mimo tego, że dziewczynom nie udało się dostać do etapu finałowego, to jednak udział w etapie okręgowym to dla nich spore wyróżnienie.

Dziękujemy im bardzo za udział w zmaganiach konkursowych i godne reprezentowanie naszej szkoły.

 

Magdalena Wlazło

Rozstrzygnięcie konkursu „Świąteczne światełko dla środowiska” II edycja


Z przyjemnością informujemy, że konkurs „Świąteczne światełko dla środowiska” II edycja został rozstrzygnięty. W dniu 13 stycznia 2022 roku w naszej szkole odbyło się wręczenie nagród zwycięzcom.

Inicjatorem konkursu była grupa „Ekomaniacy”, która wraz z opiekunami U. Kaliszewską, A. Stefańską, B. Zaborowską od 2 lat organizuje szkolne i międzyszkolne konkursy, kiermasze oraz akcje i działania ekologiczne związane z ochroną środowiska.

Tegoroczna edycja konkursu, polegała na wykonaniu drzewka z butelek PET oraz ozdób choinkowych z materiału nadającego się do recyklingu takich jak, (tektura, papier). Do konkursu zakwalifikowało się 5 placówek oświatowych z naszego miasta. Wszystkie zgłoszone zdjęcia wykonanych prac wzięły udział w losowaniu internetowym na portalu eostroleka.

Nagrody w 2 edycji konkursu „Świąteczne światełko dla środowiska” otrzymują: - Internat ZSZ NR 2 w Ostrołęce za zajęcie I miejsca, - Przedszkole Miejskie Nr 10 w Ostrołęce za zajęcie II miejsca - ZSZ NR 4 w Ostrołęce za zajęcie III miejsca

Dyplomy za udział w konkursie, otrzymało: - Przedszkole Miejskie NR 18 w Ostrołęce - I LO w Ostrołęce

Za ufundowanie nagród dziękujemy Pani Małgorzacie Święcickiej opiekunowi sklepiku szkolnego działającego przy spółdzielni uczniowskiej Ekonomik.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom, którzy podjęli wyzwanie i wzięli udział w konkursie. Zwycięzcom gratulujemy i zachęcamy do wzięcia udziału w naszych przyszłych konkursach.

 

Organizatorzy:

U. Kaliszewska A. Stefańska B. Zaborowska

WYCIECZKA KRAJOZNAWCZA NA LUBELSZCZYZNĘ


W dniach 8-9.12.2022 roku Kurpiowski Oddział PTTK w Ostrołęce wraz z Biurem Podróży "SOŚNINY", zorganizował wycieczkę krajoznawczą dla 40 uczniów ZSZ nr 4 w Ostrołęce na Lubelszczyznę w ramach projektu Zarządu Głównego PTTK "Propagowanie turystyki krajoznawczej wśród młodzieży szkolnej".

Odwiedziliśmy piękny Pałac Izabeli Czartoryskiej w Puławach, urokliwy Kazimierz Dolny, Kozłówkę - "Polski Wersal" oraz perełkę tego regionu - miasto Lublin. Zarówno pogoda jak i humory dopisały. Szczególne podziękowania kierujemy do sponsora ZG PTTK oraz nauczycieli ZSZ 4 członków SK PTTK, Pani Eweliny Sienkiewicz, Edyty Zabielskiej oraz Pana Roberta Piątka. Pilotem wycieczki była Pani Ewa Margiel długoletni nauczyciel przedmiotów zawodowych turystyczno- hotelarskich w naszej szkole.

Do zobaczenia na szlaku. 

 

Robert Piątek

Spotkanie Wigilijne Spółdzielni Uczniowskiej „EKONOMIK”


W dniu 22 grudnia z inicjatywy Zarządu Spółdzielni Uczniowskiej „EKONOMIK” oraz we współpracy z członkami spółdzielni z klasy 2A zostało zorganizowane Spotkanie Wigilijne dla społeczności spółdzielczej.

Na spotkaniu zadbaliśmy o przestrzeń do wspólnej modlitwy, składania pięknych życzeń świątecznych, śpiewu kolęd oraz degustacji potraw przygotowanych przez spółdzielców.

Wspólnie spędzone chwile wprowadziły nas w czas obchodów Świąt Bożego Narodzenia, a także sprzyjały zacieśnianiu więzi spółdzielczych.

 

Organizatorzy

Barbara Parzych

“GRUBE WARSZTATY” 


Tuż przed świętami Bożego Narodzenia naszą szkołę odwiedził  Paweł Gruba by przeprowadzić szkolenie dla młodzieży pt. “Rentowna restauracja”.  

Paweł Gruba to bez wątpienia jeden z najbardziej znanych menagerów w świecie gastronomii. Przez 6 sezonów był menagerem sali w programie Hell's Kitchen. To również rekruter i trener młodej kadry, ekspert w zarządzaniu budżetem oraz organizacji największych eventów gastronomicznych w Polsce. Posiada wieloletnie doświadczenie w otwieraniu i zarządzaniu restauracjami. Jest prelegentem panelistą na konferencjach branżowych i wyższych uczelniach. Obecnie jest współwłaścicielem firmy szkoleniowej V4B.PL oraz prowadzi własny program -  vlog na YouTubie “Grube Rozmowy”- zapraszając do udziału doskonałe osobistości w dziedzinie gastronomii

1. Świadomość rynku – pokazanie na przykładach rozkładu kosztów prowadzenia biznesu gastronomicznego

2. Zasada Pareto na przykładach magazynu, receptury i karty menu

3. Jak liczyć FC i najczęstsze błędy z tym związane

4. Najczęstsze błędy związane z prowadzeniem biznesu gastronomicznego

5. Czynniki które wpływają na odbiór restauracji przez Gości

6. Karta techniczna – jak ją przygotować, aby kelner miał możliwość stać się przedstawicielem handlowym kucharza

7. Sytuacje kryzysowe – jak sobie z nimi radzić

8. Odprawa, jako najważniejszy element spajający pracę teamu w restauracji

I choć temat wydawał się z początku niezwykle skomplikowany dla naszej młodzieży, to  szybko przestał być taki dzięki ogromnej wiedzy, doświadczenia i sposobowi prowadzenia warsztatów przez pana Pawła. Młodzież chłonęła wiedzę niczym gąbka, a czas upłynął w miłej i przyjaznej atmosferze 

Organizatorzy

Ewa Okowicka-Dyl




64 z 411

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl