![](miniaturki/202212SzkolenieRentownaRestauracja.jpg)
Tuż przed świętami Bożego Narodzenia naszą szkołę odwiedził Paweł Gruba by przeprowadzić szkolenie dla młodzieży pt. “Rentowna restauracja”.
Paweł Gruba to bez wątpienia jeden z najbardziej znanych menagerów w świecie gastronomii. Przez 6 sezonów był menagerem sali w programie Hell's Kitchen. To również rekruter i trener młodej kadry, ekspert w zarządzaniu budżetem oraz organizacji największych eventów gastronomicznych w Polsce. Posiada wieloletnie doświadczenie w otwieraniu i zarządzaniu restauracjami. Jest prelegentem panelistą na konferencjach branżowych i wyższych uczelniach. Obecnie jest współwłaścicielem firmy szkoleniowej V4B.PL oraz prowadzi własny program - vlog na YouTubie “Grube Rozmowy”- zapraszając do udziału doskonałe osobistości w dziedzinie gastronomii
1. Świadomość rynku – pokazanie na przykładach rozkładu kosztów prowadzenia biznesu gastronomicznego
2. Zasada Pareto na przykładach magazynu, receptury i karty menu
3. Jak liczyć FC i najczęstsze błędy z tym związane
4. Najczęstsze błędy związane z prowadzeniem biznesu gastronomicznego
5. Czynniki które wpływają na odbiór restauracji przez Gości
6. Karta techniczna – jak ją przygotować, aby kelner miał możliwość stać się przedstawicielem handlowym kucharza
7. Sytuacje kryzysowe – jak sobie z nimi radzić
8. Odprawa, jako najważniejszy element spajający pracę teamu w restauracji
I choć temat wydawał się z początku niezwykle skomplikowany dla naszej młodzieży, to szybko przestał być taki dzięki ogromnej wiedzy, doświadczenia i sposobowi prowadzenia warsztatów przez pana Pawła. Młodzież chłonęła wiedzę niczym gąbka, a czas upłynął w miłej i przyjaznej atmosferze
Organizatorzy
Ewa Okowicka-Dyl