AKTUALNOŚCI


ETAP OKRĘGOWY XXXIX OLIMPIADY WIEDZY i UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH


    

W dniach 17 – 18 kwietnia 2015 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach odbył się etap okręgowy XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

 

W etapie okręgowym XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych naszą szkołę godnie reprezentowali:

- uczennica klasy IV tg w zawodzie „technik żywienia i gospodarstwa domowego” – Aleksandra Piersa  przygotowana przez panią Barbarę Krzemińską

-  uczeń klasy IV tk „technik kucharz” Mateusz Kisiel przygotowany przez  pana Marka Milczarka. 

 

Olimpiada składała się z dwóch etapów pisemnego i praktycznego. Etap pisemny polegał na rozwiązaniu testu zawierającego 60 zadań zamkniętych.


Etap praktyczny składał się z trzech części: 

1. Złożenie serwetek trzema sposobami oraz omówienie ich zastosowania.

2. Zademonstrowanie trzech sposobów sklejania pierogów oraz omówienie technologii sporządzania pierogów z różnymi rodzajami farszów.

3. Określenie wartości odżywczej i przydatności kulinarnej 10 rodzajów tłuszczów.

 

W etapie okręgowym w bloku „Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe” Ola zajęła VI, a Mateusz  XIII miejsce.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

2015.04.10 W NASZEJ SZKOLE ODBYŁO SIĘ SZKOLENIE



 
 
 
 
  

W dniu 10.04.2015r. w naszej szkole odbyło się szkolenie pt. „ Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu” . Organizatorem szkolenia był Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Ostrołęce oraz Zespół Szkół Zawodowych Nr 4  im. Adama Chętnika w Ostrołęce.

 

Szkolenie na temat tradycyjnych wyrobów kulinarnych wygłosił Pan Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel  Urzędu Marszałkowskiego  Województwa Mazowieckiego w Warszawie

 

Szkolenie połączone było z warsztatami  dla uczniów klas gastronomicznych pt. „ Pokaz produkcji sera podpuszczkowego” . Warsztaty prowadził Pan Krzysztof Jaworski – serowar z Żuław.

 

Uczniowie mieli okazję poznać techniki sporządzania serów podpuszczkowych  oraz poznać ich smaki.

 

Pokaz produkcji  serów podpuszczkowych  poszerzył wiedzę  uczniów w tematyce serowarstwa , uświadomił atrakcyjność wyrobów lokalnych  oraz pogłębiania swoich zainteresowań  sztuką kulinarną.

 

Na zakończenie uroczystości zaproszeni goście mieli okazję posmakować  tradycyjnych dań kurpiowskich przygotowanych przez pracowników, nauczycieli i uczniów klas gastronomicznych ZSZ Nr 4.

Ewa Tyszka

 

obejrzyj zdjęcia

DZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI



 
 
 
 
  

W ramach ogólnopolskiego programu „Dzień Przedsiębiorczości” uczniowie klas I HS i I TE wraz z opiekunami Małgorzatą Święcicką, Urszulą Kaliszewską i Barbarą Parzych odbyli jednodniową praktykę w wybranej, lokalnej firmie. Podczas tegorocznej edycji, uczniowie zostali zapoznani ze strukturą funkcjonowania Urzędu Skarbowego w Ostrołęce, Urzędu Statystycznego w Warszawie Oddział w Ostrołęce oraz w Banku BGŻ w Ostrołęce.  

 

„Dzień Przedsiębiorczości” to program edukacyjno - wychowawczy dla młodzieży szkół ponadgimnazjalnych. Sprzyja podejmowaniu trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej. Poprzez kilkugodzinne praktyki w wybranym miejscu pracy, uczniowie mają możliwość zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie, zapoznania się w praktyce z jego specyfiką oraz pozyskania niezbędnych informacji o wymaganym wykształceniu, umiejętnościach czy niezbędnych predyspozycjach. Organizatorem "Dnia Przedsiębiorczości" jest Fundacja Młodzieżowej Przedsiębiorczości we współpracy z Kancelarią Prezydenta RP.

 

Przekazujemy serdeczne podziękowania wszystkim pracodawcom i pracownikom, którzy przyjęli w swojej firmie uczniów i nauczycieli naszej Szkoły. Być może wizyta u Państwa zaowocuje w przyszłości zawodowej naszej młodzieży.

 

Szkolny koordynator projektu
Małgorzata Święcicka

obejrzyj zdjęcia

2015.03.26 "WIOSENNE SMAKI WIELKANOCNEGO STOŁU"



 
 
 
  

Dnia 26 marca odbyła się uroczystość „Wiosenne smaki wielkanocnego stołu”. Organizatorami imprezy byli Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika i Stowarzyszenie Pomocy Szkole w Ostrołęce. Uroczystość odbyła się w Auli Zespołu Kolegiów Nauczycielskich, który był także współorganizatorem uroczystości.  

 

Spotkanie swoją obecnością zaszczycili: pani Wiesława Krawczyk – wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Mazowieckiego, Państwo Jacek i Danuta Chętnik- członkowie rodziny Patrona szkoły, dyrektorzy oraz przedstawiciele Klubu Przodujących Szkół należących do Stowarzyszenia, nauczyciele i uczniowie szkół gimnazjalnych oraz uczniowie klas gastronomicznych, hotelarskich i obsługi turystycznej ZSZ Nr 4.

 

Gościem specjalnym uroczystości był pan Michał Bogdański- autor przewodnika turystycznego po Kurpiowszczyźnie. W swoim wykładzie zatytułowanym „Smaki podróży dalekich i bliskich” przeprowadził wirtualną podróż wprowadzając uczestników spotkania w klimaty kulinarne Kurpiów oraz mieszkańców Hiszpanii, Włoch i Turcji. 

 

Konferencję poprzedził konkurs na „Wiosenną Kanapkę” skierowany do gimnazjalistów, który został zorganizowany w ramach Tygodnia zawodowca. 

 

Celem konkursu było promowanie zdrowego stylu żywienia wśród młodzieży. Rywalizowało 5 drużyn z Gimnazjum Nr 2,3,4 i 5 z Ostrołęki. Zadaniem uczestników było przygotowanie wiosennej kanapki: zdrowej, odżywczej , kolorowej i apetycznej. Na koniec młodzi adepci sztuki kulinarnej musieli uzasadnić wybór składników użytych do przygotowania kanapki oraz podać ich walory odżywcze.

 

Zwyciężyła drużyna z Zespołu Szkół Nr 5 im. Unii Europejskiej w Ostrołęce.

 

Dla zwycięzców i uczestników konkursu nagrody ufundowało Stowarzyszenie Pomocy Szkole w Ostrołęce.

 

Gościom pobyt umilili uczniowie ZSZ Nr 4, którzy przygotowali część artystyczną. Były piosenki wiosenne i tradycje wielkanocne na Kurpiach. Przybyłych gości witała Kapela kurpiowska pana Andrzeja Staśkiewicza. Cała uroczystość bardzo dobrze wkomponowała się w obchody 130 rocznicy urodzin naszego Patrona – Adama Chętnika.

 

Na zakończenie uroczystości zaproszeni goście mieli okazję posmakować dań wielkanocnych przygotowanych przez pracowników, nauczycieli i uczniów klas gastronomicznych ZSZ Nr 4

obejrzyj zdjęcia

2015.03.23 KONKURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO „OPERATION 2015”


    

W dniu 23 marca 2015r. odbył się w Wyższej Szkole Turystyki i Języków Obcych w Warszawie II etap konkursu języka angielskiego. Naszą szkołę reprezentował Krzysztof Krukowski – uczeń klasy 4O, który uzyskał wysoką liczbę punktów i dołączył do grona zwycięzców. Krzysztof otrzyma certyfikat potwierdzający zdanie egzaminu na poziomie B2 według ESOKJ (Europejski System Opisu Kształcenia Językowego). Gratulujemy serdecznie i życzymy dalszych sukcesów.

Aneta Łyszkowska

 



366 z 419

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl