Dnia 26 marca odbyła się uroczystość „Wiosenne smaki wielkanocnego stołu”. Organizatorami imprezy byli Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika i Stowarzyszenie Pomocy Szkole w Ostrołęce. Uroczystość odbyła się w Auli Zespołu Kolegiów Nauczycielskich, który był także współorganizatorem uroczystości.
Spotkanie swoją obecnością zaszczycili: pani Wiesława Krawczyk – wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Mazowieckiego, Państwo Jacek i Danuta Chętnik- członkowie rodziny Patrona szkoły, dyrektorzy oraz przedstawiciele Klubu Przodujących Szkół należących do Stowarzyszenia, nauczyciele i uczniowie szkół gimnazjalnych oraz uczniowie klas gastronomicznych, hotelarskich i obsługi turystycznej ZSZ Nr 4.
Gościem specjalnym uroczystości był pan Michał Bogdański- autor przewodnika turystycznego po Kurpiowszczyźnie. W swoim wykładzie zatytułowanym „Smaki podróży dalekich i bliskich” przeprowadził wirtualną podróż wprowadzając uczestników spotkania w klimaty kulinarne Kurpiów oraz mieszkańców Hiszpanii, Włoch i Turcji.
Konferencję poprzedził konkurs na „Wiosenną Kanapkę” skierowany do gimnazjalistów, który został zorganizowany w ramach Tygodnia zawodowca.
Celem konkursu było promowanie zdrowego stylu żywienia wśród młodzieży. Rywalizowało 5 drużyn z Gimnazjum Nr 2,3,4 i 5 z Ostrołęki. Zadaniem uczestników było przygotowanie wiosennej kanapki: zdrowej, odżywczej , kolorowej i apetycznej. Na koniec młodzi adepci sztuki kulinarnej musieli uzasadnić wybór składników użytych do przygotowania kanapki oraz podać ich walory odżywcze.
Zwyciężyła drużyna z Zespołu Szkół Nr 5 im. Unii Europejskiej w Ostrołęce.
Dla zwycięzców i uczestników konkursu nagrody ufundowało Stowarzyszenie Pomocy Szkole w Ostrołęce.
Gościom pobyt umilili uczniowie ZSZ Nr 4, którzy przygotowali część artystyczną. Były piosenki wiosenne i tradycje wielkanocne na Kurpiach. Przybyłych gości witała Kapela kurpiowska pana Andrzeja Staśkiewicza. Cała uroczystość bardzo dobrze wkomponowała się w obchody 130 rocznicy urodzin naszego Patrona – Adama Chętnika.
Na zakończenie uroczystości zaproszeni goście mieli okazję posmakować dań wielkanocnych przygotowanych przez pracowników, nauczycieli i uczniów klas gastronomicznych ZSZ Nr 4
obejrzyj zdjęcia |