2014.11.12 OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY - "ZGOTUJ SOBIE SUKCES"

Już po raz trzeci uczniowie naszej szkoły w dniach 12 - 14 listopada 2014 r. brali udział w półfinale i finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego pt. „Zgotuj sobie sukces” organizowanego przez MAKRO Centrum Rozwoju Firm HoReCa . W tegorocznej szóstej edycji w półfinale konkursu naszą szkołę reprezentował zespół uczniów z klasy 4 TK1 Anna Jankowska i Mateusz Łasiewicki. To już drugi Ogólnopolski Konkurs Kulinarny tego zespołu uczniów w tym roku szkolnym.

 

 

Uczniowie zakwalifikowali się do półfinału jako jeden z 24 zespołów z całej Polski. Warunkiem udziału w eliminacjach było wysłanie zgłoszenia do 10.10.2014r.z opracowaną przez siebie recepturą na danie główne i zakąskę z wykorzystaniem filetu z łososia norweskiego i dowolnych elementów z drobiu , oraz zdjęciem prezentującym opracowaną potrawę. Uczniów przygotowywała Pani Ewa Tyszka.

 

Półfinał i finał konkursu odbył się w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie przy Makro . Szefem, organizatorem i inicjatorem konkursu jest Grzegorz Kazubski, który twierdzi, że do finału "Zgotuj Sobie Sukces" dostają się naprawdę najlepsi. Jako doświadczony szef kuchni uczestnikom tegorocznej edycji i kandydatom do kolejnych radził:

„ Aby zostać dobrym kucharzem, trzeba sobie zgotować sukces. O sukcesie decyduje kilka rzeczy: trzeba kochać ten zawód, bo to ciężki kawałek chleba i trudna praca. Trening, pasja, kreatywność i wytrwałość - to one kształtują przyszłego mistrza. ,,Zgotuj Sobie Sukces" to giełda talentów i możliwość zaprezentowania swoich możliwości”.

 

Potrawy były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze: Marcin Piotrowski - ekspert kulinarny, nauczyciel, Mariusz Nowicki (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników), Piotr Kuziela (trener młodzieżowej reprezentacji Polski - Akademia Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO), Reinhold Metz (WACS), Sigfrid Schaber (Honorowy Prezydent WACS). Ich obrady koordynował Zenon Hołubowski - jeden z dwóch polskich szefów kuchni z certyfikatem Executive Chef World Association of Chefs.

 

Potrawy młodych talentów oceniane były również przez dziennikarzy i krytyków kulinarnych: Pawła Loroch (jemradio.pl), Michaela Miazek (restauracja Why Thai), Marię Burską (Przegląd Gastronomiczny), Edwina Kaniuk (Nowości Gastronomiczne), Barbarę i Piotra Adamczewskich (dziennikarze kulinarni), Agatę Godlewską (Food Service) oraz Roberta Sowę.

 

Prace konkursowe składały się z II dania głównego i zakąski (po 6 porcji), a uczestnicy musieli przygotować je w ciągu 1,5 godziny na podstawie przepisu według własnego pomysłu przy użyciu produktów z tzw. „black box”, które poznali tuż przed rozpoczęciem pracy. Składnikami „black boxu” był m.in. filet łososia norweskiego, tuszka kurczaka, brukselka, topinambur, ananas.

 

Uczniowie jako nagrodę otrzymali od organizatora po 2 komplety strojów kucharskich ( kitel, zapaska, czapka) oraz 3 dniowe zakwaterowanie wraz z wyżywieniem w Hotelu Roko w Warszawie.

 

 

Gratulujemy Ani i Mateuszowi za udziału i godne reprezentowanie naszej szkoły. Życzymy dalszych sukcesów.  

 

 

 

Ewa Tyszka

 

 

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl