AKTUALNOŚCI


2014.11.05 SZKOLNY ETAP XIX OLIMPIADY WIEDZY o ŻYWIENIU i ŻYWNOŚCI


   

W dniu 05.11.2014 r. w naszej szkole odbył się etap szkolny XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności o tematyce wiodącej „ Bezpieczeństwo żywności i żywienia”. Wydarzenie to jest tradycją wśród młodzieży naszej szkoły. Po raz kolejny uczniowie klas gastronomicznych IV Tg, IV Tk, IV Tk1, 3 TG, 3 TR rywalizowali ze sobą z zakresu wiedzy z przedmiotu technologii gastronomicznej i podstaw żywienia człowieka. Test opracowała P. Agnieszka Wojtasik, P. Magdalena Kacperek i P. Małgorzata Damięcka- składał się z 70 zadań.


Zwycięzcami szkolnego etapu Olimpiady zostali uczniowie:
I miejsce -   Martyna Jędrzejczyk – klasa 3 tg
II  miejsce – Aleksandra Piersa – klasa 4 tg
III miejsce – Milena Dziczek – klasa 4 tg

 

obejrzyj zdjęcia

czytaj dalej >>

 

Ewa Tyszka

2014.10.22 WYCIECZKA ZAWODOWO - KRAJOZNAWCZA DO WARSZAWY


   

W dniu 22  października  2014 roku  uczniowie  klas hotelarskich i obsługi turystycznej uczestniczyli w  wycieczce zawodowo – krajoznawczej do Warszawy. Organizatorem wycieczki była Ewelina Sienkiewicz, opiekunem  Magdalena Karczewska ,  pilotem Ewa Margiel.

 

 Z okazji 30 rocznicy bestialskiej śmierci księdza Jerzego Popiełuszki odwiedziliśmy kościół na Żoliborzu, przy którym pochowany jest ksiądz. W muzeum księdza Jerzego Popiełuszki zgłębiliśmy swoją wiedzę na temat postaci jaką był ksiądz  Jerzy Popiełuszko . Kolejnym punktem naszej wycieczki był zabytkowy Cmentarz na Powązkach gdzie odwiedziliśmy groby znanych ludzi m.in. Czesława Niemena, Ireny Jarockiej, Leopolda Staffa i innych osób, które wsławiły się w rozwój kultury, sztuki i techniki dla Polski.

 

Niezwykle ciekawym dla młodzieży elementem zawodowym była wizyta na lotnisku im. Fryderyka Chopina. Tutaj uczniowie zapoznali się z funkcjonowaniem obiektu oraz terminologią a także poznali etapy odprawy pasażerów.  Nie zabrakło podczas wycieczki  również pobytu  w Galerii” Arkadia”.  Wieczorem  uczestniczyliśmy w spektaklu „Ślub doskonały”  w Teatrze Kwadrat. Doskonała obsada aktorska między innymi Katarzyna Glinka, Marta Żmuda Trzebiatowska,  Andrzej Nejman  oraz fantastyczna sztuka sprawiły, iż młodzież była zachwycona. W ramach praktycznej nauki zawodu uczniowie z klasy III TO profesjonalnie pełnili rolę przewodników opowiadając o miejscach odwiedzanych podczas trwania wycieczki za co zostali nagrodzeni oceną .

 

 Dziękujemy za zaangażowanie i zapraszamy na kolejne wycieczki  edukacyjne.


Ewelina Sienkiewicz

obejrzyj zdjęcia

I OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY „ LITERACKA KUCHNIA”


 

W dniu 29.10.2014r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbył się I Ogólnopolski Konkurs kulinarny „ Literacka Kuchnia” . Patronat Honorowy nad konkursem objęli : Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk, Prezydent Miasta Gdańsk Paweł Adamowicz, Pomorski Kurator Oświaty Elżbieta Wasilenko.

 

Celem konkursu było propagowanie czytelnictwa, zapoznanie z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią. Tematem konkursu było sporządzenie potraw na podstawie literatury.  

 

obejrzyj zdjęcia

czytaj dalej >>

 

Ewa Tyszka

2014.10.29 KOŁO PCK w PRZEDSZKOLU


    

Dnia 29.10.2014r Szkolne Koło PCK odwiedziło Przedszkole oddział Szkoły Podstawowej Nr 2 w Ostrołęce. Celem wizyty było przeprowadzenie szkolenia z zakresu zasad udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej wśród 5 i 6 latków. Przedszkolaki nauczyły sie opatrywać rany i krwotoki, unieruchomić kończyny przy złamaniu, układać osobę poszkodowana w pozycji bezpiecznej, a także ćwiczyli na fantomie RKO. Członkowie SK PCK przeprowadzający szkolenie to uczennice z kl. I. Tg : Natalia Mizerek i Anita Pędzich, a także z klasy I. Z; Aleksandra Siekierska, Patrycja Zakrzewska, Klaudia Runo.

obejrzyj zdjęcia

2014.10.24 etap szkolny XXXIX OLIMPIADY GASTRONOMICZNEJ


    

W dniach 24-25.10.2014 37 uczniów z klas gastronomicznych – 4 TG, 4 TK, 4 TK1, 3R, 3 TG, 3 TG1 i 2TG wzięło udział w szkolnym etapie XXXIX Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – blok żywienie człowieka organizowanej przez Akademię Podlaską w Siedlcach.

Każdy uczestnik odpowiadał na 60 pytań testowych oraz rozwiązywał 2 zadania praktyczne polegające na rozpoznaniu 5 przypraw i omówieniu ich zastosowania w kuchni oraz narysowaniu schematu kuchni i zaznaczeniu stref wykonywania poszczególnych czynności.

czytaja dalej>>

obejrzyj zdjęcia



363 z 407

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl