Pięć dni w Mugaritz to było niezwykłe doświadczenie dla każdego z nas. Wiktoria miała niepowtarzalną okazję, by krok po kroku poznać wszystkie stanowiska w kuchni tej wyjątkowej restauracji. Najbardziej fascynującym działem okazała się fermentacja - to prawdziwe źródło innowacyjnej wiedzy. Równie inspirujący był dział ogrodowy, dostarczający świeżych składników dla restauracji. Podczas naszego pobytu mieliśmy także okazję odwiedzić wiele lokalnych restauracji, dzięki czemu mogliśmy zanurzyć się w autentycznych smakach regionu. – powiedział Tomasz Łagowski, szef kuchni Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.
Oprócz tego zwyciężczyni miała okazję uczestniczyć w dwóch wyjątkowych kolacjach w renomowanych, gwiazdkowych restauracjach. Dwugwiazdkowa restauracja Amelia by Paulo Airaudo oraz trzygwiazdkowa Akelare pod przewodnictwem Pedro Subijana zapewniły niezapomniane, najwyższe doznania kulinarne, pozostawiając trwałe wspomnienia.
Dodatkowo Yannick Lohou, ceniony trener kulinarny Akademii Mistrzów Smaku oraz szef kuchni restauracji w warszawskim hotelu Nobu, zaprosił do odwiedzenia restauracji Nobu w San Sebastian, dodając nowe kulinarne doświadczenia młodej mistrzyni smaku. Oprócz tego uczestnicy wyjazdu mieli okazję delektować się lokalnymi smakołykami serwowanymi w knajpkach uroczego San Sebastian. Podróż kulinarna do Hiszpanii była nie tylko okazją do nauki i rozwoju, ale także do odkrywania piękna tego miasta i otaczających go plaż.
Sukces pierwszej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere i niezapomniana nagroda główna dla Wiktorii Koziatek to dowód ogromnej wartości tego unikalnego programu. Druga odsłona Akademii startuje już 4 października br., otwierając kolejną szansę dla młodych talentów kulinarnych. To doskonała okazja dla wszystkich zainteresowanych rozwojem w dziedzinie gastronomii, by zdobyć nie tylko wiedzę, ale i praktyczne doświadczenie pod okiem najlepszych szefów kuchni, trenerów kulinarnych i ekspertów znanych w całej branży.
O Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere:
Akademia Mistrzów Samku by Belvedere to autorski projekt edukacyjny Belvedere Gourmet Group. Misją Akademii jest aktywne wsparcie młodych talentów w rozwoju oraz pogłębianie pasji do kreowania smaków poprzez zetknięcie z doświadczeniem sztuki kulinarnej na najwyższym możliwym poziomie przekazywanym przez wybitnych trenerów i ekspertów: kucharzy, cukierników oraz gości specjalnych Akademii. Co istotne, koncept Akademii jest formułą otwartą. Zakłada nie tylko rozwój jej studentów, ale również jej samej, jako miejsca łaknącego nowych pomysłów, czy koncepcji. Dlatego też Akademia zakłada ewolucję zarówno podczas pierwszej edycji, jak i kolejnych, po to, aby być miejscem wyjątkowym każdego dnia. Jest otwarta na nowych trenerów, kolejnych ekspertów, a także Mecenasów mogących objąć ją opieką.