W ramach nagrody dla najbardziej zaangażowanej szkoły , biorącej udział w I edycji AMS by Belvedere, uczniowie oraz nauczyciele ZSZ 4 w Ostrołęce, gościli dziś Szefa Kreatywnego Belvedere Catering Davida Gaboriaud, który poprowadził warsztaty kulinarne pt. „ Święta Bożego Narodzenia w kuchni francuskiej.
Uczestnicy warsztatów mieli niepowtarzalną okazję zapoznać się z świątecznymi potrawami kuchni śródziemnomorskiej wykorzystując min. małże św. Jakuba czy specjalnie wyselekcjonowany filet z piersi kaczki z dodatkami . Czas spędzony na warsztatach z Davidem Gaboriaud był dla wszystkich niezwykle interesujący i inspirujący, a specjały sporządzone wspólnie z mistrzem były bardzo smaczne.
Dzięki wygranym warsztatom zdobyliśmy możliwość poznania i zasmakowania sekretów kuchni francuskiej, a tym samym poczuć już zbliżający się świąteczny klimat.
Udział uczniów z naszej szkoły w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest niecodzienną szansą nauki od wybitnych szefów kuchni oraz specjalistów z zakresu gastronomii, co za tym idzie poszerzaniu umiejętności profesjonalnej wiedzy z zakresu gastronomii.
Dziękujemy za wyróżnienie i możliwość brania udziału w tym spektakularnym projekcie i jesteśmy niezwykle dumni z faktu iż nasza uczennica Wiktoria Koziatek wygrała jej pierwszą edycję!
Ewa Okowicka-Dyl