Idealnym zwieńczeniem obchodów 55lecia okazał się zorganizowany w ramach obchodów Dnia Kucharza konkurs kulinarny “Kurpiowskie Smaki”. Swoją wersję przystawki oraz dania głównego inspirowanych kuchnią kurpiowską zaprezentowało 8 zespołów, z Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, Zespołu Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie, Zespół Szkół
Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem oraz ZSZ 4 w Ostrołęce.
Uczestnicy konkursu spisali się fantastycznie, a ich potrawy koncepcja kurpiowskich potraw w połączeniu z produktami partnerów konkursu zachwyciły aranżacją i pomysłowością. Jury w znakomitym gronie Mateusz Czekierda, Dariusz Sienicki, Jacek Grala, Paweł Biskupski, Damian Wasiak, Ireneusz Żuchowski, Tomasz Ogórek, Krystian Klimek wyłonili zwycięzców:
Mistrzowskie wydanie potrawy, zainspirowanej kuchnią kurpiowską przygotowały Daria Kobosko oraz Kornelia Wnorowska wraz z opiekunem Panią Agnieszką Kaliszczyk z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem
Drugie miejsce zajęły Weronika Bubrowiecka i Mgadalena Piersa z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce
Trzecie miejsce na podium zajęły uczennice Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, w składzie Magda Wyszomierska oraz Alicja Trzaska, a do konkursu przygotowywała ich Pani Małgorzata Gajewska.
Nagrodę specjalną Hotelu Korona otrzymały Julita Gąska oraz Wiktoria Koziatek z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.
Sponsorami nagród dla uczestników konkursu były: OSM PIĄTNICA, Perino, HEINZ, Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży oraz Hotel Korona.
Wydarzenie nie odbyłoby się gdyby nie ogromne zaangażowanie Partnerów konkursu: OSM PIĄTNICA, HEINZ oraz Perino za co ogromnie dziękujemy. Dziękujemy także Cukiernia- piekarnia Romanowski za ufundowanie przepięknych pierników z logo konkursu.
Dziękujemy kucharzom oraz sympatykom gastronomii za wspaniale spędzony czas, a uczestnikom i opiekunom konkursu “Kurpiowskie Smaki” rozwijania pasji i zwycięstw w kolejnych konkursach.
Milena Tyszka
Ewa Okowicka- Dyl