AKTUALNOŚCI


DZIEŃ KUCHARZA


Szkolne obchody Dnia Kucharza w naszej szkole to już tradycja, dlatego w tym roku również nie mogło zabraknąć tej uroczystości w kalendarzu imprez Szkoły! Jak zwykle, dzień ten obfitował w różnorodne gry i zabawy podczas, których nasi gastronomowie mogli wykazać się wiedzą, sprawnością fizyczną, sprytem oraz perfekcyjnym zmysłem smaku. Było mnóstwo wrażeń i jeszcze więcej śmiechu- i o to chodziło! Jak wiadomo nasi uczniowie to nie tylko wspaniali kucharze ale także artyści, a ich talent mogliśmy podziwiać podczas występu Bartka oraz fantastycznego skeczu podczas którego zawitały gwiazdy mody oraz znawcy kulinarnego świata.

Podczas wydarzenia nie mogło zabraknąć wspaniałego jedzenia- dlatego nasi gości przygotowali prawdziwą ucztę dla naszych uczestników. Pan Damian Wasiak, szef kuchni, doradca kulinarny w The Kraft Heinz Company przygotował wyśmienity krem z pomidorów w nowoczesnym wydaniu zaś Pan Tomasz Ogórek wraz z Panią Anną Kemską z Perino zaprezentowali wykorzystanie firmowego produktu jakim było ravioli borowikowe oraz ravioli ze szpinakiem i ricottą.

Możliwość rozmów oraz inspiracji z kucharzami przedstawicieli takich firm jak Piątnica- Strefa Mistrzów Smaku, Perino, Heinz, Garage Grill&Bar, Restauracja Miodowa w hotelu Korona to idealne połączenie zabawy oraz zdobywania wiedzy dla naszej młodzieży.

Ten dzień na długo pozostanie w pamięci a to wszystko dzięki nieocenionej pomocy klasy 2g oraz 1g, którzy poprowadzili całą uroczystość, a także zadbali o słodki poczęstunek dla naszych gości.

Serdeczne podziękowania kierujemy do Cukiernia- Piekarnia Romanowski, OSM Piątnica oraz Rady Rodziców ZSZ nr 4, którzy wspomogli organizację tego dnia. 

Milena Tyszka
Ewa Okowicka- Dyl

Jarmark Bożonarodzeniowy na Podwalu w Warszawie


W dniu 14 grudnia uczniowie klas: 5SH1, 3A, 4S, 2S, 1S uczestniczyli w wycieczce do Warszawy. Celem podróży było zwiedzenie Jarmarku Bożonarodzeniowego na Podwalu w Warszawie. W ofercie jarmarku znalazły się wyroby i rękodzieła artystyczne i rzemieślnicze, przepiękne wyroby ceramiczne oraz z drewna, biżuteria, pamiątki, pocztówki, kalendarze.

Można było również spróbować oscypka z grilla, czekoladowych pierników i tradycyjnych potraw.

Kolejnym etapem wycieczki była wizyta w galerii handlowej. Uczniowie wraz z nauczycielami spędzali czas na świątecznych zakupach w galerii. Obejrzano również film pt. " Uwierz w Mikołaja " w Multikinie Młociny.

 

Opiekunami wycieczki były panie :
Swietłana Kupis, Urszula Kaliszewska, Agnieszka Stefańska.

Wycieczka na lodowisko w Warszawie


 

6 grudnia, z okazji Mikołajek, uczniowie klas 1 S,1 O, 2 O, 3 H, 4 O, 4A, wzięli udział w wycieczce na lodowisko w Warszawie. Dla niektórych była to pierwsza w życiu przygoda z łyżwami. Jednak zdecydowana większość grupy świetnie radziła sobie na lodzie. Również wychowawcy aktywnie spędzili czas jeżdżąc z podopiecznymi.

Ponadgodzinne szaleństwo na lodowej tafli dało się wszystkim we znaki. Zmęczeni i lekko zziębnięci, ale uśmiechnięci, uczniowie udali się na Stare miasto Warszawy na zakupy na Jarmarku Bożonarodzeniowym. Po udanych, świątecznych zakupach oraz spróbowaniu klasycznych smakołyków, młodzież udała się do galerii handlowej Atrium Reduta, w której uczniowie zwiedzili Muzeum szczęścia i iluzji "By Happy", gdzie zabawom i radości nie było końca. Radość i zabawa towarzyszyła nam również w drodze powrotnej. Ogólne było super. A grupa??? No cóż...... z nimi zawsze i wszędzie.  

 

Opiekunowie wycieczki:
Ewelina Sienkiewicz
Edyta Zabielska
Joanna Skarzyńska

Międzynarodowe Targi Turystyki


W dniu 25 .11.2023 uczniowie klasy 1O, 2 O, 3 O, 4 O i 5O o profilu turystycznym wraz z opiekunami: Eweliną Sienkiewicz, Edytą Zabielską, Sylwią Dyko i Robertem Piątkiem wybrali się do Warszawy na Międzynarodowe Targi Turystyki.

Miłośnicy podróży mogli zapoznać się z ofertą turystyczną przedstawicieli branży turystycznej regionu Dolnego Śląska, Bułgarii, Hiszpanii, Niemiec, Czech, Gruzji oraz Litwy oraz wielu innych krajów. Ponadto młodzież poznała walory turystyczne Macedonii Północnej.

Dodatkową atrakcją był Festiwal Kulinarny, czyli podróż przez smaki, kuchnie i zwyczaje. Przepyszne Bałkany, Węgry, tureckie słodycze wraz z produktami regionalnymi.

Znalazł się również czas aby młodzież mogła zregenerować swoje siły oraz spożyć posiłek w Centrum handlowym Arkadia.

Opiekunowie wycieczki:
Ewelina Sienkiewicz
Edyta Zabielska
Sylwia Dyko
Robert Piątek

WIGILIA SPÓŁDZIELCÓW


 

W dniu 18 grudnia członkowie Spółdzielni Uczniowskiej „EKONOMIK” uczestniczyli w spotkaniu wigilijnym zorganizowanym przez zarząd spółdzielni oraz radę nadzorczą. Podczas wigilii spółdzielczej gościliśmy dyrekcję szkoły oraz nauczycieli i opiekuna spółdzielni. Aleksandra Modzelewska – członek zarządu - poprowadziła wspólną modlitwę, a następnie popłynęły życzenia i wiele serdeczności wśród młodzieży spółdzielczej. Dzieliliśmy się opłatkiem, słuchaliśmy kolęd oraz degustowaliśmy potrawy wigilijne. Spędziliśmy miło czas w przyjaznej atmosferze, a także wspólnie celebrowaliśmy nasze spółdzielcze sukcesy.

Dziękujemy za życzliwość i wsparcie w organizacji spotkania nauczycielom przedmiotów zawodowych gastronomicznych:

• Pani Ewie Okowickiej-Dyl,
• Pani Renacie Lech,
• Pani Milenie Tyszka  

za przygotowanie poczęstunku na młodzieży.

Opiekun Spółdzielni Uczniowskiej „EKONOMIK”
Barbara Parzych




28 z 419

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl