Szkolne obchody Dnia Kucharza w naszej szkole to już tradycja, dlatego w tym roku również nie mogło zabraknąć tej uroczystości w kalendarzu imprez Szkoły! Jak zwykle, dzień ten obfitował w różnorodne gry i zabawy podczas, których nasi gastronomowie mogli wykazać się wiedzą, sprawnością fizyczną, sprytem oraz perfekcyjnym zmysłem smaku. Było mnóstwo wrażeń i jeszcze więcej śmiechu- i o to chodziło! Jak wiadomo nasi uczniowie to nie tylko wspaniali kucharze ale także artyści, a ich talent mogliśmy podziwiać podczas występu Bartka oraz fantastycznego skeczu podczas którego zawitały gwiazdy mody oraz znawcy kulinarnego świata.
Podczas wydarzenia nie mogło zabraknąć wspaniałego jedzenia- dlatego nasi gości przygotowali prawdziwą ucztę dla naszych uczestników. Pan Damian Wasiak, szef kuchni, doradca kulinarny w The Kraft Heinz Company przygotował wyśmienity krem z pomidorów w nowoczesnym wydaniu zaś Pan Tomasz Ogórek wraz z Panią Anną Kemską z Perino zaprezentowali wykorzystanie firmowego produktu jakim było ravioli borowikowe oraz ravioli ze szpinakiem i ricottą.
Możliwość rozmów oraz inspiracji z kucharzami przedstawicieli takich firm jak Piątnica- Strefa Mistrzów Smaku, Perino, Heinz, Garage Grill&Bar, Restauracja Miodowa w hotelu Korona to idealne połączenie zabawy oraz zdobywania wiedzy dla naszej młodzieży.
Ten dzień na długo pozostanie w pamięci a to wszystko dzięki nieocenionej pomocy klasy 2g oraz 1g, którzy poprowadzili całą uroczystość, a także zadbali o słodki poczęstunek dla naszych gości.
Serdeczne podziękowania kierujemy do Cukiernia- Piekarnia Romanowski, OSM Piątnica oraz Rady Rodziców ZSZ nr 4, którzy wspomogli organizację tego dnia.
Milena Tyszka
Ewa Okowicka- Dyl