W roku przypada 230 rocznica uchwalenia konstytucji 3 maja. Zatem rok 2021 został ogłoszony przez Sejm Rokiem Konstytucji 3 Maja.
Uchwalona 3 maja 1791 roku ustawa regulująca ustrój prawny Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Powszechnie przyjmuje się, że Konstytucja 3 maja była pierwszą w Europie i drugą na świecie(po konstytucji amerykańskiej z 1787 r.) nowoczesną, spisaną konstytucją
Uchwalony w 1791 r. przez Sejm Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego akt wprowadził trójpodział władzy, niósł gwarancje swobód obywatelskich, tradycje chrześcijańskie, tolerancję i wartości Oświecenia. Jako pierwsza w Europie i druga na świecie Ustawa Rządowa stanowiła dowód głębokiego patriotyzmu oraz zrozumienia spraw obywatelskich i społecznych. „Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, świadomy znaczenia Konstytucji 3 Maja jako ważnego elementu pamięci zbiorowej, oddając hołd wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tego wiekopomnego aktu - myślicielom politycznym, posłom na Sejm Czteroletni, przedstawicielom ówczesnego obozu patriotycznego oraz pokoleniom Polaków, których niezłomna walka pozwoliła na przetrwanie lat niewoli i odzyskanie niepodległości, zachęca do refleksji nad dziedzictwem Konstytucji 3 Maja współcześnie”.
Autorami Konstytucji 3 maja byli Król Stanisław August Poniatowski, Ignacy Potocki i Hugo Kołłątaj.
Święto Konstytucji 3 maja obchodzono do ostatniego rozbioru. Świętowanie 3 Maja było zakazane we wszystkich zaborach, dopiero po I Wojnie Światowej kiedy Polska odzyskała niepodległość Święto Konstytucji 3 maja zostało wznowione. Podczas II Wojnie Światowej w czasie okupacji niemieckiej i radzieckiej Święto zostało zdelegalizowane. Dopiero w 1981 roku władza ludowa zezwoliła na obchody 3-majowe. Od 1989 roku Święto Konstytucji 3 maja – znów jest świętem narodowym a od 2007 roku obchodzone jest również na Litwie.
Elżbieta Jaźwińska, Bożena Żebrowska
KONKURS WIEDZY o FRANCJI
W ramach obchodów Dni języka Francuskiego, został zorganizowany międzyszkolny Konkurs wiedzy o Francji i krajach frankofońskich.
Pytania dotyczyły różnorodnych dziedzin: kultura, sztuka, literatura, geografia, polityka, historia, cywilizacja, kulinaria.
W konkursie wzięli udział uczniowie z naszej szkoły, z II LO oraz z Liceum Klasycznego. Oto wyniki:
1 miejsce Łukasz Gwiazdowski - II LO
2 miejsce = ex aequo - Iza Bielacka 4R i Wiktoria Kruczkow 3R - ZSZ nr 4
3 miejsce Klaudia Bazylak 2O1 - ZSZ nr 4
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział, a zwycięzcom serdecznie gratulujemy ogromnej wiedzy o Francji i krajach frankofońskich.
Nauczyciele języka francuskiego
JUBILEUSZOWY XXV OGÓLNOPOLSKI KONKURS WIEDZY BIBLIJNEJ W NASZEJ CZWÓRCE
Od 10 do 12 marca 2021 r. na platformie konkursowej OKWB odbył się etap szkolny pisemny online Jubileuszowego XXV Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Biblijnej.
Z naszej Czwórki do etapu diecezjalnego zakwalifikowały się 3 osoby: Alicja Piwowarczyk z klasy 2KC1, Karolina Bakuła z klasy 3A i Aleksandra Lewandowska z klasy 2KC1.
21 kwietnia 2020 r. na platformie konkursowej OKWB odbył się etap diecezjalny pisemny online Jubileuszowego XXV Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Biblijnej.
Wszystkim uczestniczkom XXV OKWB z naszej Czwórki dziękujemy za reprezentowanie naszej Szkoły i życzymy Im dalszych sukcesów!
ks. Marek Spiżewski
Bogusław Zych
Piotr Romanowski
„NAJSŁODSZY ZAWÓD ŚWIATA”
Miniony tydzień w naszej społeczności szkolnej upłynął w iście słodkim klimacie, wszystko to za sprawą Pani Uli Stępniak która ufundowała 4 szkolenia z tortu artystycznego w konkursach "Deser od serca i" Babka Wielkanocna ". Pani Ula to nowoczesna bizneswoman, która korzystając z doświadczenia amerykańskich cukierników, założyła i rozwinęła w Warszawie własną pracownię cukierniczą, a teraz z powodzeniem prowadzi ją do chwili obecnej, jednocześnie zarażając tą pasją inne osoby.
Trójka szczęśliwców to uczniowie naszej szkoły, a czwarta to uczennica 8 kasy SP w Lelisie Izabela Krystian, która wygrała konkursie cukierniczym w kategorii Szkoła Podstawowa.
Podczas poniedziałkowego szkolenia Ula zdradziła tajniki podczas pracy przy tortach zaczynając od biszkoptu, przez kremy, tynki kończąc na przepięknych kwiatowych dekoracjach, oraz opowiedziała o słodkim biznesie z perspektywy swojego 10-letniego doświadczenia w tym zawodzie. Młodzież chłonęła wiedzę niczym gąbka, a te kilka godzin pod okiem takiego utalentowanego i pełnego pasji trenera upłynęły z prędkością światła.
Na kolejne spotkanie z naszą trenerką od słodkości nie musieliśmy długo czekać, ponieważ w czwartek odbył się darmowy Webinar z udziałem Uli Stępniak pt : Dlaczego warto być cukiernikiem!” . Spotkanie było skierowane do młodych ludzi którzy stoją przed trudnym wyborem szkoły średniej i ich rodziców , uczestniczyli w nim również uczniowie naszej szkoły oraz nauczyciele, jednym słowem – każdy zainteresowany . Podczas godzinnego Webinaru Ula opowiedziała jak wyglądała jej droga zawodowa i jak stała się właścicielką pracowni cukierniczej „Słodki Muffin” którą prowadzi już ponad 10 lat. Ukazała plusy bycia cukiernikiem , z czym wiąże się ten zawód, jakie są zarobki w tym biznesie ? jak również odpowiadała na liczne pytania uczestników spotkania, które bardzo cieszyły organizatorkę spotkania.
Do tej pory jesteśmy pod ogromnym wrażeniem tego co się udało jej w tym zawodzie, jak jest utalentowana, pełna pasji oraz bogata w wiedzę cukierniczą, którą chce się dzielić z innymi by propagować ten zawód i dać go poznać w jak najlepszej strony.
Jeszcze raz bardzo dziękujemy za ten wspólnie spędzony czas, cenne profesjonalne rady z których z chęcią młodzi ludzie skorzystają.
Mamy nadzieje do zobaczenia już wkrótce !
Ps. Relacja ze szkolenia i zdjęcia z Webinaru poniżej
Milena Tyszka
Ewa Okowicka-Dyl
OLIMPIADA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH
Dnia 23.04.2021r. odbył się kolejny, okręgowy etap Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Olimpiada odbyła się stacjonarnie na Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach i składała się z dwóch części:
I - część pisemna testowa (1h)
II - część pisemna opisowa (1,5h)
Reprezantami naszej szkoły byli uczniowie klas czwartych, którzy zajęli pierwsze miejsca w etapie szkolnym tej Olimpiady:
- Kiernozek Paweł ( blok technologia żywności)
- Kordek Wiktoria ( blok gastronomia)
Mamy nadzieję, że Uczniowie przejdą do następnego etapu, bo są na prawdę świetni. Trzymamy za Was mocno kciuki. Powodzenia