AKTUALNOŚCI


Warsztaty online - Zrównoważona żywność: strategia „Od pola do stołu”


Biuro Parlamentu Europejskiego w Polsce zaprasza do udziału w warsztatach online na temat europejskiej strategii zrównoważonego rolnictwa w szerokim kontekście Europejskiego Zielonego Ładu, w tym w szczególności roli, jaką odgrywa w nim Parlament Europejski.

Warsztaty online „Zrównoważona żywność: strategia „od pola do stołu” odbędą się we wtorek 20 kwietnia 2021, w godz. 16:30-18:15. Rejestracja na warsztaty odbywa się na platformie Wspolnie.eu do dnia 16 kwietnia 2021. Liczba miejsc jest ograniczona.

Podczas warsztatów uczestnicy i uczestniczki: 

  • Dowiedzą się o instytucjach Parlamentu Europejskiego i jego roli w projektowaniu Europejskiego Zielonego Ładu,
  • Poznają zasady zrównoważonej produkcji żywności oraz wyzwania przed którymi stoi unijna polityka rolno-żywnościowa,
  • W małych grupach podyskutują o możliwościach zagospodarowania w przemyśle wszystkich produktów z recyklingu,
  • Wezmą udział w quizie podsumowującym zdobytą wiedzę z upominkami dla zwycięzców.

Pytania dotyczące warsztatów prosimy kierować na adres: kontakt-pl@wspolnie.eu

Małgorzata Święcicka

PROJEKTY EDUKACYJNE OPEN P-TECH


Nauczyciele oraz uczniowie naszej szkoły nie spoczywają na laurach i próbują sił w kolejnych wyzwaniach. Tym razem dwie grupy wzięły udział w konkursie minigrantowym OpenP-TECH, który ma na celu kształtowanie kompetencji jutra oraz bycia atrakcyjnym na rynku pracy po ukończeniu szkoły średniej.

Tematem projektu grupy uczniów z klasy 2KC, 2G oraz 3g na czele z nauczycielami chemii- panią Elżbietą Rogalską oraz panią Ewą Okowicką- Dyl była " Po prostu woda", czyli pozyskanie odpowiedzi na nurtujące nas pytania o tym życiodajnym związku chemicznym: jaka woda jest najlepsza dla naszego organizmu? Jakie musi spełniać wymagania? Czy jak czytać etykiety na butelkach, w jaki sposób racjonalnie korzystać z wody podczas produkcji żywności? Film grupy Atomówki z Czwórki przedstawiający pomysł na pogłębienie wiedzy teoretycznej oraz technicznej tlenku wodoru

Z kolei projekt grupy uczniów z klasy 2CS oraz 2G, której opiekunem była pani Milena Tyszka dotyczył nowoczesnych rozwiązań cukierniczych, czyli zastosowania kuchni molekularnej w cukiernictwie. Projekt umożliwi uczniom pogłębienie wiedzy na temat procesów sferyfikacji, emulgacji czy dekonstrucji oraz stworzenie autorskiego ebooka z wyrobami cukierniczymi, który będzie zawierał także tradycyjne wypieki kurpiowskie w nowocześniejszym wydaniu. Prezentacja grupy Słodka Czwórka

Ewa Okowicka-Dyl

Milena Tyszka

BABKA WIELKANOCNA


Okres świąteczny to w naszej szkole czas na tradycyjny konkurs na Babkę Wielkanocną. W tym roku była to już trzecia edycja konkursu i jak zawsze cieszyła się zainteresowaniem wśród uczniów. Nic dziwnego, ponieważ nagrodą główną było szkolenie z produkcji oraz dekoracji tortów pod okiem ekspertki Pani Uli Stępniak dla osoby, która wykona najpiękniejszą babkę oraz dla osoby która zbierze najwięcej like na facebookowym profilu gastronomii! Aby wziąć udział należało w zaciszu domowym samodzielnie przygotować babkę, a następnie wysłać drogą mailową zgłoszenie zawierające zdjęcie wypieku oraz uczestnika z babką wielkanocną. Nasi uczniowie jak zwykle wykazali się talentem cukiernicznym i kreatywnością, a wykonane przez nich babki były przepiękne.

Zwycięzcami trzeciej edycji konkursu na najpiękniejszą babkę wielkanocną zostali:

-Klaudia Tuszyńska kl 3KC - za największą ilość lajków na fb -Robert Wielk kl 2CS- za największą ilość punktów przyznaną przez Jury konkursu

Dodatkowo Organizatorzy konkursu przyznali dodatkowe upominki dla:

-Wiktorii Miłek kl 2g

-Nicole Filochowskiej kl 2CS

-Julity Gąski kl 2g1

-Agnieszki Bednarczyk kl 2g1

Bardzo dziękujemy za udział w konkursie i życzymy powodzenia w kolejnych konkursach! 

Ewa Okowicka-Dyl

Milena Tyszka

JAK WZIĄĆ UDZIAŁ w SPISIE


PODZIĘKOWANIE


Biblioteka szkolna Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adam Chętnika serdecznie dziękuje pani Michalinie Wilkowskiej (Deptuła) absolwentce naszej szkoły za podarowanie bibliotece książki pt.”Pracownia Tryptyk kurpiowski”. W książce tej można znaleźć wiele wspaniałych fotografii związanych z rzeźbą a także przedstawiających piękne krajobrazy kurpiowszczyzny. Są także krótkie wierszyki.

Michalina Deptuła jest ceramiczką zakochaną w glinie, którą przedłożyła ponad administracyjne wykształcenie. Założyła w Ostrołęce Pracownię Kreatywności „Cacko”. Prowadzi warsztaty rękodzielnicze, dekoruje kościoły, sale weselne, aranżuje detale komunijne, urodzinowe, rocznicowe.

Zapraszamy do skorzystania z tej książki.  

Nauczyciele bibliotekarze

Elżbieta Jaźwińska, Bożena Żebrowska



152 z 411

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl