W miniony wtorek grupa uczniów z klas gastronomicznych udała się na wycieczkę do Warszawy by po raz pierwszy uczestniczyć w specjalnych targach dla branży gastronomicznej.
Kongres Szefów Kuchni to największe tego typu spotkanie szefów kuchni w Polsce w ostatnim czasie zorganizowane w Warszawie, mające na celu wspieranie rozwoju branży gastronomicznej, jak również zwrócenie uwagi na to, jak trudne jest w praktyce wykonywanie tego zawodu.
Nasi uczniowie mieli możliwość wysłuchania wielu ważnych prelekcji, posłuchać ich doświadczeniami oraz uczestniczyć w licznych pokazach kulinarnych.
Tegoroczna edycja w dużej części poświęcona była preferowanej przez Polaków kuchni polskiej, jednakże ważnym tematem były także trendy, zarówno te nowe, powstały w skutek pandemii, jak i te które obserwujemy od lat np. kuchnia wegańska.
Podczas Kongresu Szefów Kuchni 2021 towarzyszyło wiele emocji wynikających z możliwości spotkania Kucharzy znanych z różnych programów kulinarnych min: Kurta Schellera, Joanne Klomas-Profus oraz Janusza Profus cukierników E.Wedel, czy Krzysztofa Szulborskiego Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Ogromną radość sprawiło odwiedzenie stanowiska z firmą „po sąsiedzku” czyli OSM Piątnica i porozmawianie z ich Szefem Kuchni Mateuszem Czekierdą , który już niedługo zawita do naszej szkoły podczas obchodów Dni Kucharza!
Po tak dużej dawce wiedzy jak i pysznych przekąsek czy deserów wycieczka udała się na spacer po Starym Mieście , by skorzystać z pięknej jesiennej pogody i napić się gorącej czekolady ?.
M.Tyszka , E.Okowicka-Dyl