AKTUALNOŚCI


XXII Zlot Turystów Województwa Mazowieckiego Kozienice 2021


W dniach 09-10 października 2021 roku, Mazowieckie Forum Oddziałów PTTK oraz Oddział PTTK Kozienice pod patronatem Marszałka Adama Struzika, byli organizatorami XXII Zlotu Turystów Województwa Mazowieckiego. Jak co roku nie zabrakło również naszych członków SK PTTK. Podczas Zlotu odwiedziliśmy Skansen Bojowy I Armii WP w Mniszewie, neogotycki kościół i pomnik Orła Białego w Rozniszewie oraz Kwaterę wojenną żołnierzy polskich i Pomnik Braterstwa Broni w Magnuszewie.

Podczas oficjalnej uroczystości, która odbyła się w Ośrodku Sportu i Rekreacji w Kozienicach członkowie zostali uhonorowani orderami oraz dyplomami za długoletnią pracę oraz zasługi na rzecz propagowania i rozwoju turystyki. Koleżanka Grażyna Nikodemska – właściciel Biura Podróży „Juventus” w Ostrołęce oraz Paweł Dąbrowski – Prezes Oddziału PTTK „Celuloza” otrzymali Srebrną Honorową Odznakę PTTK. Magdalena Kania odebrała dyplom Uznania przyznawany przez Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika, w podziękowaniu za zaangażowanie w działaniu na rzecz rozwoju turystyki, promowaniu walorów krajoznawczych Mazowsza oraz upowszechniania aktywnych form turystyki.

Niedzielny poranek przywitał nas piękną pogodę, którą wykorzystaliśmy na spacer po Puszczy Kozienickiej szlakiem „Królewskich Źródeł”. Pożegnalne ognisko zakończyło Zlot, który przeszedł do historii. Gratulacje dla nagrodzonych. Dziękuję wszystkim uczestnikom SK PTTK oraz Oddziału za zaangażowanie w pracę na rzecz działalności Oddziału oraz propagowania turystyki wśród młodzieży turystyki.  

 

Opiekun SK PTTK Ewelina Sienkiewicz

ZJAZD SPRAWOZDAWCZO- WYBORCZY ODDZIAŁU PTTK „CELULOZA”


W dniu 13 października 2021 roku w Sali „Niebieskie Migdały odbył się XXV Zjazd sprawozdawczo – wyborczy Oddziału PTTK „Celuloza”, na którym udzielono absolutorium odchodzącemu Zarządowi i w głosowaniu tajnym dokonano wyboru nowych władz na kolejną 4 -letnią kadencję.

W skład nowego Zarządu weszli:

Ewa Margiel – Prezes Oddziału

Anna Przygoda Majewska – V-ce Prezes

Sylwia Gałka – Sekretarz

Ewelina Sienkiewicz – Skarbnik

Grzegorz Ziemek – Członek  

Ustępujący Prezes Paweł Dąbrowski podziękował wszystkim członkom za współpracę przez kolejne 4 kadencje.

„Przed nowym Zarządem Oddziału stoi ogromne wyzwanie, które pozwoli utrzymać działalność Oddziału” powiedziała nowa Prezes Ewa Margiel. Dziękując wszystkim za zaufanie liczy na wsparcie i efektywną współpracę ze Szkolnym Kołem PTTK działającym w ZSZ Nr4 oraz Kurpiowską Organizacją Turystyczną. W roku 2022 Oddział będzie współorganizatorem XXIII Zlotu Turystów Województwa Mazowieckiego w Wykrocie. Będzie to ogromne wyzwanie nie tylko dla Zarządu Oddziału ale także wszystkich członków.

Delegatem na Regionalną Konferencję MFO PTTK została wybrana Ewa Margiel.

 

Opiekun SK PTTK Ewelina Sienkiewicz

Szkoła zawodowa najwyższej jakości


W dniu 26 października 2021 roku w Warszawie odbyła się gala wręczenia nagród w konkursie “ Szkoła zawodowa najwyższej jakości”.

Nasza szkoła zgłosiła do konkursu trzy praktyki: “ Mini bistro ZSZ4”, “ Konkurs sposobem na lepszy start w przyszłość” oraz “ Koło gier matematyczno-logicznych".

Wszystkie zgłoszone praktyki zostały uznane za “ Dobre praktyki”. Autorkami nagrodzonych praktyk są panie: Milena Tyszka, Ewa Okowcka-Dyl, Elżbieta Rogalska i Agnieszka Stefańska.

 

DZIEŃ KUCHARZA


Kolejny niesamowity dzień spędzony w Czwórce za nami, a wszystko to za sprawą szkolnych obchodów Dnia Kucharza! Niepowtarzalnych emocji dostarczyły nam zmagania przedstawicieli klas gastronomicznych o tytuł Najlepszego Kucharza 2021 w ZSZ4!

Jednak aby zostać zwycięzcą nasi zawodnicy musieli wykazać się nie tylko wiedzą, ale przede wszystkim umiejętnościami kulinarnymi. W konkursie należało: rozpoznać produkty mleczarskie OSM Piątnica, sporządzić smakowitą pastę twarogową oraz przygotować najlepszy krem sułtański!

Jury w składzie: Pani Dyrektor Barbara Stepnowska, Anna Słota, Elżbieta Stepnowska, Magdalena Wlazło oraz Kierownik Produkcji Piątnica Pan Damian Jamiołkowski doceniło zmagania wszystkich uczestników jednak zwycięzca mógł być tylko jeden.

Tytuł Najlepszego Kucharza otrzymała klasa 4G w składzie Weronika Niedźwiecka i Wiktoria Pokora
2 miejsce zajęła klasa3G1, którą reprezentowały Wiktoria Koziatek i Julita Gąska
3 miejsce zajęły Katarzyna Pajka i Judyta Rolka z klasy 1G

Ale to nie wszystko! Mnóstwo śmiechu dostarczyli nam aktorzy z klasy 3G oraz 4G, którzy przedstawili skecz o wyborach “modnego smakosza”! Nie obyło się bez rzucania talerzy przez Panią Magdę Gessler, żartów Anji Rubik, słynnej bułki i banana Adama Małysza czy naszych kurpiowskich smakołyków.

Wisienką na torcie okazał się pokaz kulinarny Szefa Kuchni Pana Mateusza Czekierdy. Uczniowie byli zachwyceni osobowością i umiejętnościami naszego gościa specjalnego. Były uczestnik programu Top Chef wraz z Kubą i Pauliną sporządzili niesamowity chłodnik oraz pysznego łososia. Kurzach podzielił się widzą i doświadczeniem zdradzając tajniki kulinarne, które uczniowie mogą wykorzystać w pracy w kuchni.

Za ogromne wsparcie i zaangażowanie serdeczne podziękowania kierujemy do OSM PIĄTNICA, która dostarczyła mleczne surowce do konkurencji, a także zadbała o nagrody rzeczowe dla wszystkich uczestników.

Dziękujemy także Hurtowni owocowo-warzywnej Majewscy, za ofiarowane warzywa niezbędne do zaplanowanych konkurencji oraz Cukierni Romanowscy za vouchery na kawę i ciastko dla zwycięzców.

Nie zabrakło również teamczwókowych gadżetów za które bardzo dziękujemy! Przedstawiciele klas otrzymali również wejściówki do kręgielni Łubudu, na wyjście integracyjne dla całej klasy!

Mamy nadzieję, że przyszłoroczna edycja szkolnych obchodów Dnia Kucharza będzie równie interesująca, smaczna i pełna niespodzianek. Do zobaczenia za rok!

Ewa Okowicka-Dyl, Milena Tyszka

XIII Ogólnopolski Tydzień Kariery


W dniach 18-20 października 2021r. w naszej szkole obchodziliśmy po raz kolejny Ogólnopolski Tydzień Kariery, który w tym roku odbył się pod hasłem „Wyprawa na 3K: Kariera, Kompetencje, Kreatywność”.

Młodzież wraz z nauczycielami podjęli wiele działań, które wpisywały się w to wydarzenie.

W ramach „Kariera” uczniowie uczestniczyli w różnych zawodowych wycieczkach do zaprzyjaźnionych zakładów pracy. Wycieczki te stanowiły cenną inicjatywę wspierającą młodzież w planowaniu dalszej ścieżki edukacyjnej i rozwoju zawodowego. Młodzież klas gastronomicznych uczestniczyła w specjalnych targach „KONGRES SZEFÓW KUCHNI 2021”, mających na celu wspieranie rozwoju branży gastronomicznej.

Na terenie szkoły, przygotowano stoisko z ulotkami, folderami i informacjami dotyczącymi rynku pracy oraz kariery zawodowej. Odbyły się spotkania z przedstawicielami WUP i OHP w Ostrołęce, celem spotkań było zapoznanie uczniów z tematyką planowania kariery zawodowej. Uczniowie brali udział w warsztatach o tematyce zawodowej, jak również w indywidualnych rozmowach z doradcą zawodowym. Podczas zajęć szkolnych nauczyciele, poruszali tematy związane z karierą, rynkiem pracy i dalszą ścieżką edukacyjną.

W ramach „Kompetencje” odbyły się w zajęcia i lekcje, które rozwijały kompetencje językowe, a szczególnie porozumiewanie się w języku obcym.

Uczniowie nabywali umiejętności w mówieniu, słuchaniu, czytaniu i pisaniu, oraz umiejętności językowe, przydatne w procesie uczenia się przez całe życie i na rynku pracy. Tworzyli dokumenty aplikacyjne w języku obcym i odgrywali scenki dotyczące rozmowy kwalifikacyjnej.

Uczniowie klas 2, 3 i 4 na lekcjach z przedmiotów zawodowych rozwijali kompetencje cyfrowe, które są konieczne w nauce oraz pracy zawodowej. Podczas zajęć i wykonując ćwiczenia poznali ramowy Katalog Kompetencji Cyfrowych.

W dniu 20 października młodzież naszej szkoły wraz z uczniami szkoły podstawowej Nr 1 i 10 w Ostrołęce wspólnie uczestniczyli w działaniach dotyczących rozwijania kreatywności, takich jak:

- lekcja biblioteczna „Kreatywność oczami A. Chętnika”

- zagadki i ćwiczenia rozwijające kreatywność,

- pokazy kreatywności (powtórne wykorzystanie opakowań, dekoracja ciasteczek i babeczek, dekoracja stołu, koktajle z suchym lodem, zawodowy pokaz mody).

To był bardzo intensywny czas, ale miło go wspominamy.:)

Urszula Kaliszewska



125 z 411

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl