17 listopada 2022 r. uczniowie technikum ekonomicznego i turystycznego brali udział w bezpłatnym webinarium w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości zorganizowanego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Płocku.
Tematem spotkania były:
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 lipca 2022 r. dla osób prowadzących działalność gospodarczą/wspólników spółek.
• Zmiana katalogu rodzajów działalności, których prowadzenie obliguje do opłacania odrębnej składki od każdej z tych działalności (art. 82 ust.5)
• Zmiany dotyczące ustalania podstawy wymiaru składki za przedsiębiorców stosujących opodatkowanie na zasadach ogólnych lub ryczałtem
• Składka na ubezpieczenie zdrowotne – tryb rozliczeń:
Zmiana formy opodatkowania za rok 2022 , Zmiany w dokumentach rozliczeniowych
Funkcjonalności platformy PUE ZUS dla prowadzących działalność gospodarczą - obowiązek posiadania profilu PUE ZUS od 1.01.2023 r.
W dniu 15 listopada 2022 r. w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości ekonomiści z klasy 3 A wzięli udział w programie „OTWARTA FIRMA” i odwiedzili wraz z opiekunami Małgorzatą Złotkowską i Joanną Skarzyńską Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
Uczniowie zapoznali się z obowiązującym systemem ubezpieczeń społecznych, poznali nowoczesne metody archiwizacji dokumentów oraz organizację pracy jednostek ubezpieczeniowych.
Małgorzata Złotkowska
Etap szkolny XXXIII Olimpiady Teologii Katolickiej w naszej Czwórce
Dnia 17 listopada 2022 r. został przeprowadzony w naszej Czwórce etap szkolny XXXIII Olimpiady Teologii Katolickiej pt. "Bóg jest Miłością objawioną w Słowie", w którym uczestniczyło 8 uczniów. Po sprawdzeniu i przeliczeniu punktów najlepszą w szkole okazała się Aleksandra Zyśk, 2. miejsce zajęła Emilia Mikulska, a 3. była Julia Karczewska, wszystkie Osoby z klasy 3G.
Gratulujemy Zwyciężczyniom i życzymy powodzenia w dalszym diecezjalnym etapie olimpiady!
Katecheci
DZIEŃ KUCHARZA 2022
09 listopada 2022 na długo pozostanie w pamięci uczniów na profilu Tżiug, a to za sprawą niesamowitych emocji jakie dostarczyły nam szkolne obchody Dnia kucharza podczas których klasy gastronomiczne walczyły o tytuł Najlepszego Kucharza ZSZnr4
Julita Gąska oraz Wiktoria Koziatek 4g1
Wiktoria Sypniewska i Wiktoria Wróbel 4g
Katarzyna Pajka i Mateusz Rutkowski 2g
Oprócz kulinarnych zmagań mieliśmy zaszczyt gościć wspaniałych Szefów kuchni z Piątnica - Strefa Mistrzów Smaku, którzy przygotowali pokaz kulinarny, a także dzielili się wiedzą i doświadczeniem z naszymi uczniami.
Wspaniałą niespodziankę przygotowała Klasa 3G na czele z Panią Ewą Zych, rozbawiając nas do łez skeczem, z Królową Kuchni - Magdą Gessler.
Serdeczne podziękowania kierujemy do Piątnica za wsparcie w organizacji imprezy, a także naszym wspaniałym gościom za obecność i wspólną zabawę.
Dzień ten obfitował w garść kulinarnych trików, zaostrzył kubki smakowe, wprowadził elementy stresu jak i grozy, ale przede wszystkim zbombardował nas śmiechem, a co za tym idzie w dobra zabawę!
Dla nas, organizatorów wszystkie klasy są wygrane i jesteśmy dumni, że mamy taką młodzież w naszej szkole!
Szczególe podziękowania kierujemy do zaprzyjaźnionych Szefów kuchni
Mateusza Czekierdy , Jerzego Marszałek i Dariusza Sienickiego
Nagrody podczas DNIA KUCHARZA sponsorowali :
Piątnica (zestawy produktów mleczarskich oraz portfele na zwycięzców firmy Witchen)
Restauracja Garage Grill & Bar w Łomży,
Korona Hotel SPA & Restauracja Miodowa ,
Cukiernia Romanowski ,
Kreacje Iwaniuk Rosinski Wisniewski
Milena Tyszka
„ZŁAP ZA STERY DO SWOJEJ KARIERY”
W dniu 8 listopada 2022 r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce odbyły się warsztaty dla uczniów z technikum ekonomicznego oraz turystycznego. Zajęcia w ramach czternastej edycji Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery miały na celu uświadomienie młodym ludziom, że warto rozwijać swoje umiejętności, planować i wyznaczać cele zarówno zawodowe jak również osobiste.
Swoimi doświadczeniami, odnośnie planowania kariery zawodowej, rozwijania istotnych z punktu widzenia pracy zawodowej kompetencji a także wyznaczania celów, dzielili się specjaliści z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Ostrołęce – OHP.
Podczas zajęć przeanalizowano definicję kariery zawodowej, omówiono zasady planowania i efektywnego wyznaczania celów. Młodzież miała również możliwość wykonać kartę pracy dotyczącą właściwego planowania i realizowania celów.
Przedsięwzięcie cieszyło się dużym zainteresowaniem. Uczniowie aktywnie brali udział w zajęciach i chętnie zadawali pytania dotyczące planowania przyszłości po ukończeniu szkoły średniej.