AKTUALNOŚCI


III Edycja Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy przepis kulinarny


   
    


2014.10.06 AKCJA „POLA NADZIEI”


    

6 października 2014r. miała miejsce kolejna akcja sadzenia cebulek żonkili w naszej szkole. Jak co roku sadzimy cebule na szkolnym skalniaku . W tegorocznej edycji wzięły udział dziewczęta z klasy IHt.

Celem akcji ”Pola nadziei” jest pozyskiwanie funduszy na potrzeby hospicjów oraz propagowanie idei opieki hospicyjnej w społeczeństwie. Akcja ta przywędrowała ze Szkocji, gdzie rozpoczęła ją Fundacja Marie Curie Cancer Care. Obecnie Pola Nadziei odbywają się w ponad 40 polskich miastach, również w Ostrołęce. Akcja ma przypominać o ludziach cierpiących, oczekujących naszej pomocy i opieki w ostatnim okresie życia. Zabrane fundusze każdego roku przekazywane są na potrzeby Hospicjum Domowego w Ostrołęce.  

Opiekunowie
Agnieszka Wojtasik, Renata Lech 

obejrzyj zdjęcia

2014.10.14 DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ


    

Drodzy Nauczyciele, z okazji Dnia Edukacji Narodowej pragniemy przekazać najserdeczniejsze życzenia za wielką cierpliwość, wyrozumiałość i trud włożony w Nasze wychowanie. Pragniemy, aby nie zabrakło Wam zapału do kształtowania naszych sumień, abyście uczyli nas pokonywania zła i kierowania się w życiu tylko dobrem. Potrzebne są nam wzorce i Wy, drodzy Nauczyciele jesteście takimi wzorcami. 

Samorząd Uczniowski

2014.10.08 Szkolnictwo zawodowe a rynek pracy


W dniu 08 października 2014 roku w Bibliotece Pedagogicznej w Ostrołęce odbyło się szkolenie kadry nauczycieli przedmiotów zawodowych na temat: "Szkolnictwo zawodowe a rynek pracy."

Prelegentami na szkoleniu byli przedstawiciele Powiatowego Urzędu Pracy, Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej w Ostrołęce oraz Ewa Margiel – nauczyciel Zespołu Szkół Zawodowych Nr4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce. Tematyka szkolenia dotyczyła wyboru przyszłej szkoły, procesu i efektów edukacji uczniów oraz możliwości zatrudnienia na lokalnym rynku pracy.

 

 

 

III Edycja Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy przepis kulinarny



 
 
 
 

"Produkty regionalne i tradycyjne  wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej”

 

W dniu 11.10.2014r. uczennice klasy IV Technik Kucharz Magda Orzoł i Patrycja Piętka pod kierunkiem p. Ewy Tyszki reprezentowali szkołę w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność . Organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wykonawcą – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

 

Część praktyczna konkursu odbywała się w  Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Makro Cash & Carry w Warszawie.

 

Celem konkursu było  m.in. poszerzenie wiedzy z dziedziny produktów regionalnych  i tradycyjnych wysokiej   
jakości oraz podwyższanie poziomu i ostatecznie sprawdzenie swoich umiejętności    
kulinarnych. 

 

Skład jury konkursowego:
Jarosław Uściński – prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
Piotr Szczygielski - Sekretarz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników
Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Dariusz Goszczyński – Zastępca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Praca konkursowa polegała na stworzeniu przepisu kulinarnego z uzasadnieniem wyboru produktów i kompozycji ich zestawienia z wykorzystaniem minimum jednego polskiego produktu aplikującego lub zarejestrowanego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

 

Dziękujemy Radzie Rodziców za wsparcie finansowe umożliwiające przygotowanie do konkursu. 

 

Gratulujemy  Madzi i Patrycji  zakwalifikowania się  jako jedna z 10 drużyn z całej Polski , udziału i godne reprezentowanie naszej  szkoły.  Życzymy dalszych sukcesów.  

 

Ewa Tyszka 

 



377 z 419

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl