Listy zdających egzamin zawodowy w sesji ZIMA 2024 wywieszone są w budynku szkoły przy ul. Traugutta 10 - parter/wejście boczne przy pokoju pedagoga. Zdający proszeni są o zapoznanie się i weryfikację danych.
45 uczniów z naszej szkoły kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odbyło staż w greckich przedsiębiorstwach i hotelach branży gastronomicznej. Praktyki odbyły się w czerwcu br. w ramach projektu „Training of culinary tastes of Europe” POWERVET-2016-1-PL01-KA102-025154, który był współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Staż organizowała Polska Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości i Edukacji, a grecką organizacją przyjmującą było Youthfully Yours Gr.
Dwutygodniowy staż dał uczniom możliwość zgłębienia umiejętności i praktyki w dziedzinie gastronomii. Młodzież nauczyła się wielu przepisów oraz kulinarnych tajników kuchni greckiej i nie tylko. Mieli możliwość pracy w kuchni, serwisie restauracyjnym oraz barze w profesjonalnym hotelu. Pod okiem wykwalifikowanych kucharzy i pracowników przyrządzali główne posiłki, desery; nauczyli się parzenia i serwowania tradycyjnych kaw pitych w Grecji.
Prócz praktyk w hotelach, ważnym elementem stażu było poznanie procesu produkcji sera feta w jednym z najprężniej działających zakładów tego typu na Riwierze Olimpijskiej. Uczniowie poznali jak i z czego się go wytwarza, odpowiedni sposób przechowywania oraz magazynowania. Odwiedzili również fabrykę produkcji oliwy z oliwek i dowiedzieli się całego procesu jej wyrobu.
Nie tylko praktykami żyła nasza młodzież, zwiedzili również wiele interesujących miejsc turystycznych Grecji min. wpisane na listę dziedzictwa UNESCO Meteory – prawosławne klasztory na wzniesieniach skalnych oraz odbyli rejs statkiem na wyspę Skiathos.
W czasie wolnym od praktyk był też czas na plażowanie, animacje zorganizowane przez opiekunów, a także wieczór grecki z tradycyjną muzyką i tańcami.
Uczniowie na koniec mobilności otrzymali certyfikaty z hotelu potwierdzające zdobyte umiejętności oraz certyfikaty wydane przez organizację wysyłającą oraz partnera greckiego w wersji polskiej i angielskiej. W najbliższym czasie dostaną także dokumenty Europass Mobilność.
Staż w Grecji dał możliwość jego uczestnikom na zdobycie niezbędnej praktyki oraz umiejętności w zawodzie gastronoma, ale także na rozwinięcie kompetencji interpersonalnych, możliwości komunikacji w języku angielskim, przełamaniu barier, pracy w międzynarodowym środowisku oraz poznania kultury Grecji, jej mieszkańców, tradycji i zwyczajów.
Zachęcamy do obejrzenia relacji z naszego stażu na facebooku:
WYDAWANIE ŚWIADECTW MATURALNYCH
Świadectwa Maturalne wydawane będą w dniu 30.06.2017r o godz.11:00
według harmonogramu
Lp |
Klasa |
Wychowawca |
Sala |
1. |
4 TE |
p.A.Zienkiewicz |
37 |
2 |
4 HT |
p.E.Niedźwiedzka |
31 |
3. |
4 TO |
p.A.Chrostowska |
5 |
4. |
4 TG |
p.G.Napiórkowska |
14 |
5. |
4 TG1 |
p.S.Dyko |
15 |
6. |
4 HS |
p.K.Korczakowska-Nosek |
13 |
7. |
4 TZ |
p.A.Łyszkowska |
4 |
Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka
Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka
tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl
Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl