18 października 2019 r uczniowie wszystkich klas o kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych przystąpili do konkursu na Najlepszego Kucharza z okazji szkolnych obchodów Dnia Kucharza.
Uczniowie rywalizowali ze sobą w drużynach trzyosobowych gdzie musieli wykazać się zręcznością, starannością i szybkością podczas obierania ziemniaków oraz znajomością owoców egzotycznych przez rozpoznanie ich tylko za pomocą zmysłu dotyku. Trzy grupy z uzyskaną największą ilością punktów w finale konkursu miało za zadanie wykonanie placków ziemniaczanych. Jury w składzie p. dyr. Barbara Stepnowska, p. kierownik warsztatów Anna Sawicka, p. Wiesława Kruszewska z restauracji Hotelu Korona, p. Sebastian Polakowski z Centrum Bankietowo-Usługowe Warszawska 34, oraz państwo Aniela Nurczyk i Jakub Fieme z restauracji Natura oceniało przede wszystkim smak dania, sposób wykonania oraz wygląd gotowej potrawy. Ostatecznie:
I miejsce zajęła klasa IV TG1 w składzie Angelika Barbula, Milena Kuzia, Wiktor Małkowski;
II miejsce zajęła klasa II TG1 w składzie Julita Kowalczyk, Paulina Murach , Katarzyna Kordek
III miejsce zajęła klasa III TG1 w składzie Natalia Marchewka, Klaudia Kozicka, Mateusz Dudek
Wszystkich uczestników nagrodzono atrakcyjnymi upominkami oraz słodkimi ciastkami z logo naszej szkoły. Zwycięscy otrzymali vouchery do Restauracji Hotelu Korona, Warszawska 34 oraz wejściówki na koncert w restauracji Natura, dodatkowo każda drużyna wygrała warsztaty kulinarne w wymienionych restauracjach. Oprócz tego zwycięskie drużyny weszły w posiadanie voucherów do Cukierni Romanowski, Pizzerii Brother’s, Kręgielni Łubudu oraz voucher upominkowy do sklepu My Center AGD RTV na dowolne zakupy.
Oprócz zawodów młodzież miała okazję uczestniczyć w fantastycznym pokazie kulinarnym Jakuba Fieme z Restauracji Natura, a następnie skosztować przyrządzonych przez niego wątróbek w oryginalny sposób z przypalanym cukrem trzcinowym.
W kolejnej artystycznej części obchodów uczniowie mieli okazję zaprezentowania swoich zdolności wokalnych oraz aktorskich wcielając się w słynną Magdę Gessler, Annę Starmach czy Ewę Wachowicz , a po oficjalnym wręczeniu nagród i podziękowań wszyscy obecni zostali zaproszeni na okazjonalny poczęstunek jak przystało na obchody Dnia Kucharza.
Ze względu na miłą atmosferę, duże zainteresowanie , ciekawą i zdrową rywalizację, a także za atrakcyjne nagrody mam nadzieję że obchody Dnia Kucharza wpiszą się na stałe w kalendarz imprez w naszej szkole stając się niezwykle ciekawą tradycją.
Serdecznie dziękujemy dyrekcji i kierownictwu szkoły za możliwość i pomoc w organizacji turnieju, zaproszonym gościom za obecność i aktywne uczestnictwo oraz wszystkim sponsorom za okazane wsparcie przy tworzeniu przedsięwzięcia – organizatorki M.Tyszka, E.Okowicka-Dyl, A.Słota, E.Stepnowska.
E.Okowicka-Dyl