25.10.2019 r. odbył się szklony etap XLIV Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych , blok Technologia Żywności oraz Gastronomia.
Ideą Olimpiady jest współzawodnictwo i ukazanie młodzieży szkół średnich zadań stojących przed nimi z najważniejszych działów gospodarki narodowej. Realizując zadania zawarte w programie Olimpiady uczniowie mogą wzbogacać swoje przygotowanie zawodowe, a jednocześnie dzięki pogłębianiu wiedzy i umiejętności przyczynić się do stałego unowocześniania i rozwoju polskiego rolnictwa.
Do Olimpiady przystąpiło po 24 uczniów na każdy blok tematyczny z różnych klas o profilu Technik żywienia i usług gastronomicznych i Technik technologii żywności. Zadaniem uczestników w obydwu blokach było przystąpienie do części teoretycznej ( test z wiedzy ogólnej z technologii żywności ), a następnie do części praktycznej w której zawodnicy musieli np.: prawidłowo zidentyfikować rośliny strączkowe , szkodniki spożywcze, dokonać analizy świeżości jaj, natomiast w bloku gastronomicznym wykonanie rolady biszkoptowej
Najlepsi spośród wszystkich uczestników Olimpiady okazali się :
Blok Technologia żywności
- Julia Morka ( III KC) I miejsce
- Patrycja Filochowska ( IVTG) II miejsce
- Rafał Ziemak ( III KC) – III miejsce
Blok Gastronomiczny :
- Natalia Marchewka ( III TG1) – I miejsce
- Eliza Olszewska ( III TG1) – II miejsce
Za organizację szkolnego etapu bloku Technologia żywności i sprawdzenie konkursowych prac były : B.Krzemińska, A.Wojtasik, E.Stepnowska , E. Okowicka-Dyl; natomiast bloku Gastronomicznego odpowiadały : A.Krasna, S.Dyko, M.Kacperek. Głównym organizatorem OWiUR jest Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie działająca w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Środowiska z Generalną Dyrekcją Lasów Państwowych.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy , a zwycięzcom życzymy powodzenia na dalszym etapie Olimpiady.
Ewa Okowicka-Dyl