W dniu 08.11.2019r. uczniowie z klasy 3 R - Natalia Marchewka, Klaudia Kozicka , Mateusz Dudek uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w Multimedialnym Centrum Natura w Ostrołęce. Warsztaty z uczniami prowadził kucharz – pan Dariusz Dzbeński, który jest absolwentem naszej szkoły oraz panie kucharki - Monika Szczubełek, Elżbieta Stepnowska.
W trakcie warsztatów uczniowie poznali techniki obróbki mięsa zwierząt rzeźnych , techniki sporządzania m.in. następujących potraw: mamałyga, chałka, polędwiczki w sosie grzybowym.
Głównym celem warsztatów było nabycie przez uczniów nowych umiejętności pozwalających im w przyszłości na podjęcie pracy w gastronomii.
Przygotowywanie potraw, degustacja oraz współpraca z kucharzami , sprawiła uczniom dużo przyjemności. W trakcie warsztatów uczniowie wykazali się dużą dokładnością przy obróbce produktów spożywczych oraz podczas organizowania stanowiska pracy. Udział w warsztatach sprawiła im dużo satysfakcji i radości.
Uczniowie uczestniczyli w warsztatach w ramach nagrody za zajęcie III miejsca podczas zawodów w „ Dniu Kucharza”.
Udział w warsztatach odbyły się w ramach realizacji zadań wewnątrzszkolnego systemu doradztwa zawodowego.
Ewa Tyszka