Dnia 15 października odbył się szkolny etap XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności o tematyce wiodącej "Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości". Głównym zadaniem Olimpiady jest upowszechnianie szeroko rozumianej wiedzy o żywieniu i żywności, a także rozwijanie zainteresowań uczniów powyższą tematyką.
Uczestnicy Olimpiady mieli do rozwiązania zadania testowe otwarte i zamknięte z zakresu nauki o żywieniu i żywności, biologiczno-chemicznych aspektów żywienia, technologii żywności i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem.
W Olimpiadzie wzięło udział 38 uczniów. Spośród uczestników wyłoniono trzech zwycięzców:
I miejsce – Katarzyna Prusaczyk– klasa 4R
II miejsce – Dominika Kaczmarczyk - klasa 4R
III miejsce – Natalia Gwara – klasa 4G
Uczennice, które zajęły I i II miejsce przechodzą do następnego, okręgowego etapu Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Dziękujemy za udział w Olimpiadzie i życzymy dalszych sukcesów.
Magdalena Kacperek