Wśród zapachów przypraw i soczystych aromatów, 10-cio osobowa grupa uczniow z naszej szkoły wyjechała do Białegostoku , by zmierzyć się w epickiej bitwie smaków podczas II edycji Konkursu Gastronomicznego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku . To niezwykłe wydarzenie przyniosło ze sobą nie tylko pyszne dania, ale także niezliczone przeżycia kulinarnych podróży.
Uczniowie klas 2g, 2c,3g pod opieką Pani Mileny Tyszki i Ewy Okowickiej – Dyl, zaprezentowali swoje umiejętności gotowania i cukiernicze stawiając na talerzu nie tylko smak, ale również wyrafinowaną estetykę.
Elementem obowiązkowym zarówno w kategorii kulinarnej jak i cukierniczej było użycie tradycyjnego Sera Koryciskiego z firmy Zarzeccy , posiadający certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne .
Zaskakującym elementem konkursu był fakt, że niektórzy z młodych kucharzy zainspirowali się tradycyjnymi potrawami swoich rodzin, tworząc nowoczesne interpretacje przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Uczniowie z klasy 3h pod opieką Pani Ewy Tyszki spróbowali swoich sił w kategorii KELNERSKIEJ który składał się z 3 etapów:
1. Wykonanie nakrycia dla 2 gości zgodnie z wylosowanym menu oraz zastosowanie odpowiedniego serwisu zgodnego z techniką kelnerską.
2. Sporządzenie drinka/ koktajlu bezalkoholowego
3.Podanie i wyserwowanie wina bezalkoholowego w obecności gości.
Oprócz konkursu , w międzyczasie odbywały się Warsztaty cukiernicze w których z dumna reprezentowały naszą szkołę uczennice z klasy 2g.
I choć finalnie nie udało się naszym drużynom zająć miejsca na przysłowiowym „pudle„, to i tak jesteśmy z nich niezwykle dumni zwłaszcza, że do konkursu stawili się uczniowie nie tylko z naszego kraju ale również Litwy i Francji!
Widok pełnych pasji i determinacji uczniów podczas przygotowywania swoich zadań był nie do opisania i napawał dumą .
Dla nas prawdziwą nagrodą była radość z możliwości eksploracji kulinarnego świata i nawiązania nowych przyjaźni w atmosferze wzajemnej pasji i szacunku.
Ewa Tyszka, Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl