AKTUALNOŚCI


Konkurs Chemiczny - “Związki chemiczne w żywności”


Dnia 7 listopada, w dzień urodzin Marii Skłodowskiej-Curie odbył się międzyszkolny konkurs chemiczny dla uczniów klas pierwszych szkół ponadpodstawowych. W tym roku tematem był “Związki chemiczne w żywności”. Celem konkursu propagowanie i upowszechnianie świadomości w zakresie jakości bezpieczeństwa żywności i żywienia na zdrowie człowieka, oraz propagowanie zdrowych nawyków i przeciwdziałanie paleniu papierosów i e-papierosów.

Uczniowie odpowiadali podczas konkursu na 55 pytań testowych w ciągu 45 minut. Najlepszy okazał się Sebastian Tański - uczeń I LO, który udzielił tylko 6 błędnych odpowiedzi. Tuż za Sebastianem była Edyta Protas- uczennica ZSZ Nr 2, a trzecie miejsce przypadło Franciszkowi Pakieło z I LO. Wszyscy uczniowie biorący udział w konkursie wykazali się olbrzymią wiedzą tematu konkursowego, a wyniki były naprawdę zadziwiająco dobre i wyrównane.

Stworzeniem miłej atmosfery i przyjęciem gości zajęli się uczniowie klas gastronomicznych. Profesjonalną obsługą zajęli się uczniowie klasy 1M – technik przetwórstwa mleczarskiego pod nadzorem Pani Ewy Tyszki, a słodki poczęstunek przygotowała klasa 2C- technikum o profilu cukierniczym pod opieką Pani Ewy Okowickiej-Dyl. Nagrody ufundowała Rada Rodziców ZSZ Nr 4 i Radny Miasta Ostrołęki- Grzegorz Milewski.

 

Organizatorzy konkursu E. Rogalska, E. Okowicka-Dyl i ks.M. Spiżewski

Zbiórka plastikowych nakrętek na rzecz osób niepełnosprawnych


Szkolne Koło PCK wraz ze SK ekologicznym „ EKOMANIACY” oraz EPAS w ZSZ Nr4 prowadzą akcję charytatywną – „Zbiórka plastikowych nakrętek na rzecz osób niepełnosprawnych”. Akcja charytatywna polega na zbiórce plastikowych nakrętek. W dwóch budynkach naszej szkoły na Traugutta i Parkowej na piętrach znajdują się oznaczone, plastikowe pojemniki do których można wrzucać plastikowe nakrętki.

Opiekunowie akcji zachęcają całą społeczność szkolną do aktywnego udziału w akcji i z góry dziękujemy.

Pamiętajmy!!!

„Robiąc tak niewiele, tak wiele pomagamy” 

 

Edyta Zabielska

Targi Pracy i Praktyk w Warszawie


W ramach obchodów Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery, uczniowie klas 3H, 3G, 4A, 5A1, 5SH1, 5G1 wraz z opiekunami Panią A. Łyszkowską, K. Dzwonkowską, K. Pyskło i U. Kaliszewską dniu 24pażdziernika 2023r., uczestniczyli w Targach Pracy i Praktyk w Warszawie.

Podczas targów uczniowie mieli możliwości na: spotkanie się z pracodawcami i zdobycie informacji na temat ścieżek kariery w największych polskich firmach, poznanie obecnej sytuacji na rynku pracy, zdobycie informacji na temat kompetencji i umiejętności, które są wymagane na konkretnych stanowiskach.

Był to też dobry moment, aby skorzystać z porad doradców (sprawdzenie CV, próbną rozmowę rekrutacyjną, wykonanie profesjonalnego zdjęcia do CV.

Urszula Kaliszewska

Drugie warsztaty kolejnej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.


11 października 2023 roku odbyły się drugie warsztaty najnowszej edycji Akademii Mistrzów Smaku, zorganizowane przez markę Belvedere. To wyjątkowe wydarzenie miało miejsce w nowoczesnym Atelier Chefs Culinar, które stało się centrum inspiracji dla młodych pasjonatów sztuki kulinarnej. Tematem przewodnim tych intensywnych zajęć było przygotowywanie wykwintnych dań z wykorzystaniem dziczyzny, kaczki i gęsi.

Dzień w Atelier Chefs Culinar rozpoczął Paweł Gruba, który poprowadził warsztat ekspercki na temat food costu. Uczestnicy mieli okazję zgłębić tajniki zarządzania kosztami w gastronomii, dowiadując się, jak kontrolować wydatki, obliczać koszty składników i optymalizować zyski w restauracji.

„Prowadząc ostatnie warsztaty z food costu wielokrotnie byłem zaskoczony stanem wiedzy i poziomem zaangażowana młodzieży. Potencjalnie trudny temat szybko został rozpoznany i stanowi świetny wstęp do kolejnych zajęć realizowanych przez Akademię Mistrzów Smaku by Belvedere”. – stwierdził Paweł Gruba, ekspert AMS ds. zarządzania gastronomią.

Po części teoretycznej nadszedł czas na warsztaty kulinarne. Poprowadził je sam szef działu kulinarnego Chefs Culinar, Krystian Zalejski, który wraz z zespołem Atelier Chefs Culinar dzielił się swoją niezwykłą wiedzą i umiejętnościami z młodymi adeptami sztuki kulinarnej. Szef Krystian Zalejski wspólnie z utalentowanymi kucharzami takimi jak Michał Karadżow, Damian Nowakowski i Ewelina Wdowińska, poprowadził inspirujące zajęcia dla przyszłych szefów kuchni.

Dwudziestu czterech utalentowanych studentów zostało podzielonych na cztery grupy, gdzie każda z nich stanęła przed zadaniem przygotowania intrygujących potraw z wykorzystaniem głównych produktów takich jak daniel, jeleń, kaczka i żołądki gęsie. Pod czujnym okiem mistrzów kuchni, każdy zespół stworzył wyjątkowe talerze, które wzbudziły zachwyt zarówno swoim smakiem, jak i estetyką podania. Oto pełna lista przygotowanych dań:

1.Comber z daniela, ziemniak, dynia, smardz, demi – glace, oliwa zielona,

2.French racks, śląskie, roladka z buraka i kalarepy, demi – glace z pigwowcem, mech,

3.Pierś kaczki, puree ziemniaczane, kapusta czerwona, sos Perigueux,

4.Żołądki gęsie, sałatka z grzybów marynowanych, okry i cebulki perłowej, jus drobiowe.  

Te wykwintne potrawy były prawdziwymi dziełami sztuki kulinarnej. To dowodziło, że warsztaty w Atelier Chefs Culinar to nie tylko zwykłe szkolenie, ale szkolenie, podczas którego powstają prawdziwe kulinarne perełki.

Atelier Chefs Culinar okazało się czymś znacznie więcej niż tylko miejscem warsztatów. To przestrzeń, w której talenty i pasje przenikają się, a doświadczeni kucharze oraz branżowi eksperci dzielą się swoją wiedzą i umiejętnościami. Atmosfera tego miejsca inspiruje zarówno profesjonalistów, jak i amatorów gotowania, co staje się ogromną wartością dodaną dla warsztatów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Młodzi kucharze nie tylko nabywali tu nowych umiejętności, ale także nawiązywali cenne kontakty w branży.

Drugie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere w Atelier Chefs Culinar były prawdziwym kulinarnym świętem dla młodych pasjonatów gotowania, które połączyło je ze światem profesjonalnej gastronomii. Atelier Chefs Culinar pozostanie zaś w ich pamięci miejscem, gdzie profesjonalna wiedza i pasja spotykają się, tworząc niezapomniane doświadczenia kulinarne.

O Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere: 

Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere to autorski projekt edukacyjny Belvedere Gourmet Group. Misją Akademii jest aktywne wsparcie młodych talentów w rozwoju oraz pogłębianie pasji do kreowania smaków poprzez zetknięcie z doświadczeniem sztuki kulinarnej na najwyższym możliwym poziomie przekazywanym przez wybitnych trenerów i ekspertów: kucharzy, cukierników oraz gości specjalnych Akademii. Co istotne, koncept Akademii jest formułą otwartą. Zakłada nie tylko rozwój jej studentów, ale również jej samej, jako miejsca łaknącego nowych pomysłów, czy koncepcji. Dlatego też Akademia zakłada ewolucję zarówno podczas pierwszej edycji, jak i kolejnych, po to, aby być miejscem wyjątkowym każdego dnia. Jest otwarta na nowych trenerów, kolejnych ekspertów, a także Mecenasów mogących objąć ją opieką. 

 

Więcej informacji o Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znajduje się na stronie internetowej www.akademiamistrzowsmaku.pl oraz na profilach społecznościowych:

www.akademiamistrzowsmaku.pl

facebook.com/AkademiaMistrzowSmaku

instagram.com/akademiamistrzowsmaku

#Szkoła pamięta 2023


# Szkoła pamięta to akcja Ministerstwa Edukacji i Nauki. Odbywa się w okresie, w którym wspominamy zarówno naszych bliskich, jak i tych, którzy zapisali się w historii – tej ogólnonarodowej i lokalnej. W ten sposób inicjatywa nawiązuje do polskiej tradycji świąt zadusznych.

W ramach akcji 27 października uczniowie klasy 2S wraz z wychowawcą zapalili znicz na grobach żołnierzy zamordowanych podczas II wojny światowej . W cichej modlitwie uczcili pamięć zmarłych bohaterów.

Celem akcji jest zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią danego miejsca, regionu, społeczności. 

Małgorzata Święcicka




21 z 405

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl