AKTUALNOŚCI


11 LISTOPADA NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI


ZAPROSZENIE NA KONKURS


Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce ma zaszczyt zaprosić do III edycji Konkursu z Chemii dla uczniów klas pierwszych Szkół Ponadpodstawowych na terenie Ostrołęki i zachęca do wzięcia udziału w konkursie. W tym roku stawiamy na wiedzę ze szkoły podstawowej, a konkurs przyjmuję tytuł „MISTRZ CHEMII”

Ze względu na bezpieczeństwo uczestników i nauczycieli Dyrekcja Szkoły oraz Organizatorzy Konkursy podjęli decyzję o przeprowadzeniu tegorocznego konkursu w formie on-line.

KONKURS odbędzie się w środę 02.12.2020 o godz. 10.00.

Czas trwania testu to 90 minut.

Za organizację tego etapu odpowiedzialna jest Szkolna Komisja Konkursowa.

W dniu 30.11.2020 (poniedziałek), na adres e-mail podany w zgłoszeniu przesłane zostaną indywidualne kody do testu on-line na stronie www.tesportal.pl. Liczba kodów będzie odpowiadała liczbie uczniów podanej w zgłoszeniu. Kodu można użyć tylko raz. 

Do zadań Szkolnej Komisji należy:

  • Przekazanie uczestnikom kodów wraz z informacją o stronie internetowej za pomocą, której należy się zalogować.
  • Uczestnicy będą proszeni o podanie Imienia, Nazwiska, adresu e-mail, nazwy szkoły, miejscowości
  • Przekazanie uczestnikom informacji o włączeniu funkcji „Uczciwy rozwiązujący”

Załączamy do pobrania regulamin konkursu, formularz zgłoszeniowy.POBIERZ REGULAMIN>> 

Organizatorzy:
Elżbieta Rogalska
Ewa Okowicka-Dyl

AKADEMIA WIEDZY O MIĘSIE


Udało się, GASTRO TEAM w finale „Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu”! To konkurs skierowany do uczniów szkół gastronomicznych , rolniczych lub pokrewnych organizowany na terenie czterech województw : mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego i łódzkiego . „Konkurs jest częścią kampanii informacyjnej , której celem jest edukowanie i budowanie świadomości młodych ludzi w zakresie tradycji i dorobku polskiej branży mięsnej i przetwórstwa mięsnego , a także zaprezentowanie etapów tej produkcji na przykładzie mięsa wołowego i indyczego”
czytamy na stronie:www.akademiawiedzyomiesie.pl

21.10.2020 uczniowie klas 3TG oraz 2TG w ramach II etapu zmagań konkursowych uczestniczyli w wykładzie pani dr Justyny Bylinowskiej na temat produkcji mięsa w naszym kraju . Następnie uczniowie rozpoczęli „pichcenie” w Warszawskim studium Kulinarnym „Let’s go Cook” pod okiem Chef Dominika Budzich, który przygodę z gotowaniem zaczął od programu tv MasterChef, dotarł do półfinału. Gotował dla Gordona Ramsay-a i Michela Roux). Prowadził również dietetyczny program kulinarny w Telewizji Polskiej „Na zdrowie”, jest częstym gościem w programach w TVP2 i TVN.

Nasi reprezentanci wraz z opiekunem Ewą Okowicką-Dyl mieli do wykonania szereg potraw z zastosowaniem mięsa wołowego oraz indyczego, a jak im poszło? Oceńcie sami zaglądając w galerię zdjęć, ja tylko mogę dodać, że było PYSZNIE!

Wyjazd ten był bardzo pouczający dzięki czemu uczniowie zyskali nowe doświadczenie jak i również utrwalili sobie wcześniej zdobyte informacje na lekcjach z tej dziedziny.

Teraz czeka ich kolejny , trzeci najtrudniejszy ostatni etap konkursu, a jaki będzie finał, niedługo się dowiemy. Trzymamy kciuki!!!

Pomysłodawcą i organizatorem kampanii „Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu” jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMII.

Ewa Okowicka-Dyl 

TWOJE DANE TWOJA SPRAWA


„KOMBO” OBLIMPIAD NA GASTRONOMII


W ubiegłym tygodniu w naszej szkole, aż wrzało od poziomu wiedzy! A to wszystko za sprawą trzech, szkolnych etapów olimpiad tematycznych na Gastronomii .

Dnia 20 października 2020 r. odbyła się XXV Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

o tematyce wiodącej „Cukrzyca – prewencja i leczenie dietą” . Celem Olimpiady jest rozwijanie zainteresowań uczniów problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym.

W Olimpiadzie wzięło  udział 25 uczniów z klasy 3 TG, 3 R, 4 TG, 4 R - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz z klasy 4 TK – Technik Technologii Żywności – Cukiernik. 

Sprawdzeniem wiedzy uczniów był test składający się z 60 zadań otwartych i zamkniętych z zakresu tematyki wiodącej, gastronomii oraz nauki o żywności i żywieniu. 

Olimpiadę Wiedzy o Żywieniu i Żywności przeprowadziła komisja w składzie: M. Kacperek, W. Dyko, E. Tyszka

Czytaj Dalej>>

 



171 z 411

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl