„KOMBO” OBLIMPIAD NA GASTRONOMII
W ubiegłym tygodniu w naszej szkole, aż wrzało od poziomu wiedzy! A to wszystko za sprawą trzech, szkolnych etapów olimpiad tematycznych na Gastronomii .
W Olimpiadzie wzięło udział 25 uczniów z klasy 3 TG, 3 R, 4 TG, 4 R - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz z klasy 4 TK – Technik Technologii Żywności – Cukiernik.
Sprawdzeniem wiedzy uczniów był test składający się z 60 zadań otwartych i zamkniętych z zakresu tematyki wiodącej, gastronomii oraz nauki o żywności i żywieniu.
Olimpiadę Wiedzy o Żywieniu i Żywności przeprowadziła komisja w składzie: M. Kacperek, W. Dyko, E. Tyszka
Dnia 23.10.20 r uczniowie wzięli udział w XXII Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności.
Celem olimpiady jest poszerzenie i sprawdzenie swojej wiedzy dotyczącej przebiegu kontroli jakości procesów technologicznych wytwarzania różnorodnych produktów spożywczych, a także magazynowania surowców , półproduktów i gotowych wyrobów oraz ich spedycja.
Test zawierał 75 pytań, jednokrotnego wyboru, obejmujących:
44 % pytań z zakresu bloku przetwórczego,
23 % pytań z zakresu bloku analitycznego,
21 % pytań z zakresu bloku ekonomicznego,
12% pytań z zakresu bloku technicznego.
Do zawodów wyższego stopnia- etapu okręgowego zakwalifikowali się ci uczestnicy, którzy zdobyli nie mniej niż 51% punktów .W olimpiadzie brało udział 35 uczestników, zakwalifikowało się 7 osób . Za poprawny przebieg Olimpiady odpowiadała komisja w składzie: R.Lech, A.Wojtasik, M.Tyszka, A.Słota, E.Okowicka-Dyl
Ideą Olimpiady jest współzawodnictwo i ukazanie młodzieży szkół średnich zadań stojących przed nimi z najważniejszych działów gospodarki narodowej. Realizując zadania zawarte w programie Olimpiady uczniowie mogą wzbogacać swoje przygotowanie zawodowe, a jednocześnie dzięki pogłębianiu wiedzy i umiejętności przyczynić się do stałego unowocześniania i rozwoju polskiego rolnictwa.
Do Olimpiady przystąpiło 11 uczniów z bloku Gastronomia i 19 uczniówz bloku Technologia żywności z różnych klas o profilu Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych i Technik Technologii Żywności. Zadaniem uczestników w obydwu blokach było przystąpienie do części teoretycznej ( test z wiedzy ogólnej), a następnie do części praktycznej w której zawodnicy musieli np.: prawidłowo zidentyfikować owoce, produkty zbożowe w których występuje gluten czy też omówić etapy produkcji produktów mlecznych , natomiast w bloku gastronomicznym mieli za zadanie wykonanie kopytek, rozpoznać przyprawy oraz wymienić elementy bielizny stołowej wraz z ułożeniem dekoracyjnym serwetek.
Za organizację szkolnego etapu bloku Technologia żywności i sprawdzenie konkursowych prac były :M.Tyszka oraz E. Okowicka-Dyl; natomiast bloku Gastronomicznego odpowiadały : A.Krasna, W.Dyko.
OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI |
OLIMPIADA O ŻWYNOŚCI |
OBLIMPIADA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH |
I .Iza Bielacka - klasa IV TR |
I. Twardziak Angelika II Tg -63 % |
Blok Gastronomia: Blok Technologia żywności : |
Uczennicy, którzy zajęli I i II miejsce w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych przechodzą do następnego, okręgowego etapu Olimpiad.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy , a zwycięzcom życzymy powodzenia na dalszych etapach wszystkich trzech Olimpiad!
Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się w szkole, po powrocie do nauki stacjonarnej w bezpiecznych i sprzyjających warunkach. Serdecznie dziękujemy Radzie Rodziców za ufundowanie nagród.
Zdjęcia z „KOMBO” OBLIMPIAD NA GASTRONOMII
Ewa Tyszka, Renata Lech, Ewa Okowica-Dyl
Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka
Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka
tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl
Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl