AKTUALNOŚCI


WARSZTATY ONLINE


Biuro Parlamentu Europejskiego w Polsce zaprasza wolontariuszy i wolontariuszki wspolnie.eu oraz inne zainteresowane osoby do udziału w warsztatach online na temat strategii i planów związanych z wdrażaniem elementów gospodarki obiegu zamkniętego w ramach Europejskiego Zielonego Ładu, w tym w szczególności roli, jaką odgrywa w nim Parlament Europejski. 

Warsztaty online „Europejski Zielony Ład – w stronę gospodarki obiegu zamkniętego” odbędą się w poniedziałek,22 lutego 2021, w godz.16:30-18:15 Rejestracja na warsztaty odbywa się przez stronę www.wspolnie.eu do soboty, 20 lutego 2021 (włącznie). Liczba miejsc ograniczona.

Podczas warsztatów uczestnicy i uczestniczki:

• Poznają rolę Parlamentu Europejskiego w projektowaniu Europejskiego Zielonego Ładu,

• Dowiedzą się, czym jest gospodarka obiegu zamkniętego, dlaczego jest częścią Europejskiego Zielonego Ładu i jak będzie wdrażana w UE,

• W małych grupach podyskutują o sposobach zamykania obiegu w kluczowych branżach,

• Wezmą udział w quizie podsumowującym zdobytą wiedzę z upominkami dla zwycięzców.  

Europejski Zielony Ład, zaproponowany przez Komisję Europejską w grudniu 2019 r., obejmuje serię strategii, które mają doprowadzić do neutralności klimatycznej w 2050 roku, ale także przebudować Europę w kierunku społeczeństwa o nowoczesnej, oszczędnej i zrównoważonej gospodarce. Parlament Europejski nie tylko w pełni poparł tę strategię, ale poszedł dalej - wezwał do zwiększenia ambicji i ograniczenia emisji o 55% już w roku 2030. W maju 2020 r. stało się jasne, że Europejski Zielony Ład będzie także strategią odbudowy Europy po kryzysie wywołanym przez COVID-19.

W ramach cyklu „Europejski Zielony Ład” przewidziano 5warsztatów online:

  1.  Jak  Zielony Ład zmieni nasz świat? - grudzień 2020
  2. Zrównoważona mobilność miejska - styczeń 2021
  3. W stronę gospodarki obiegu zamkniętego - luty 2021
  4. Gospodarka odpadowa i recykling - marzec 2021
  5. Zrównoważona żywność– „Od pola do stołu" - kwiecień 2021

Pytania dotyczące warsztatów prosimy kierować na adres: kontakt-pl@wspolnie.eu

Małgorzata Święcicka

DESER OD SERCA


Zapraszamy do oddawania głosów w postaci lajków na Facebooku Szkolnym: www.facebook.com/ZSZNr4 oraz Gastronomia ZSZ nr 4 w Ostrołęce | Facebook

NIECH WYGRA NAJLEPSZY DESER

 

TŁUSTY CZWARTEK


11 lutego w Tłusty Czwartek odbył się w naszej szkole konkurs na najlepszego pączka zorganizowany przez Samorząd Uczniowski i Spółdzielnię Uczniowską „Ekonomik”. Do konkursu zgłosiło się 4 uczniów. Uczniowie przynieśli do szkoły cieplutkie i pięknie pachnące pączki. Jury pod przewodnictwem Pani Dyrektor Barbary Stepnowskiej dokonało oceny pączków. Oceniano m.in. : wygląd, smak, zapach i nadzienie.

Wyniki konkursu:

I miejsce Paulina Laskowska kl. 1G

II miejsce Katarzyna Dobrołęcka kl. 1G

III miejsce Damian Ścięgaj kl. 2 G1

IV miejsce Jakub Kuliś kl. 4 G

Sprawdziliśmy też, jak w czasie pandemii w obostrzeniach sanitarnych można zjeść w elegancki sposób pączka. Okazało się ,że jest to możliwe. Ochotnicy w tej konkurencji wykazali się ogromnym profesjonalizmem w tej kwestii.

Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni. Nagrody ufundowała Rada Rodziców i SU „ Ekonomik”.

Gratulujemy i serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i udział .

 

Małgorzata Święcicka

Kwalifikacje do etapu centralnego – XXII Olimpiady Wiedzy Żywności


Z przyjemnością informujemy, że do trzeciego etapu (centralnego) XXII Olimpiady Wiedzy o Żywności zakwalifikowało się troje uczniów z naszej szkoły: Natalia Marchewka z klasy IVTg , Kiernozek Paweł i Prajs Jakub z klasy IV R. Zmagania nie były łatwe, uczestnicy musieli wykazać się szeroką wiedzą technologiczno-przetwórczą, analityczną, techniczną i ekonomiczną.

Serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w dalszych olimpijskich zmaganiach . Finał odbędzie się 18-19 marca 2021 r. Finaliści i laureaci oprócz nagród rzeczowych korzystają z ulg podczas rekrutacji na studia wyższe. Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest przez Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Celem olimpiady to podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności.

Gratulujemy i trzymamy kciuki za finał w marcu.

Renata Lech

SZKOLNY MISTRZ SUDOKU


29.01.2021 w ZSZ nr 4 odbył się Szkolny Konkurs: SZKOLNY MISTRZ SUDOKU.

Zwycięzcami zostali:

I: Wojciech Gumkowski 4 S

II: Anita Dumała 4 A

III: Milena Kruk 1 A

IV: Ewa Dzięgielewska 4A

Gratulacje !

A czy wiesz, że…?

Okazuje się, że w czasie godziny spędzonej nad sudoku bądź krzyżówką, możemy spalić więcej kalorii niż ma napój czekoladowy. Już jakiś czas temu odkryto, że ćwiczenie umysłu przy logicznych łamigłówkach, spala około 90 kalorii w ciągu godziny.

Granie w sudoku zwiększa też sprawność umysłową i rozwija lewą półkulę mózgu, odpowiedzialną za myślenie logiczne. Sudoku zwiększa Twoją inteligencję i pozwala zachować dobrą pamięć.

G. Napiórkowska



160 z 411

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl