![](miniaturki/20220401PrelekcjezUWM.jpg)
1 kwietnia 2022 w naszej szkole mieliśmy przyjemność gościć przedstawicieli Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego Panią dr inż. Joannę Ciborską oraz Pana dr inż. Tomasza Sawickiego, którzy poprowadzili wykład na temat zasad zdrowego odżywiania.
Odwiedzili nas również studenci UWM kierunku Gastronomia Sztuka Kulinarna, którzy zaprezentowali pokaz z kuchni molekularnej.
Ta forma popularyzacji nauki bardzo przypadła do gustu naszej młodzieży, chętnie się udzielali, zadawali pytania i cała impreza naukowa przebiegła w bardzo miłej, towarzyskiej atmosferze.
W 2021 roku została podpisana umowa patronacka Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie nad klasami gastronomicznymi Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce. Uczelnia sprawuje opiekę naukowo-dydaktyczną nad Szkołą poprzez wspólne inicjatywy edukacyjne m.in. wycieczki na Uczelnię, udział w dniach otwartych, sympozjach, a także prowadzenie wykładów i warsztatów na terenie Szkoły lub Uczelni.
Organizatorzy:
Małgorzata Ustarbowska i Magdalena Kacperek