KONKURSY


2013-10-30 OLIMPIADA WIEDZY HOTELARSKIEJ



 
 
 
 
 

W dniu 30.10.2013 r. 57 uczniów klas II Ht, II Ht1, IV Ht i IV Ht1 wzięło udział w Szkolnym Etapie VI Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Uczniowie rozwiązywali test składający się z 65 pytań. Przy wyłonieniu zwycięzców była brana pod uwagę najwyższa liczba punktów.

 

Komisja w składzie:
p. Barbara Stepnowska – przewodnicząca
p. Ewa Margiel – członek komisji
p. Magdalena Karczewska - członek komisji

wyłoniła zwycięzców:

I miejsce – zajęli ex aequo

Aleksandra Choromańska i Artur Milewski – oboje z klasy IV Ht 1

III miejsce zajęła

Iwona Piórkowska – kl. IV Ht

 

Komisja postanowiła wyróżnić dodatkowo uczestników konkursu, którzy zajęli miejsca tuż za podium. Są to uczennice klas II, które pomimo że uczą się w naszej szkole dopiero drugi rok, posiadają wiedzę z zakresu hotelarstwa godną uwagi.

 

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w Olimpiadzie, klasom II życzymy powodzenia za rok, a za Olę i Artura już trzymamy kciuki, gdyż nasi zwycięzcy w styczniu wezmą udział w etapie okręgowym VI Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Nagrody dla uczestników ufundowała Rada Rodziców.  

Magdalena Karczewska  

2013-10-28 KONKURS GASTRONOMICZNY


 
 
 

W dniu 25.10.2013 i 28.10.2013 odbył się szkolny etap XXXVIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych- Blok żywienie człowieka. Do szkolnego etapu zgłosiło się 20-tu uczniów z klas III i IV kierunków gastronomicznych. Zgodnie z regulaminem uczestnicy mieli do rozwiązania test i trzy zadania praktyczne: 1. Rozpoznać materiały i wskazać sposoby ich konserwacji, 2. Nakryć stół i obsłużyć konsumenta przy stole zgodnie z podanym menu. 3. Upiec roladę biszkoptową . Zmagania uczestników olimpiady oceniał powołany przez P. Dyrektor Szkolny komitet Olimpiady w składzie: Marek Milczarek, Sylwia Dyko, Anna Krasna, Barbara Krzemińska, Renata Lech, Ewa Okowicka i Barbara Stepnowska

 

Wyniki szkolnego etapu XXXVIII OWiUR

 

1. Justyna Barbarska kl. IV Tg
2. Aleksandra Piersa kl. III Tg
3. Milena Dziczek kl. III Tg


Gratulujemy uczennicom i opiekunom oraz życzymy sukcesów w etapie okręgowym olimpiady, który odbędzie się w kwietniu 2014r. Radzie Rodziców dziękujemy za sfinansowanie nagród książkowych oraz drobnych upominków dla wszystkich uczestników szkolnego etapu Olimpiady Za Szkolny Komitet Olimpiady Marek Milczarek


obejrzyj zdjęcia


2013-10-17 PÓŁFINALIŚCI KONKURSU "ZGOTUJ SOBIE SUKCES"


 

Uczeń klasy 4 Technik Kucharz Adrian Grec i tegoroczna abiturientka klasy 4 Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego Joanna Łępicka jako zespół pod kierunkiem P. Ewy Tyszki zakwalifikowali się do półfinału 5 edycji konkursu pt. „ Zgotuj sobie sukces” organizowanego przez Firma MAKRO Cash and Carry Polska S.A. z siedzibą w Warszawie.


Warunkiem zakwalifikowania się do półfinału było stworzenie przepisu oraz sporządzenie zakąski i dania głównego z wykorzystaniem ryby Tilapii i piersi z kaczki.


Podczas półfinału, który odbędzie się w dniach 14-15.11.2013r. uczniowie będą sporządzać zakąskę i danie główne w liczbie 6 porcji na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów z „ BLACK BOX”, z którymi zapoznają się bezpośrednio przez rozpoczęciem przygotowania Pracy konkursowej.


Półfinał i finał konkursu odbędzie w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro - HoReCA w Warszawie przy Al. Jerozolimskich 184, 02-486 Warszawa. Lista Zespołów Uczniów, które zostały zakwalifikowane do udziału w Półfinałach jest zamieszczona na stronie www.akademiamakro.pl lub www.makro.pl


Gratulujemy Asi i Adrianowi sukcesu. 

Ewa Tyszka 


 

 

2013-10-06 KONKURS NA NAJLEPSZY PRZEPIS KULINARNY


   

 

W dniach 04-06.10.2013r. uczniowie klasy IV Technik Kucharz Tomasz Prot i Robert Szczubełek pod kierunkiem p. Ewy Tyszki reprezentowali szkołę w II edycji ogólnopolskiego konkursu na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność . Organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wykonawcą – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

czytaj dalej

obejrzyj zdjęcia

2013-06-06 KONKURS - "KWINTESENCJA POSIŁKU-DESER”


 
   

W dniu o6.06.2013 uczniowie klasy II Technik Kucharz: Adam Domurad i Mateusz Kisiel pod kierunkiem p. Marka Milczarka reprezentowali szkołę w konkursie kulinarnym pt. „Kwintesencja smaku – Deser”, który odbył się  w Zespole Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie.

 

Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy gastronomicznej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy i pomysłowości uczniów, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, kształtowania wśród uczniów pozytywnej i uczciwej rywalizacji oraz współpraca między szkołami zrzeszonymi w Klubie Przodujących Szkół z innymi szkołami gastronomicznymi. Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Pomocy Szkole w Ostrołęce.

 

 Za deser Krem truskawkowy w czekoladowym koszyczku w towarzystwie sorbetu z kiwi w sosie truskawkowym uczniowie zdobyli II miejsce, a nagrodą są książki „ Kuchnia polska” i dyplomy. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.   Marek Milczarek

 


obejrzyj zdjęcia

 



85 z 89

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl