KONKURSY


2013-11-29 KONKURS „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013"


    

29 Listopada 2013 uczniowie naszej szkoły wzięli udział finale V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego pt : „ Kuchnia Polska na Mazowszu 2013” zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie ul. Komorska 17/23 oraz Stalgast Sp. z.o.o. przy wsparciu i pomocy merytorycznej Szefów Kuchni, Mistrzów Kelnerskich oraz absolwentów szkoły.

 

Do finału konkursu zakwalifikowali się uczniowie klas II Technik Żywienia i usługa gastronomicznych w składzie Natalia Laskowska i Hubert Płodzich ( II TR) oraz Magdalena Chojnowska ( II TG) jako drużyna pod kierunkiem pań Ewy Okowickiej , Sylwii Dyko oraz Barbary Krzemińskiej . Głównym celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.

 

Warunkiem zakwalifikowania do finału było przygotowanie, nadesłanie zgłoszenia i receptur, opisu produkcyjnego oraz zdjęć potraw – zakąski gorącej z pstrąga świeżego , dania głównego z piersi z indyka oraz ser Mlekdamer. Natalia i Hubert przygotowali potrawy o nazwach „Indycze perypetie z sosem serowym oraz„ Pstrąg z warzywami otulony pierzynką ciasta francuskiego”. W czasie zmagań kulinarnych , Magdalena Chojnowska uczestniczyła w Konkursie Kelnerskim składającym się z kilku etapów : testu dwujęzycznego, nakrywanie stołu klasycznego oraz improstyl oraz dokonać flambirowania .

 

Gratulujemy całej drużynie dotarcia aż do finału!  

obejrzyj zdjęcia

2013-11-28 KONKURSY O ZDROWIU


    

W dniu 20.11.2013 r przeprowadzony został etap szkolny Ogólnopolskiej Olimpiady Zdrowego Stylu Życia PCK .

 

W etapie szkolnym wzięło udział 54 uczniów z klas III Tg i IV Tg . 

 

Najwyższą ilość punktów zdobyła Patrycja Kozicka z kl. IV Tg, która będzie reprezentowała naszą szkołę w etapie rejonowym .

 

Osoby odpowiedzialne za przeprowadzenie etapu szkolnego : pani Agnieszka Wojtasik, pani Barbara Krzemińska , opiekunowie Szkolnego Koła PCK i pielęgniarka szkolna .

 


 

W dniu 28.11.2013 r odbył się Szkolny Konkurs o Zdrowiu . W konkursie wzięło udział 13 uczniów z klas I Tg, I To i II kch .

 

Wyniki konkursu :  

I miejsce Kalinowska Natalia , kl. I Tg
II miejsce Świercz Ewelina , kl. I Tg
III miejsce Szczepanek Aleksandra, kl. II kch

 

Nagrody rzeczowe w postaci pamięci USB zostały ufundowane przez Radę Rodziców . Pozostali uczestnicy otrzymali dyplomy .

 

Konkurs zorganizowali : pani Barbara Zaborowska, pani Hanna Kozikowska i pan Kamil Malon .

 

 

obejrzyj zdjęcia

2013-11-16 PÓŁFINAŁ I FINAŁ 5 EDYCJI KONKURSU „ZGOTUJ SOBIE SUKCES”



 
 
 
 
 

W dniach 13 - 16 listopada 2013 r. odbył się półfinał i finał 5 edycji konkursu pt. „Zgotuj sobie sukces” organizowany przez MAKRO Centrum Rozwoju Firm HoReCa i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. W tegorocznej piątej edycji w półfinale konkursu naszą szkołę reprezentował zespół uczniów w składzie: Joanna Łępicka ( tegoroczna abiturientka kl. 4 Tg) i Adrian Grec ( uczeń kl. 4 Tk).


Półfinał i finał konkursu odbył się w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie przy Makro gdzie szefem, organizatorem i inicjatorem konkursu jest Grzegorz Kazubski. Wśród zaproszonych gości i zarazem jurorami byli m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa.


Potrawy były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze. Ich obrady koordynował Kurt Scheller. Potrawy młodych talentów poddawane były ocenie dziennikarzy i krytyków kulinarnych.

Prace konkursowe składały się z II dania głównego i zakąski (po 6 porcji), a uczestnicy musieli przygotować je w ciągu 1,5 godziny na podstawie przepisu według własnego pomysłu przy użyciu produktów z tzw. „black box”, które poznali tuż przed rozpoczęciem pracy. Składnikami „black boxu” był m.in. łosoś, pierś z kaczki berberyjskiej, ryż, seler naciowy, ser kozi . 


Asia i Adrian przygotowali zakąskę z łososia i danie główne z kaczki. Gratulujemy im za wytrwałość i dziękujemy za godne reprezentowanie szkoły. 


Laureatami 5 edycji konkursu kulinarnego pt. „ Zgotuj sobie sukces” zostali uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku .


„ Konkursy kulinarne dają młodym ludziom możliwość sprawdzenia samego siebie, poznania największych autorytetów, wyłaniają też talenty kulinarne i wybitnie zdolnych młodych kucharzy. Bycie dobrym kucharzem to długa i ciężka praca, która wymaga nieustającej nauki i rozwoju „ - Robert Sowa  

Ewa Tyszka  

2013-10-30 OLIMPIADA WIEDZY HOTELARSKIEJ



 
 
 
 
 

W dniu 30.10.2013 r. 57 uczniów klas II Ht, II Ht1, IV Ht i IV Ht1 wzięło udział w Szkolnym Etapie VI Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Uczniowie rozwiązywali test składający się z 65 pytań. Przy wyłonieniu zwycięzców była brana pod uwagę najwyższa liczba punktów.

 

Komisja w składzie:
p. Barbara Stepnowska – przewodnicząca
p. Ewa Margiel – członek komisji
p. Magdalena Karczewska - członek komisji

wyłoniła zwycięzców:

I miejsce – zajęli ex aequo

Aleksandra Choromańska i Artur Milewski – oboje z klasy IV Ht 1

III miejsce zajęła

Iwona Piórkowska – kl. IV Ht

 

Komisja postanowiła wyróżnić dodatkowo uczestników konkursu, którzy zajęli miejsca tuż za podium. Są to uczennice klas II, które pomimo że uczą się w naszej szkole dopiero drugi rok, posiadają wiedzę z zakresu hotelarstwa godną uwagi.

 

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w Olimpiadzie, klasom II życzymy powodzenia za rok, a za Olę i Artura już trzymamy kciuki, gdyż nasi zwycięzcy w styczniu wezmą udział w etapie okręgowym VI Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Nagrody dla uczestników ufundowała Rada Rodziców.  

Magdalena Karczewska  

2013-10-28 KONKURS GASTRONOMICZNY


 
 
 

W dniu 25.10.2013 i 28.10.2013 odbył się szkolny etap XXXVIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych- Blok żywienie człowieka. Do szkolnego etapu zgłosiło się 20-tu uczniów z klas III i IV kierunków gastronomicznych. Zgodnie z regulaminem uczestnicy mieli do rozwiązania test i trzy zadania praktyczne: 1. Rozpoznać materiały i wskazać sposoby ich konserwacji, 2. Nakryć stół i obsłużyć konsumenta przy stole zgodnie z podanym menu. 3. Upiec roladę biszkoptową . Zmagania uczestników olimpiady oceniał powołany przez P. Dyrektor Szkolny komitet Olimpiady w składzie: Marek Milczarek, Sylwia Dyko, Anna Krasna, Barbara Krzemińska, Renata Lech, Ewa Okowicka i Barbara Stepnowska

 

Wyniki szkolnego etapu XXXVIII OWiUR

 

1. Justyna Barbarska kl. IV Tg
2. Aleksandra Piersa kl. III Tg
3. Milena Dziczek kl. III Tg


Gratulujemy uczennicom i opiekunom oraz życzymy sukcesów w etapie okręgowym olimpiady, który odbędzie się w kwietniu 2014r. Radzie Rodziców dziękujemy za sfinansowanie nagród książkowych oraz drobnych upominków dla wszystkich uczestników szkolnego etapu Olimpiady Za Szkolny Komitet Olimpiady Marek Milczarek


obejrzyj zdjęcia



 ...  ...


86 z 91

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl