W dniach 13 - 16 listopada 2013 r. odbył się półfinał i finał 5 edycji konkursu pt. „Zgotuj sobie sukces” organizowany przez MAKRO Centrum Rozwoju Firm HoReCa i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. W tegorocznej piątej edycji w półfinale konkursu naszą szkołę reprezentował zespół uczniów w składzie: Joanna Łępicka ( tegoroczna abiturientka kl. 4 Tg) i Adrian Grec ( uczeń kl. 4 Tk).
Półfinał i finał konkursu odbył się w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie przy Makro gdzie szefem, organizatorem i inicjatorem konkursu jest Grzegorz Kazubski.
Wśród zaproszonych gości i zarazem jurorami byli m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa.
Potrawy były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze. Ich obrady koordynował Kurt Scheller. Potrawy młodych talentów poddawane były ocenie dziennikarzy i krytyków kulinarnych.
Prace konkursowe składały się z II dania głównego i zakąski (po 6 porcji), a uczestnicy musieli przygotować je w ciągu 1,5 godziny na podstawie przepisu według własnego pomysłu przy użyciu produktów z tzw. „black box”, które poznali tuż przed rozpoczęciem pracy. Składnikami „black boxu” był m.in. łosoś, pierś z kaczki berberyjskiej, ryż, seler naciowy, ser kozi .
Asia i Adrian przygotowali zakąskę z łososia i danie główne z kaczki. Gratulujemy im za wytrwałość i dziękujemy za godne reprezentowanie szkoły.
Laureatami 5 edycji konkursu kulinarnego pt. „ Zgotuj sobie sukces” zostali uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku .
„ Konkursy kulinarne dają młodym ludziom możliwość sprawdzenia samego siebie, poznania największych autorytetów, wyłaniają też talenty kulinarne i wybitnie zdolnych młodych kucharzy.
Bycie dobrym kucharzem to długa i ciężka praca, która wymaga
nieustającej nauki i rozwoju „ - Robert Sowa
Ewa Tyszka
|