26 lutego 2020 r. już po raz drugi uczniowie naszej szkoły z klas o specjalności cukiernik jak i gastronomicznych uczestniczyli w wycieczce do Warszawy, której celem były XII Międzynarodowe Targi Expo Sweet. Te najsłodsze wydarzenie dla branży cukierniczej i lodziarskiej odwiedzili zarówno wystawcy z Polski, jak i z zagranicy. Na swoich stoiskach przedstawili ofertę wyposażenia kawiarni, piekarni, cukierni, lodziarni oraz restauracji, a także pełen asortyment produktów i półproduktów cukierniczych koniecznych do stworzenia odpowiedniego menu. Dzięki temu uczniowie mieli możliwość odkrycia nowych wyśmienitych smaków różnych rodzajów lodów tych dobrze nam znanych słodkich jak i wytrawnych ( kwas chlebowy czy tzatziki ), deserów, ciast, tortów oraz degustacji kawy przygotowanej przez zawodowych baristów.
Ciekawą atrakcją była możliwość obejrzenia arcydzieła cukierniczego, czyli mistrzowskiego tortu w wykonaniu Jowity Woszczyńskiej, który wygrał na odbywających się w Mediolanie Mistrzostwach Świata w Dekoracji Tortów. Ten wyjątkowy smakołyk ozdobiony był przepięknymi obrazami, rewelacyjnymi rzeźbami w perfekcyjnie odwzorowanych kolorach.
Udział w targach umożliwił także naszym uczniom bezpośrednie spotkanie ze znanymi autorytetami kulinarnymi, między innymi - Kurtem Schellerem który zaprezentował najnowsze desery lodowe na sezon 2020.
Ta niezwykła wycieczka do krainy magii cukierniczej była dla uczniów okazją do poszerzenia wiedzy w zakresie cukiernictwa, piekarstwa oraz lodziarstwa w różnego rodzaju wyroby gotowe maszyny, technologie produkcyjne, dodatki produkcyjne czy nowoczesne opakowania stosowane w cukiernictwie, mogące stać się inspiracją, a nawet wskazówką do dalszego rozwoju własnych talentów.
Opiekę nad grupą uczniów sprawowały : M. Tyszka, E. Okowicka - Dyl, E. Rogalska, A. Słota, E. Tyszka i R. Lech. Zwiedzanie targów odbyło się w ramach realizacji zadań wewnątrzszkolnego systemu doradztwa zawodowego
M.Tyszka, E.Okowicka-Dyl