W piątek 13 września 2019 uczniowie naszej szkoły o kierunku technikum żywienia i usług gastronomicznych odwiedzili Centrum Konferencyjne Ptak w Warszawie
Celem wycieczki było uczestnictwo w targach żywności WARSAW FOOD EXPO 2019.
Podczas targów zaprezentowana została kompleksowa oferta producentów i dystrybutorów żywności, przetwórstwa i produkcji spożywczej, a także dań kulinarnych. Odbyły się warsztaty oraz prezentacja ofert produktowych przedsiębiorców z zagranicy. Uczniowie mieli okazję obejrzeć zaprezentowane produkty przemysłu spożywczego z zakresu przetwórstwa owocowo-warzywnego, mięsnego, rybnego, mleczarskiego, piekarskiego, cukierniczego, spirytusowego, winiarskiego, browarniczego, ziemniaczanego, olejarskiego i tłuszczowego. Zapoznali się z ofertą regionalnych produktów spożywczych z wybranych regionów Polski, Europy , Afryki czy Azji udając się w podróż kulinarną z Grzegorzem Łapanowskim który dzielił się wiedzą i smakiem słynnego Kim Chi , z czym je podawać i na czym polega jego fenomen. Młodzież miała okazję degustowania dań zaprezentowanych do serwowania w restauracji oraz mogli samodzielnie przygotować potrawy na bazie produktów spożywczych prezentowanych podczas targów np. wykonywali smaczne i puszyste gofry lub mieli okazję przyglądać się produkcji lodów z zastosowaniem ciekłego azotu. Nasi uczniowie uczestniczyli również w pokazie kulinarnym prowadzonym przez profesjonalistów z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni pod kierunkiem trenera kulinarnej kadry Polski Chef Sebastiana Krauzowicza .
To były bardzo interesujące i smaczne targi.
Opiekę nad młodzieżą sprawowali nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych:
Anna Słota, Renata Lech , Milena Tyszka i Ewa Okowicka-Dyl.