29 października bieżnego roku uczniowie klas 1 i 2 o kierunku Technik technologii żywności , specjalność cukiernik udali się na wycieczkę do zakładu produkcyjnego Cukiernia-Piekarnia J. Romanowski w Wólce Brzezińskiej.
Zakład został założony 1969 roku przez Janusza Romanowskiego, który początkowo produkował tylko lody. Na przestrzeni lat firma poszerzała swoją działalność najpierw o wyroby cukiernicze , a w 1998 r również piekarskie . Obecnie to dwa nowoczesne, prężnie działające zakłady produkcyjne zatrudniające ponad 150 osób.
Podczas pobytu w zakładzie mieliśmy okazję poznać obecnego właściciela, syna założyciela pana Jacka Romanowskiego, który nas oprowadził po zakładzie. W trakcie zwiedzania mogliśmy dokładnie przyjrzeć się pracy cukiernika , a właściciel objaśniał przebaczenie maszyn i urządzeń z linii technologicznej. Uczniowie mieli niebywałą okazję zobaczyć jak na skalę przemysłową produkuję się bezy, różnego rodzaju ciasta, ciasteczka czy tak ostatnio modne monodesery. Na koniec wycieczki miłym akcentem było zapoznanie się linią do produkcji lodów oraz degustacja ich .
Zapytani o wrażenia z wycieczki uczniowie odpowiadali :
„ To był bardzo dobry pomysł, dzięki tej wycieczce mogliśmy lepiej poznać pracę cukiernika „ ;
„ Poznaliśmy wiele nowych maszyn oraz zasady funkcjonowania dużego zakładu produkcyjnego” ;
„ Wycieczka była udana i chciałabym po skończeniu szkoły pracować w podobnym zakładzie”.
Opiekę nad uczniami sprawowały M,Tyszka, A. Wojtasik i E. Okowicka-Dyl. Zwiedzanie zakładu odbyło się w ramach realizacji zadań wewnątrzszkolnego systemu doradztwa zawodowego.
M.Tyszka, E. Okowicka-Dyl