DORADZTWO ZAWODOWE


ZWIEDZANIE ZAKŁADU PRODUKCYJNEGO J.ROMANOWSKI


29 października bieżnego roku uczniowie klas 1 i 2 o kierunku Technik technologii żywności , specjalność cukiernik udali się na wycieczkę do zakładu produkcyjnego Cukiernia-Piekarnia J. Romanowski w Wólce Brzezińskiej.

 

Zakład został założony 1969 roku przez Janusza Romanowskiego, który początkowo produkował tylko lody. Na przestrzeni lat firma poszerzała swoją działalność najpierw o wyroby cukiernicze , a w 1998 r również piekarskie . Obecnie to dwa nowoczesne, prężnie działające zakłady produkcyjne zatrudniające ponad 150 osób.

 

Podczas pobytu w zakładzie mieliśmy okazję poznać obecnego właściciela, syna założyciela pana Jacka Romanowskiego, który nas oprowadził po zakładzie. W trakcie zwiedzania mogliśmy dokładnie przyjrzeć się pracy cukiernika , a właściciel objaśniał przebaczenie maszyn i urządzeń z linii technologicznej. Uczniowie mieli niebywałą okazję zobaczyć jak na skalę przemysłową produkuję się bezy, różnego rodzaju ciasta, ciasteczka czy tak ostatnio modne monodesery. Na koniec wycieczki miłym akcentem było zapoznanie się linią do produkcji lodów oraz degustacja ich .

 

Zapytani o wrażenia z wycieczki uczniowie odpowiadali :

 „ To był bardzo dobry pomysł, dzięki tej wycieczce mogliśmy lepiej poznać pracę cukiernika „ ;

„ Poznaliśmy wiele nowych maszyn oraz zasady funkcjonowania dużego zakładu produkcyjnego” ;

„ Wycieczka była udana i chciałabym po skończeniu szkoły pracować w podobnym zakładzie”.

 

Opiekę nad uczniami sprawowały M,Tyszka, A. Wojtasik i E. Okowicka-Dyl. Zwiedzanie zakładu odbyło się w ramach realizacji zadań wewnątrzszkolnego systemu doradztwa zawodowego.

 

M.Tyszka, E. Okowicka-Dyl

 

WYCIECZKA INTEGRACYJNO – WYCHOWAWCZA


W dniach 2-4 października 2019 roku uczniowie klasy IV KS uczestniczyli w wycieczce integracyjno – wychowawczej w Bęsi. Opiekę nad młodzieżą sprawowały Krystyna Pyskło i Agnieszka Stefańska. Uczniowie zwiedzili zamek w Reszlu, siedzibę Hitlera „Wilczy Szaniec” w Gierłoży, kościół w Świętej Lipce oraz spacerowali po Starówce w Mrągowie.

 

Na terenie ośrodka szkolno – wychowawczego uczniowie mogli korzystać z siłowni, sali telewizyjnej, ping – ponga i bilarda. Mieli również okazję zapoznać się z pracą, zadaniami i obowiązkami recepcjonisty w ośrodku szkolno – wychowawczym. Na Sali tanecznej „świeżo upieczona” pani instruktor Krystyna Pyskło prowadziła zajęcia Zumby. Uczniowie wraz z opiekunami mieli zorganizowane ognisko oraz dyskotekę. Wszyscy chętnie brali udział we wszystkich grach i zabawach. Zmęczeni ale w dobrych nastrojach wróciliśmy szczęśliwie do Ostrołęki. 

 

Agnieszka Stefańska 

 

WARSAW FOOD EXPO 2019


W piątek 13 września 2019 uczniowie naszej szkoły o kierunku technikum żywienia i usług gastronomicznych odwiedzili Centrum Konferencyjne Ptak w Warszawie

 

Celem wycieczki było uczestnictwo w targach żywności WARSAW FOOD EXPO 2019. Podczas targów zaprezentowana została kompleksowa oferta producentów i dystrybutorów żywności, przetwórstwa i produkcji spożywczej, a także dań kulinarnych. Odbyły się warsztaty oraz prezentacja ofert produktowych przedsiębiorców z zagranicy. Uczniowie mieli okazję obejrzeć zaprezentowane produkty przemysłu spożywczego z zakresu przetwórstwa owocowo-warzywnego, mięsnego, rybnego, mleczarskiego, piekarskiego, cukierniczego, spirytusowego, winiarskiego, browarniczego, ziemniaczanego, olejarskiego i tłuszczowego. Zapoznali się z ofertą regionalnych produktów spożywczych z wybranych regionów Polski, Europy , Afryki czy Azji udając się w podróż kulinarną z Grzegorzem Łapanowskim który dzielił się wiedzą i smakiem słynnego Kim Chi , z czym je podawać i na czym polega jego fenomen. Młodzież miała okazję degustowania dań zaprezentowanych do serwowania w restauracji oraz mogli samodzielnie przygotować potrawy na bazie produktów spożywczych prezentowanych podczas targów np. wykonywali smaczne i puszyste gofry lub mieli okazję przyglądać się produkcji lodów z zastosowaniem ciekłego azotu. Nasi uczniowie uczestniczyli również w pokazie kulinarnym prowadzonym przez profesjonalistów z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni pod kierunkiem trenera kulinarnej kadry Polski Chef Sebastiana Krauzowicza .

 

To były bardzo interesujące i smaczne targi.

Opiekę nad młodzieżą sprawowali nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych:

Anna Słota, Renata Lech , Milena Tyszka i Ewa Okowicka-Dyl. 

 

WYCIECZKA EDUKACYJNA – ZAKŁADY MIĘSNE „ MOKOBODY”


W dniu 28 maja 2019 roku grupa uczniów z klas 3 TR i 2 TR wraz z nauczycielami Mileną Tyszką oraz Ewa Okowicką – Dyl uczestniczyła w wycieczce edukacyjnej w ramach WSDZ w Zakładach Mięsnych „ Mokobody „ w Mokobodach.

 

Po przywitaniu z dyrektorem Damianem Prodniesińskim oraz menagerem zakładów Małgorzatą Podniesińską zostaliśmy zaproszeni na prelekcję na temat historii firmy, specyfiku zakładu, etapów jej rozwoju. Następnie grupa zwiedzających udała się z Panem dyrektorem i Kierownikiem Produkcji na zwiedzanie zakładu min: hala ubojowa, rozbioru, chłodnie, laboratoria . Uczniowie mogli dowiedzieć się jak wyglądają poszczególne etapy rozbioru tusz wołowiny łącznie z kontrolą weterynaryjną. Duże wrażenie na nich zrobiły informacje o wysokim standardzie wspomnianej kontroli jak również systemach bezpieczeństwa żywności : HACCP, ISO czy Certyfikat HALAL dzięki czemu zakład może sprzedawać ćwierci ubite w uboju rytualnym Halal. Jest to sposób mający na celu pozbycie całkowite krwi ze zwierzęcia, dzięki czemu zakład może eksportować mięso do krajów takich jak : Malezja, Indonezja , Irak, Iran, Kazachstan czy Zjednoczone Emiraty Arabskie.

 

Zwiedzanie Zakładu „ Mokobody” zawdzięczamy dzięki projektowi dofinansowanemu ze środków Fundacji Promocji Mięsa Wołowego i Drobiu – „ AKADEMIA WIEDZY O MIĘSIE”.

 

Wyjazd ten był bardzo pouczający dzięki czemu uczniowie zyskali nowe doświadczenie jak i również utrwalili sobie wcześniej zdobyte informacje na lekcjach z tej dziedziny.

 

Milena Tyszka, Ewa Okowicka-Dyl  

 

BANKIET W MULTIMEDIALNYM CENTRUM NATURA W OSTROŁĘCE


W dniu 15 .03.2019r. uczniowie klasy II i III technik kelner, oraz klasy II technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką p. E. Tyszki i p. R. Lech pomagali przy aranżacji sali oraz obsłudze bankietu z okazji oficjalnej inauguracji działalności Multimedialnego Centrum Natura w Ostrołęce prowadzone przez Fundację Drabina Rozwoju. Uczniowie mieli możliwość doskonalenia swoich umiejętności w zakresie przygotowania zastawy stołowej do podawania dań i napojów, technik przenoszenia tac i zastawy stołowej, dekoracji stołów, technik zbierania zastawy po konsumpcji, powitania i pożegnania gości.

 

Współpraca z Multimedialnym Centrum Natura w Ostrołęce odbyła się w ramach realizacji zadań wewnątrzszkolnego systemu doradztwa zawodowego.

 

Renata Lech, Ewa Tyszka




10 z 12

Władze Szkoły

Dyrektor: mgr Barbara Stepnowska
Zastępcy Dyrektora:
mgr Adam Zienkiewicz
mgr Elżbieta Niedźwiedzka

Kontakt

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce
ul. Traugutta 10
07-410 Ostrołęka

tel: 29 764 21 27
email:sekretariat@zsz4.ostroleka.edu.pl

Inspektor ochrony danych
Leszek Kleczkowski
email:iod@ostroleka.edu.pl